Archief: oktober 2005

31 oktober de geboortedag van …

Vera Koedooder (1983)

Ze is vandaag 22 jaar geworden en ze doet nu 7 jaar aan wielrennen. In die tijd werd ze 18 keer kampioen. 5 keer districtskampioen, 9 keer Nederlands kampioen, 2 keer Europees kampioen en 2 keer wereldkampioen. Daar mag je wel een beetje trots op zijn, zeker omdat het in diverse disciplines is gebeurd. Zowel op de weg als op de baan. Deze leuke Noord-Hollandse meid met die gewelddadige achternaam is een heel goede wielrenster. Kijk maar eens op www.verakoedooder.nl

Wie zijn er verder op 31 oktober geboren?

Lees verder

30 oktober de geboortedag van …

Fred Rompelberg (1945)

Fred Rompelberg was een redelijke stayer die éénmaal kampioen van Nederland was en twee keer tweede werd. Er gingen echter altijd geruchten dat de bemiddelde Maastrichtenaar die successen had gekocht. Over die aantijgingen wordt de voormalige aannemer altijd erg boos en als het niet zo is dan kan ik me daar goed in verplaatsen. Maar hoe bewijs je dat het niet zo is? Dat hij in ieder geval achter de motor een behoorlijk tempo kon draaien bewijzen zijn succesvolle recordverbeteringen. De man die tegenwoordig bekend is als organisator van fietsvakanties heeft zich echter onsterfelijk gemaakt met het twee maal vestigen van het absolute snelheidsrecord op een fiets. Achter een brullende bolide en op een merkwaardig rijwiel reed Fred in 1988 op een zoutvlakte in Utah ruim 212 kilometer per uur en zeven jaar later zelfs bijna 269 kilometer. De mensen die die geruchten destijds over hem verspreid hebben, konden dat misschien ook, maar ze durfden het niet. Daarom is Fred Rompelberg een uniek persoon in de wielerwereld. Hij wordt vandaag 60 jaar!

Wie zijn er verder op 30 oktober geboren?

Lees verder

29 oktober de geboortedag van …

Cees Koeken (1948)

Een geweldige amateurrenner die in vier seizoenen 74 overwinningen behaalde, waaronder het kampioenschap van Nederland op de weg in 1970. Dat mag je veelbelovend noemen, maar als ik zijn erelijst bij de professionals bekijk dan is Cees Koeken toch vooral een belofte gebleven. 1972 was zijn beste jaar in dienst van Goudsmit-Hoff, de laatste ploeg van Kees Pellenaars. Hij won dat jaar 5 criteriums en een rit in de Ronde van Spanje. In 1973 in dienst van Canada-Dry-Gazelle van ploegleider Ton Vissers ging het een stuk minder en aan het eind van dat seizoen is deze renner uit Zundert er mee gestopt. Wat is er van hem geworden?

Wie zijn er verder op 29 oktober geboren?

Lees verder

28 oktober de geboortedag van …

Jefke Janssen (1919)

In een brede straat in Elsloo ligt de winkel waar zijn naam prominent op de gevel staat. Een racefietsspeciaalzaak en honderd meter verder woont hij met zijn vrouw in een appartementencomplex voor ouderen. Twee kleine, lieve tachtigers die mij eens heel gastvrij ontvingen. In een tijd dat het voor beroepsrenners sappelen was heeft hij behoorlijke prestaties geleverd. Onder meer in de Tour de France waar hij prachtige verhalen over kan vertellen. Zoals over blote vrouwenbillen in het bed van zijn Franse ploeggenoot. Na zijn carrière was hij een heel succesvolle ploegleider in de Tour de l’Avenir, die de latere Tourwinnaar Jan Janssen leerde dat beroepsplichten voor kerkelijke plichten gaan. Hij wordt vandaag 86 jaar. Ik hoop dat Sjefke (prachtige Limburgse naam overigens) in goede gezondheid nog lang mag leven.

Wie zijn er verder op 28 oktober geboren?

Lees verder

De jeugd heeft de toekomst!

Ondanks het mooie weer wijst de kalender eind oktober aan. Daarmee begint voor veel wielerverenigingen een tijd van bezinning. Wat hebben we in het afgelopen seizoen goed gedaan en wat minder goed en wat moet er veranderd worden? Daarbij zijn de jeugdopleidingen altijd van groot belang. In samenwerking met Peter Zijerveld (foto), de breedtesportcoördinator van de KNWU, wil ik in de komende maanden een beeld geven van de situatie bij de vereniging op het gebied van jeugdopleidingen. Daarbij zal iedere keer de wijze van werken bij een bepaalde vereniging centraal staan. De omstandigheden kunnen namelijk heel verschillend zijn. Behalve de …

Lees verder

Patsi Willekes overleden!

Gisteravond laat bereikte mij het bericht dat Patsi Willekes is overleden. Geheel zoals je dat van Patsi kon verwachten in een ver land. Brazilië in dit geval, maar het had ook in Australië, Canada of El Salvador kunnen zijn, want de Pats is overal geweest. Ondanks het feit dat hij bijna 77 jaar was, reageerde ik geschokt, want ik heb zelden zo’n vitale en viriele man ontmoet. Toen ik een jongetje was van een jaar of twaalf was hij mijn idool. Een prachtige wielrenner die zes jaar lang tot de smaakmakers van het toen zeer bloeiende Amsterdamse wielrennen behoorde. Hij was een groot talent zowel op de weg als op de baan, maar ik betwijfel of hij een goed beroepsrenner zou zijn geweest. Hij kon niet …

Lees verder

27 oktober de geboortedag van …

Cees Priem (1950)

Cees Priem komt over als een een harde en onverschillige man. Niet iemand die snel in tranen uitbarst, maar ik heb hem in een gesprek zien huilen. Dat was in 1999 toen ik hem interviewde in een restaurant nabij Goes. Ik begon over de Tour van 1998 die voor de ploegleider van TVM en de soigneur van de ploeg in een nachtmerrie eindigde. Terwijl Priem mij beschreef wat hij toen voelde zag ik zijn ogen vochtig worden en hoorde ik nog slechts een verstikte stem.

Hij was een goede wielrenner en zijn erelijst mag er zijn. Bovendien heeft hij als diens meesterknecht een groot aandeel gehad in de vele successen van Jan Raas.

Wie zijn er verder op 27 oktober geboren?

Lees verder

Inzending van Jan van der Horst

Ik heb dit jaar al een paar keer gedacht dat de animo voor de fotowedstrijd niet zo groot is. Maar steeds als je denkt: er zal wel niks meer komen, komt er weer wat. Zoals vanmorgen deze prachtige foto van Jan van der Horst uit Haarlem. Jan was van 1967 tot 1970 beroepsrenner. Na zijn carrière is hij wereldkampioen bij de veteranen geweest.

Hier is de foto en die dingt mee naar één van de prijzen die in december a.s. na een uitspraak van de jury verdeeld zullen worden.

Denk je dat jouw foto nog mooier is? Stuur hem dan in naar:

[email protected]

Lees verder

25 oktober de geboortedag van …

Piet van Hees (1938)

Deze Brabander heeft maar twee jaar bij de profs gekoerst en dat deed hij lang niet gek. In 1961 behaalde hij twee overwinningen en een hele lijst ereplaatsen. Een jaar later had hij een contractje bij de Franse ploeg Pelforth, waar in 1963 Jan Janssen een ijzersterke beroepscarrière begon. Ik meen me te herinneren dat Piet van Hees kapper van beroep was. Nooit meer iets over gehoord. Wie wel?

Wie zijn er verder op 25 oktober geboren?

Lees verder

24 oktober de geboortedag van …

Bert Pronk (1950, overleden 14.03.2005)

In augustus 1997 was het 20 jaar geleden dat Bert Pronk de Ronde van Nederland won en daarom ging ik namens Wieler Revue bij hem op bezoek. Hij woonde toen sinds kort in Retie een plaatsje vlak bij Oud-Turnhout zijn vorige woonplaats. Hij woonde er in een piepklein appartement, want zijn huwelijk was kort daarvoor gestrand. Ik kende hem niet persoonlijk en ik trof een schuwe, achterdochtige man, die mij aanvankelijk ernstig wantrouwde. Dat zie je ook op bijgaande foto. Het werd een moeizaam gesprek met veel stiltes. Hij ontdooide enigszins toen we over zijn wielrennende zoons begonnen. Vooral Fabrice was een belofte. Helaas is Bert niet meer onder ons, maar ik ben benieuwd hoe het verder met die zoons is gegaan? Misschien weet een van onze Belgische bezoekers het?

Lees verder

Nederlands Sportmuseum heropend in het Olympisch Stadion!

Een jaar of vier geleden ben ik een keer van Rotterdam naar Lelystad gereden om het Nederlands sportmuseum te bezoeken. Het viel me bitter tegen. Een hap-snap verzameling waar totaal geen structuur in zat. Ik zag de fiets waarop Jan Janssen de Tour won. Ik herinnerde me dat Janssen dat veel later op z’n Haags een kruihwaege noemde. Ik zag de tandem waarmee Bernard Leene en Daan van Dijk in 1928 goud wonnen, dezelfde tweezitsfiets waarop Daan en Stien van Dijk in de hongerwinter voedsel gingen schooien bij de boeren. Ik zag zo’n beetje de hele fietsnalatenschap van Jan Lambrichs. Neergepleurd als lag het te wachten op de vuilnisman. De kinderen wilden het zeker kwijt en zo kwam het in Lelystad terecht. De fiets waarop Gerben Karstens in 1964 goud won in Tokyo stond er ook. Respectloos neergezet met lege banden. Een triest gezicht, het leek het winkeltje van Malle Pietje wel. Een bij elkaar geraapt zooitje. Zonde van mijn tijd.

Op de terugweg dacht ik dat dat veel beter moest kunnen, maar ik ben dan niet iemand die daar initiatieven in neemt. Gelukkig bestaan er wel zulke mensen en de collectie heeft nu een plaats gekregen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het museum heet nu Olympic Experience en morgen wordt daar de Koga Myata fiets geplaatst waarop Leontien van Moorsel vorig jaar een gouden plak won in de individuele tijdrit. De fiets komt naast die van Joop Zoetemelk te hangen als eerbetoon aan de officieel verkozen beste Nederlandse wielrenner en wielrenster aller tijden. Zie voor deze festiviteit tevens http://sportgeschiedenis.web-log.nl/ van mijn goede blog-collega Jurryt van de Vooren.

Lees verder

Classic Racing Bike Show!!!

Op 3 september jl. deed Piet Schafthuizen uit Schiedam op deze blog een oproep aan verzamelaars van racefietsen om mee te doen aan een verzamelaarsdag met de voorlopige werktitel Vintage Bike Show. Inmiddels is dat Classic Racing Bike Show geworden.

Piet heeft het samen met Freek Faro allemaal van de grond gekregen en volgende week zondag 30 oktober komen 20 verzamelaars bijeen die met elkaar zo’n 80 fietsen gaan tentoonstellen. Daar zijn vermaarde merken bij, zoals Legnano, Merckx, Gios, Cinelli, Masi, De Rosa, RIH, Joco en Libertas. Bij die 20 verzamelaars uiteraard ook onze medewerkers Peter Ravensbergen en Otto Beaujon.

De locatie is het wielercomplex van de Rotterdamse wielervereniging RWC Ahoy op het adres Landscheiding 1001, 3045 NK Rotterdam. U kunt daar terecht van 12.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.Voor wie daar bekend is, het complex ligt achter Rotterdam Airport. Voor een routebeschrijving zie www.rwcahoy.nl/frames/route/route.html

Er zullen tijdens de tentoonstelling een aantal klassieke racefietsonderdelen worden verkocht en de opbrengst daarvan komt ten goede aan de jeugdafdeling van RWC Ahoy.

Lees verder

22 oktober de geboortedag van …

Aad de Graaf (1939)

Van 1959 tot en met 1964 was deze Rotterdammer een vaste waarde in het nationaal sprintkampioenschap voor amateurs. In die zes jaar werd hij drie keer kampioen en drie keer tweede. Internationaal was het helaas veel minder. Aad was niet opgewassen tegen de toenmalige sprinttop met kanjers als Gaiardoni, Bianchetto, Beghetto, Sercu, Trentin en Morelon. Hij bracht het bij het WK twee keer tot de kwartfinale en dat was internationaal zijn plafond. Een profcarrière heeft hij daarom nooit overwogen. Ik zou wel eens willen weten wat hij verder in het leven is gaan doen?

Wie zijn er verder op 22 oktober geboren?

Lees verder

Gerben Karstens, mijn favoriet!

De Ronde van Pijnacker van 1961 – waar ik vorige week al over schreef – is ongetwijfeld de meest besproken editie uit de hele geschiedenis. Die wedstrijd kende tot de zeventigste kilometer een vrij vlak verloop en het enige interessante was de steeds terugkerende strijd om de vele premies. De wedstrijd ontbrandde pas toen Jan Janssen demarreerde en zeven man in zijn wiel kreeg. Bij die zeven zat ook de eerstejaars amateur Gerben Karstens een jong hondsbrutaal rennertje die dat seizoen de gevestigde orde al meermalen te snel af was geweest. De eindsprint van de kopgroep met hoofdrollen voor Janssen en Karstens was een van de meest …

Lees verder

Een avondje uit naar de zesdaagse!

Het was gisteravond gezellig druk op het middenterrein van de Velodrome in Sloten, waar de 13e Amsterdamse zesdaagse aan de gang is. Het is enerzijds heel professioneel van opzet, maar het heeft daarnaast ook dat kneuterige familiegevoel dat het extra charmant maakt. Ik kreeg mijn perskaart uit handen van een mooie vrouw, die tien keer wereldkampioen was. Dat is Corine Dorland, sinds een paar weken mevrouw Stam, en dat illustreert dat familiegevoel volledig. Haar man Danny rijdt als een van de coryfeeën in het zesdaagsespektakel mee en haar schoonvader Cees Stam is een van de gangmakers die het fenomeen Zijlaard …

Lees verder