Archief: 2006

Rentree Jaja of canard sportjournaal ?

Vanmiddag opende NOS Sportjournaal er mee: Laurent Jalabert  zou terugkeren in het peloton. De 38-jarige Fransman zou volgend seizoen gaan rijden voor het Franse Agritubel, waar overigens ook de Nederlander Hans Dekkers voor rijdt. De Telegraaf nam het (net als Wielrensite en Sportone) snel over, maar vanuit officiële hoek bleef het stil. Ook een snelle zoekopdacht bij het Franse Google News leverde niets op. De NOS zal Laurent toch niet omgewisseld hebben met zijn 5 jaar jongere broertje Nicolas, die Phonak verruilt voor Agritubel ?

Bij het bulletin van kwart over tien werd het nieuws niet meer genoemd. Een kapitale blunder van de NOS ?   

Lees verder

Van Kessel : “In 2007 zijn Boogerd en Kroon weer de besten”

Volgend seizoen zullen Michael Boogerd (34) en Karsten Kroon (30) weer de beste Nederlandse profrenners zijn. Dat zegt bondscoach Egon van Kessel in een interview met wielrensite.nl . Dat doorgewinterde dertigers de best presterende renners zijn, is in de wielersport niet zo schrikbarend. Dat het in Nederland al enkele jaren geleden is dat een talent doorbreekt is dat wel. Natuurlijk was er in maart van dit jaar Thomas Dekker die de Tirreno-Adriatico won, maar de rest van het seizoen viel hij een beetje tegen. En hoe zit het met renners als Weening, Posthuma en Eltink ? Van Kessel geeft terecht aan dat van de 115 renners onder de 30 die punten hebben behaald voor de ProTour er slechts vier Nederlanders zaten. Wordt 2007 het jaar van de waarheid voor de Nederlandse wielrennerij ? Lees verder

Toch ProTour licentie voor Astana

Enkele weken geleden leek de missie van Astana om een ProTour licentie te bemachtigen kansloos. De financieringsopzet was te onduidelijk en de UCI wilde de ploeg van Vuelta-winnaar Vinokourov niet in zijn prestigeuze ProTour-circuit hebben. Vandaag liet de UCI echter via zijn website weten Astana volgend jaar toch toe te laten tot de ProTour.

Het vooruitzicht dat diverse toprenners volgend seizoen in ieder geval toegelaten worden tot de belangrijke wielerkoersen is goed nieuws natuurlijk. Ook voor de Nederlander Koen de Kort die met de Liberty Seguros-boedel meegekomen is naar Astana (al liet hij vorige week nog weten dat het eventueel uitblijven van een ProTour licentie niet veel aan zijn programma zou veranderen) . De wielersport lijkt op het eerste gezicht de winnaar, al vraag ik me af waarom dit allemaal zo lang heeft moeten duren.

Lees verder

Alle renners opgedoekte Phonak-ploeg vinden nieuwe werkgever.

Dat de Zwitserse Phonak-wielerploeg er na  dit seizoen mee op zou houden was al aan het begin van het seizoen bekend. Aanvankelijk zou co-sponsor Ishares de ploeg overnemen, maar toen het dopingschandaal rond Floyd Landis bekend werd besloot het onderdeel van de Barclay-bank niet aan het avontuur te beginnen. Het gevolg was dat er behoorlijk wat renners zonder nieuwe ploeg zou komen te zitten. Gelukkig hebben zij (op de van dopinggebruik beschuldigden Sascha Urweider en Floyd Landis na) nu allemaal een nieuwe ploeg voor volgend seizoen. Floyd Landis gaf dit weekend in de Belgische media aan dat hij voorlopig niet terugkeert. Dat Koos Moerenhout terugkeert bij Rabobank zal de meesten hier wel bekend zijn, maar hoe is het de andere renners vergaan ?

Lees verder

Het nieuwe shirt van Discovery Channel

Met het aantrekken van Ivan Basso heeft de Amerikaanse Discovery Channel formatie na een tussenjaar eindelijk een echte troonopvolger van Lance Armstrong in huis. Tijd voor een gedaanteverandering, moeten ze in Noord-Amerika gedacht hebben. De ploeg van Johan Bruyneel rijdt volgend seizoen namelijk niet in het vertrouwde blauw (waar voorganger US Postal ook al in reed) maar heeft gekozen voor een zwart tenue. Dezelfde kleur als de Spanjaarden van Caisse d'Epargne.
Lees verder

Astana in ieder geval in grote rondes

Het is nog niet zeker of de Astana wielerploeg volgend seizoen een ProTour status zal krijgen, maar in de Grote Rondes (Tour-Giro-Vuelta) zullen zij in 2007 zeker van de partij zijn. De grote rondes hebben bepaald dat zij volgend seizoen vier wildcards uit mogen delen, en in elke ronde zal in ieder geval eentje daarvan bestemd zijn voor Astana. Achttien ploegen zijn verzekerd van deelname van de drie grote rondes, waardoor er een paar ProTour ploegen buiten de boot zullen vallen. Welke ploegen dat zijn, wordt voor maart 2007 bekend gemaakt

Geen slecht plan lijkt mij, het deelnemersveld voor de Grote Rondes gaat er niet op achteruit. Ik ben echter benieuwd welke ploegen er niet mee mogen doen. Gezien de prestaties in de Tour van dit jaar en de Vuelta van vorig jaar lijkt het me onwaarschijnlijk dat Rabobank niet bij de beste 18 zit.

 

Lees verder

Ook de Ronde van Denemarken weert Ivan Basso

Nu de UCI verdachte renners uit de Spaanse dopingaffaire geen schorsing oplegt, nemen de organisatoren van wielerkoersen het heft in eigen hand. De Ronde van Denemarken heeft – in navolging van de Ronde van Duitsland – besloten dat de Italiaan Ivan Basso volgend jaar niet welkom is aan de start van de etappekoers in het Scandinavische land. Echt een verrassing was dat niet. De winnaar van de editie van 2005 mocht immers ook dit jaar – toen hij in de zaak ron de Spaanse dokter Fuentes nog als verdachte gold – niet starten.

Ik begrijp heel goed dat organisatoren van wedstrijden de mogelijkheid dat zij een besmette winnaar op hun erelijst krijgen willen voorkomen, maar dit vind ik toch wel ver gaan. Basso is (weliswaar vanwege gebrek aan bewijs) vrijgesproken, en is het niet zo dat iemand onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Ik zou het jammer vinden dat in een echt grote meerdaagse koers (zoals de Tour, maar ook de Giro of de Vuelta) een renner die op die beruchte verdachtenlijst stond uitsluiten. Want dat heeft niets meer met wielrennen te maken !

Lees verder

Parkoers Vuelta 2007

Met zeven bergetappes waarvan vier bergop lijkt de Vuelta 2007 weer een ronde voor klimmers te gaan worden. De Vuelta – in 2007 nog gewoon drie weken -gaat van start op 1 september. Het aantal tijdritkilometers is beperkt. Zo wordt er bijvoorbeeld in strijd met de traditie niet begonnen met een tijdrit om het klassement op te maken. De eerste bergrit is echter al de eerste woensdag, waardoor sprinters met aspiraties voor de leiderstrui wel erg snel hun slag moeten slaan. 

Lees verder

Hommeles om transfer Ivan Basso

De overgang van Ivan Basso naar het Amerikaanse Discovery Channel is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Italiaanse Giro-winnaar was verdachte in de Spaanse dopingaffaire, maar werd wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. Waar eerder al het Duitse T-Mobile zijn zorgen over de transfer uitsprak deed deze week Quick-Step manager Patrick Lefevere ook zijn zegje. Lefevere – die zelf geen schone handen heeft met het aantrekken van dopinggebruik verdachte renners – neemt het de Amerikanen kwalijk Basso aangetrokken te hebben. De verenging van Profteams (aangevoerd door Lefevere) heeft inmiddels Discovery uit de vereniging gegooid.

De tranfer is Basso zelf overigens wel goed bevallen. Hij stelt zich nu tot doel om – met hulp van Lance Armstrong – de Tour de France 2007 te gaan winnen.

Lees verder

José Rujano kiest voor Unibet.com

In 2005 was hij de revelatie van de Giro. Wanneer er echt geklommen moest worden was hij vaak een van de weinigen die nog vooraan zat. Het leverde hem naast een etappeoverwinning de groene bergtrui op. Een voormalig koffieplanter uit het onbekende wielerland Venezuela. José Rujano was een renner van het kleine Selle Italia in de meimaand opzien baarde. Het viel ook Quick-Step ploegleider Patrick Lefevere op. De Belg legde Pantani's erfgenaam vast voor de Tour van 2006. Rujano's voorbereiding liep echter door een ruzie met zijn ploegleider Gianni Savio in het honderd, wat resulteerde in zowel een teleurstellende Giro als Tour. In beide rondes moest hij opgeven. Zijn contract bij QuickStep leverde hij in.

De ProTour ploegen waren Rujano's super-Giro echter nog niet vergeten. Naar verluid kon hij tekenen bij het Caisse d'Epargne van Alejandro Valverde. Rujano koos er echter voor om in België te blijven. Volgend seizoen is Rujano kopman bij Unibet.com.

Ik ben benieuwd of Rujano in 2007 zijn wederopstanding zal gaan beleven. Het kopmanschap brengt natuurlijk behoorlijk wat druk met zich mee en veel andere sterke klimmers zal hij bij Unibet niet tegenkomen. Mocht Rujano bij unibet.com weer eenzelfde seizoen beleven, kan het wel eens gedaan zijn met zijn nog jonge carrière.

Lees verder

Ronde van Duitsland wil geen Basso en Ullrich

Van oudsher heeft de media altijd een dikke vinger in de pap gehad bij de organisatie van wielerwedstrijden. Zoals bekend is de Tour de France ooit bedacht omdat een Franse krant meer kranten wilde verkopen. Vandaag de dag is die invloed op het eerste gezicht niet meer zo sterk. Zou je denken. Want vandaag kwam het bericht naar buiten dat Ronde van Duitsland volgend jaar de in de Spaanse dopingaffaire meegesleurde Ivan Basso en Jan Ullrich volgend jaar absoluut niet in zijn wedstrijd wil hebben. De organisatie neemt dit standpunt in omdat de Duitse tv-zender ARD helemaal niets meer met voormalig Tour-winnaar Ullrich te maken wil hebben.

De tv bepaald welke renners er wel en niet mogen rijden. Jammer voor de Deutschland Tour, al betwijfel ik of Basso daar überhaupt zou starten. Zonde ook dat de organisatoren niet zelf mogen bepalen wie er mogen rijden en wie niet. Al is dat sinds de ProTour nog amper het geval …

Lees verder

Baanrenner Slippens twijfelt of hij de Zesdaagse van Rotterdam haalt

Baanrenner Robert Slippens denkt niet dat hij dit jaar tijdens de Zesdaagse van Rotterdam zijn rentree zal gaan maken. Eind oktober brak Slippens in België tien ribben, zijn
sleutelbeenbreuk en liep hij een geperforeerde long op. Slippens richt zich nu op het WK in Mallorca. Zijn maatje Danny Stam doet het overigens niet verkeerd met Peter Schep, maar het duo Stam/Slippens (dat vorig jaar de Zesdaagse van Rotterdam won) zou mooi staan op het affiche voor Rotterdam !

Lees verder

Moet de Vuelta verkort worden tot twee weken ?

De Ronde van Spanje moet korter. In plaats van drie moet de etappekoers in het vervolg twee weken gaan duren. Dat is althans de mening van Alain Rumpf, manager van de ProTour. Hij heeft dat in een brief mede gedeeld aan Unipublic, de organisator van de Ronde van Spanje. De UCI wil de Ronde van Duitsland in september plaats laten vinden en
heeft daarom ruimte op de kalender nodig. Bovendien probeert het hiermee de kritiek dat de etappekoersen de wielersport te zwaar maken en renners naar doping doen grijpen te verstommen. De Vuelta-organisatie is volgens verwachting not amused.

Een vreemde actie van de UCI. De bond heeft al langer ruzie met de drie grote rondes en besluit nu de kleinste van de drie aan te pakken. Met de Vuelta is in het verleden al vaker geschoven maar inkorten zou een nieuwe klap voor het toch al geplaagde Spaanse wielerpubliek. Het zou mij ten zeerste verbazen mocht de Vuelta-organisatie hier aan gaan toegeven. De laatste twee Vuelta’s kende een prachtige ontknoping en ik betwijfel of een kortere ronde de sport ten goede komt.

Lees verder

Michael Boogerd : de terechte wielrenner van het jaar

Voor de vijfde maal in zijn carrière is Michael Boogerd verkozen tot
wielrenner van het jaar
.
Boogerd kreeg de meeste stemmen van de lezers
van Wielermagazine en renners uit de club 48 en verdiende daarmee
de Gerrit Schulte trofee. Verdiend is zijn uitverkiezing zeker te
noemen. Hoewel hij gezien zijn leeftijd in de herfst van zijn loopbaan
zou moeten zijn beland, was hij ook dit jaar weer de sterkste renner
van Nederlandse bodem. Dat ondanks zijn voetbreuk in maart, die zijn voorbereiding aardig in de war schopte. Naast zijn veelbesproken nationale titel eindigde hij in vier ProTour wedstrijden bij de eerste tien, waaronder een derde plaats in de Amstel Gold Race en een vijfde plek in Luik-Bastenaken-Luik.

Op de uitverkiezing van Boogerd valt weinig af te dingen, maar het baart me toch een beetje zorgen dat de titel beste renner naar een (met alle respect) 34-jarige gaat. Vooral omdat er naast misschien Karsten Kroon en op afstand Maarten Tjallingii geen renner ook maar een beetje in de buurt komt bij zijn prestaties. Dat baart toch een beetje zorgen van de toekomst. Waar was bijvoorbeeld Pieter Weening – die vorig jaar de titel won – dit seizoen ? Misschien dat de 21-jarige Sebastian Langeveld (winnaar van de Gerrie Knetemann Trofee voor beste belofte) hem in de toekomst enigzins kan evenaren ?

Lees verder

Doping-hetze : Nu is het de beurt aan de hond van Valverde

Hoewel de Spaanse justitie de komende maanden niet met nieuwe feiten zal gaan komen, blijft de (voornamelijk Spaanse) media voort speculeren van welke renners er bloed is gevonden in het huis van dokter Fuentes. Inmiddels wordt ook ProTour winnaar Alejandro Valverde (weer) aan de Spaanse dokter gelinkt. De naam van zijn hond Piti zou op een van de bloedzakjes terug gevonden zijn. Een gerucht dat eerder ging over de hond van Ivan Basso. Het begint er op te lijken dat renners met een hond bij voorbaat al verdacht zijn.

Voor Valverde was de Amstel Curacao Race begin deze maand overigens niet zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Hij won dit weekend een criterium in Murcia en droeg de zege op aan zijn dit weekend overleden ploeggenoot Isaac Galvez.

Lees verder