6 september de geboortedag van …

Chris Kalkman (1887, overleden ???)

Deze renner was twee keer kampioen van Nederland op de weg en een keer kampioen van Zuid-Holland. Dat was voor de Eerste Wereldoorlog. Toen Mata Hari werd gefusilleerd, was deze Chris Kalkman al geen wielrenner meer. Wie weet iets meer over deze dinosaurus van het Nederlandse wielrennen?

Harrie van de Kamp (1929)

archief Wim van Eyle

Deze Drent woonde tijdens zijn actieve carrière in het Limburgse Gennep. Hij was een modaal beroepsrenner die weinig won, maar overal zijn prijsjes pakte. Bij de Nederlandse kampioenschappen op de baan was hij ook present. Als achtervolger en als stayer. Dat leverde in die tijd altijd wat geld op, want iedere gulden was er toen één. Kortom Harrie was een echte broodrenner. Wat is er van hem geworden? Bakker misschien?

foto: archief Wim van Eyle

Jan Westdorp (1934)

Misschien hebben zijn prestaties plaatsgenoot Jan Raas wel geïnspireerd om ook wielrenner te worden. Wie zal het zeggen? Jan Westdorp was een goede renner die in de verkeerde tijd zijn hobby te gelde maakte. Veel kansen kreeg je toen niet, maar Jan mag terugzien op een redelijke carrière, waarin hij niet veel won, maar wel in de Tour en de Vuelta startte en ze allebei uitreed. Hoe is het Jan Westdorp verder in het leven vergaan?

Peter Heeren (1958)

Er was een Cees Heeren, een Janus Heeren, een Marijn Heeren, een Bram Heeren en ook een Peter Heeren. Een wielerfamilie uit West-Brabant. De liefde voor de fiets kregen ze in de wieg mee, maar dat heeft er niet voor gezorgd dat de naam Heeren met gouden letters in de Nederlandse wielergeschiedenis geschreven staat. Hoeft ook niet, als je maar plezier in je sport hebt. En dat hebben die Heerens! Allemaal!

Michel Legrand (1965)

Nog zo’n familierelatie, want Michel is de zoon van Jan Legrand, oud-renner en één maal (1966) kampioen van Nederland achter de motor. Zijn hoogtijdagen beleefde vader Jan echter na zijn wielerloopbaan, toen hij als constructeur/mecanicien verantwoordelijk was voor het materiaal van de wielerploegen van Peter Post. Daarom kreeg Michel in 1991 een kans van Post in de Panasonic-ploeg. Het duurde slechts één jaar, want De Lange gaf wel eens iemand een kans, maar dan moesten er wel uitslagen tegenover staan. En die kon Michel niet overleggen.

Thomas Dekker (1984)

Wat moet ik nog over Thomas Dekker zeggen? Hij geldt als het grootste talent van de Nederlandse wielersport en in zijn eerste profjaar voldoet hij ruimschoots aan de verwachtingen. Hij heeft een geweldige drive om te slagen, want al op jonge leeftijd kwam hij regelmatig bij buurtgenoot Wim van Eyle over de vloer om daar urenlang te kijken naar Wim’s videobanden van bergritten. Hoe klommen die mannen, wat was hun techniek? Dus als je over een paar jaar Thomas over de hoogste cols ziet gaan, bedenk dan dat de basis daarvoor ooit bij Wim van Eyle thuis is gelegd. Ik geloof wel in die jongen!

Mike van der Putten (1986)

Hij wordt vandaag 19, deze jonge renner uit Haarlem. Hij rijdt voor Cycling Team Bert Story-Piels, een formatie die na dit seizoen wordt ontbonden. Het is te verwachten dat deze jongen snel onderdak komt, want hij weet wat winnen is. Gefeliciteerd Mike en succes in je verdere carrière!

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “6 september de geboortedag van …

 1. pa

  mike gaat rijden bij COLBA TELECOM CYCLING TEAM
  in belgie bij eric vanderaerden

    /   Reply  / 
 2. van der Kamp Harry

  wijziging

    /   Reply  / 
 3. Michel le Grand

  Van Slogteren zou eens beter z’n huiswerk maken want als hij me een mail stuurt kan ie in iedergeval 2x Nederlands Kampioen achter derny’s noteren bij m’n uitslagenlijst en als ie dan in de 6-daagse analen kruipt zal er ook nog wel wat te vinden zijn.
  Dus kom dan niet met een slap verhaal aan.

    /   Reply  / 
  1. Miel in 't Zand

   Michel, ik wil graag met jou en je vader in contact komen ivm een reünie van de Panasonic Ploeg. Graag zsm een mail sturen naar info apestaart topsportforlife punt nl

     /   Reply  / 
 4. christiaan kalkman

  U vraagt wat meer informatie over de “dinosaurus” Christiaan Kalkman, wielrenner, kamp. van NL (2x) etc etc.
  Hij werd geboren op 6 september 1887 in Nieuwersluis,( Gem. Heenvliet) en overleed op 3 mei 1950, Rotterdam
  Ik ben zijn zoon: Johan Berdien Kalkman (0208’32)

    /   Reply  / 
  1. hans kalkman

   ik zoek informatie over chris kalkman, wielrenner. verschillende keren kampioen wielrennen nederland. maar in belgie.
   foto’s beschikbaar. elke informatie is welkom. kosten worden vergoed.

     /   Reply  / 
 5. hans kalkman

  ik verwijs naar de aankondiging van Chris kalkman, (dinosaurus) geboren in 1887 (heenvliet) overleden 1949 Rotterdam.
  ik ben zijn zoon, maar zou wat meer willen weten over mijn vader en zijn sportzegens. Het zijn er (veel) meer dan door u vermeld.Hij won ook een belangrijke wedstrijd in Belgie.Ik heb daar nog een medaille van de koning der belgen.
  Ikkan ook wat vertellen over zijn zakelijke successen,m uit de oude doos.
  Waar kan ik informatie verkrijgen?
  Dank voor uw medewerking bij voorbaat.
  Groet,
  hans j.b. Kalkman

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>