30 november, de geboortedag van …

Thijs Roks (1930)

Na het succes dat Kees Pellenaars in 1951 behaalde met Wim van Est in de Tour de France ging hij een jaar later met de kern van die ploeg (Van Est, Wagtmans, Voorting, Faanhof en Dekkers) opnieuw naar Frankrijk. De drie overige plaatsen gingen naar beloftevolle jongeren. Dat waren Jan Nolten, Hein van Breenen en Thijs Roks. Ze stelden geen van drieën teleur. Nolten werd zelfs de revelatie van de Tour van 1952, maar ook Thijs Roks zette een puike prestatie neer. In 1955 werd hij kampioen van Nederland en hij bleef tot 1957 een goede prof die zonder noemenswaardige tegenslag te hebben gehad afscheid nam van het peloton. Maar daarna heeft hij zijn portie leed meer dan gehad. Door reuma belandde hij in een rolstoel, maar die ziekte heeft hij overwonnen. Nog erger was het verlies van zijn vrouw die aan trombose overleed en zijn twee zoons die verongelukten. Thijs heeft dit alles verwerkt, want eens coureur, altijd coureur is de levenswijsheid die hem in die donkere tijden op de been hield. Hij wordt vandaag 75 jaar.

Wie zijn er verder op 30 november geboren?

Jan Tulleken (1883, overleden 03.11.1962)

Hij moet een gigantische coureur zijn geweest, volgens de bejaarde framebouwer Jasper Bouma, die als kind bij hem in de straat woonde. Dat was in Haarlem en Jan Tulleken was in het eerste decennium van de vorige eeuw een van de beste renners van ons land die zowel op de weg als op de baan excelleerde. Hij was zeven keer kampioen van Nederland, vier keer als sprinter en drie keer als wegrenner. Internationaal deed hij het veel minder goed, want bij de wereldkampioenschappen sprint stond hij nimmer op het erepodium. Na zijn carrière was hij nog vele jaren actief als jurylid.

Nol Kloosterman (1941)

Deze Leidenaar was een sterke amateurrenner die onder meer de Ronde van Zuid Holland won. Bij zijn club Swift stond hij echter in de schaduw van zijn generatiegenoten Joop Zoetemelk, Gerben Karstens en Bart Zoet. Met die drie werd hij in 1966 clubkampioen van Nederland, evenals het jaar daarna. Hij was drie jaar beroepsrenner, maar grote successen wist hij niet te behalen. Een derde plaats in de Ronde van Ossendrecht was zijn beste prestatie. Wat is Nol Kloosterman daarna gaan doen?

Ron Snijders (1959)

Ron won als amateur drie maal een klassieker. Als prof ging het een stuk minder want daarvoor miste hij de echte ambitie. Ron is de zoon van Wim Snijders, die rond 1950 een van de beste amateurs van Nederland was. De slanke Zwanenburger won in en rond Amsterdam ontzettend veel koersen, maar hij werd nooit beroepsrenner. Ron is overigens wel in de wielersport gebleven als eigenaar van een goedlopende rijwielzaak in Zwanenburg waar hij het aloude plaatselijke racefietsmerk REUS (Jan de Reus) in ere houdt.

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “30 november, de geboortedag van …

 1. Julia Kloosterman

  Mijn vader Nol Kloosterman is in 1967 in Valkenburg a/d Geul gaan wonen en is getrouwd met Els Hendriks.De fiets aan de haak gehangen en 15 jaar cafe-eigenaar geweest.Rond zijn 40e weer begonnen met koersen,eerst bij de KNWU, later in Belgie. Ook hier was hij weer succesvol.Werd nog 3e in St,Johann op het WK voor de veteranen.Rond zijn 55e is hij definitief gestopt met koersen, maar rijdt nu nog bijna dagelijks de nodige km. op zijn fiets,tenzij het regent,want dan zie je hem meer in de fitnessstudio en bij zijn dochter in de spinninglessen.

    /   Reply  / 
 2. Spijker

  Bedankt, precies de informatie die ik nodig had.

  Coen

    /   Reply  / 
 3. JessicaDrot

  I like your post. Good stuff. Keep them coming :)

    /   Reply  / 
 4. ArianatyNc

  hi, thanks,The article was very well written, very helpful to me

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>