18 januari de geboortedag van …

Gerrit Voorting (1923)

Het mooiste vond ik altijd zijn stijl, Doodstil op de fiets, alleen de slanke beentjes maalden en dan die licht wiegelende gang. Een prachtige afgetrainde atleet. En dat is hij als 83-jarige nog steeds. Het is niet te geloven hoe fantastisch die man nog fietst op zijn Jan Janssen die hij van zijn vrienden kreeg ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Wat ik ook altijd in hem heb gewaardeerd is het feit dat hij altijd zegt waar het op staat. Hij is geen ruziezoeker, maar als hij vindt dat hij door iemand tekort is gedaan dan windt hij er geen doekjes om. En hij was natuurlijk een heel succesvolle renner. In de jaren vijftig behoorde hij met Wim van Est en Wout Wagtmans tot de top van Nederland. Hij droeg het roze van de Giro en het geel van de Tour en op de Olympische Spelen van 1948 behaalde hij een zilveren medaille in de wegwedstrijd. Toen ik eens bij hem was om daarover te praten, vroeg ik of ik die medaille mocht zien. Hij had hem niet meer. Een neefje had hem eens geleend en nooit meer teruggebracht. Maar Gerrit zat er niet mee, hij kan alles perfrect relativeren. Naast succes heeft hij ook veel leed moeten verwerken. Gerrit, nog vele jaren in goede gezondheid en vergeef het Pellenaars nou maar eens een keer.

Wie zijn er nog meer op 18 januari geboren?

Harrie Schoenmakers (1916, overleden 18.01.1999)

Het lijkt me geen wens om op je verjaardag te overlijden, maar Harrie Schoenmakers was diep dankbaar toen hij op de dag dat hij 83 werd na een lang ziekbed het tijdige voor het eeuwige mocht verwisselen. Hij was lang geleden een goede wielrenner en negen jaar lang fietste hij bij de beroepsrenners als onafhankelijke. Hij koos voor de zekerheid van een baan als onderhoudsman in een militaire omgeving. Maar hij kon fietsen. Toen Kees Pellenaars in 1951 ploegleider werd van de Nederlandse Tourploeg had hij moeite om acht man te vinden en hij benaderde Harrie, iemand die constant zijn prijsjes pakte. De Eindhovenaar wilde wel mee naar Frankrijk, maar D’n Pel moest persoonlijk naar zijn werkgever om de toen al 35-jarige voor drie weken te kunnen inhuren als knecht voor de opkomende ster Wim van Est en het fragiele talent Woutje Wagtmans. De commandant ging akkoord en de Tourdirectie verleende Harrie dispensatie om als onafhankelijke in de Tour te mogen starten. Waarschijnlijk de enige in de geschiedenis. Na twee dagen kon hij door materiaalpech echter al naar huis en terug naar de kazerne en de vergetelheid. Een zachtmoedige, verlegen man die moeite had om voor zich zelf op te komen. Zelfs toen zijn palmares door geschiedschrijvers op het conto werd geschreven van zijn veel jongere naamgenoot Harry Schoenmakers uit Blerick kwam er geen protest over zijn lippen. Zijn dochter Annie denkt nog iedere dag aan hem. Terecht.

Adrie Kools (1964)

Adrie is er één van ’t Heike, waar in het verleden zo veel wielertalent is geboren en grootgebracht. Adrie was een goede renner. Hij viel niet zo erg op, maar hij zat altijd wel bij goede ploegen en hij behaalde vier mooie overwinningen. De Grote Prijs Templeuve en de E5 Prijs Heverlee zijn daarvan de mooiste. Ik heb geen idee wat Adrie na zijn wielerloopbaan is gaan doen. Als hij dit zelf niet leest, misschien kunnen William van Peer of Eddy Knobel daar eens op reageren?

John Talen (1965)

Gisteren schreef Peter Ravensbergen op deze blog over Gerrit de Vries die in 1986 lid was van de winnende viermansploeg die in Colorado Springs de wereldtitel behaalde op dat slopende onderdeel 100 km. tijdrit. De andere drie waren Tom Cordes, Rob Harmeling en John Talen. John is een geboren Meppelaar, maar hij verhuisde al als kind naar het Rotterdamse omdat zijn vader daar zijn werk had. John kon ook heel goed leren en daar had hij geen hekel aan. Toch probeerde hij een aantal jaren alles uit de sport te halen, maar dat lukte niet helemaal. Hij werd geen topper, maar hij is altijd een grote liefhebber gebleven. Als 40-plusser fietst hij nog steeds en hij combineert dat met een goede baan. Lees het hele verhaal van John Talen in Wielerhelden van Oranje

© Cor Vos

Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “18 januari de geboortedag van …

 1. wim schoenmaekers

  LS,
  Misschien mag ik uw deze anecdote vertellen.
  Ik zat op de Mulo (12 jaar oud) en wij hadden een nieuwsblaadje.
  Harry (geen familie) was in valkenburg kampioen geworden en ik had in het blaadje laten vermelden dat mijn oom kampioen was geworden.
  Met mijn hanepoten had ik Harry dat geschreven en in Heerlen zou ik hem tijdens een ronde aanspreken.
  Ik was zo verlegen dat ik dat niet durfde.
  Dit is mij altijd (ik ben nu 65) bijgebleven.
  Groeten,
  Wim Scchoenmaekers

    /   Reply  / 
 2. Eddy

  Hallo,

  Ik lees dat Adri Kools weer wat wedstrijden is gaan rijden,bij de brabantse wielerfederatie.
  Hij heeft de draad weer op gepakt, omdat z’n zoon ook is gaan fietsen.

  Groeten Eddy

    /   Reply  / 
 3. leo brekelmans

  Harrie Schoenmakers kwam uit Eindhoven,ik weet het nog als de dag van gisteren dat hij wielrenner was.Mijn vader is jaren bij zijn supporten-
  club geweest.Hij reed ook nog enkelen jaren bij de amateurs,maar was van onafhafkelen prof.Dat niet onrverdienstelijk deed.Hij stopte in 1964,en toen niets meer.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>