BMC en Team Sky hebben zich de afgelopen maanden aanzienlijk versterkt. De Zwitsere ploeg heette de veelwinnaars Philippe Gilbert en Thor Hushovd welkom, terwijl de Britten de ‘thuiskomst’ vierden van sprintwonder Mark Cavendish. Succes verzekerd voor beide teams, zou je denken. Of toch niet? Want hoe moet dat zo dadelijk met al die verschillende kopmannen binnen één ploeg?
Hoofdpijn
Voormalig Tourwinnaar Stephen Roche wijst in een interview met The Telegraph op dat gevaar. ”In een jacht op geel én groen kan Team Sky in Frankrijk wel eens met lege handen komen te staan.” Omdat de ploeg toch gesplitst raakt. “Je kunt de sprinttrein en de klassementsrenners niet voor elkaar laten werken. Dan kom je kracht te kort op de momenten dat het er echt om gaat. Ik kan je verzekeren dat de ploegleiding van Sky hier hoofdpijn van gaat krijgen.”
Kaart
Als Team Sky een serieuze gooi naar het geel wil doen, kan het volgens Roche beter de kaart Froome spelen. ”Alle aandacht zal dit jaar gericht zijn op Wiggins en Cavendish. Daar kan Froome van profiteren. Hij is goed op alle onderdelen, herstelt snel en kan de volle drie weken aan. Bovendien heeft een geweldige moraal.”
Topzwaar
Het probleem van Sky is de luxe van BMC. Ook de Zwitsers ogen topzwaar, maar dat valt volgens Philippe Gilbert reuze mee. “Vorig jaar zag ik een sterk BMC maar het ontbrak hen in de klassiekers aan een afwerker, een echte leider,” zegt hij in het Belgische Nieuwsblad. “Nu hebben ze met mij en Thor er meteen twee.”
Spelletjes
“Ik ga ook niet meedoen aan al die spelletjes over te veel kopmannen. Je kan nooit met te veel goede renners zijn. Ik zie het als een voordeel, want dan kan je met een sterke ploeg naar de finale trekken. Bovendien, in het verleden lag de focus volledig op mij, nu moeten onze tegenstanders oog hebben voor verschillende sterke jongens.”
Twistpuntje
Nu hoeven Hushovd en Gilbert elkaar in de klassiekers niet dwars te zitten. De Noor focust op Parijs-Roubaix en heeft zich daarbij al verzekerd van de diensten van de ervaren George Hincapie. Voor Gilbert ligt de piek in de Ardense klassiekers. Twistpuntje kan wel de ‘nieuwe’ Ronde van Vlaanderen zijn. Het parcours lijkt meer geschikt voor Hushovd, maar de Waal ziet kansen voor zichzelf.
Geluk
“Vorig seizoen had ik de Ronde kunnen winnen. Maar het ontbrak mij toen aan geluk. Als ik goed ben, kan ik ‘m dit jaar winnen. Maar 100 procent ben ik pas tegen Luik-Bastenaken-Luik.”
Uitgebalanceerd
Richting Tour zal het ook voor BMC lastiger worden een goed uitgebalanceerde ploeg samen te stellen. Gelukkig geven klassieke renners als Gilbert en Hushovd niet zo snel hoofdpijn. Zij kunnen Evans prima helpen, ook als er geklommen moet worden.
Overleven
Zoiets hoef je van Cavendish niet te verwachten. Die is in de zwaardere etappes alleen maar bezig te overleven, in het wiel van Bernhard Eisel.