Andy Schleck geen bedreiging meer voor ‘Poupou’

Raymond Poulidor kan weer rustig slapen. De Franse wielerlegende blijft voorlopig de enige echte ‘eeuwige tweede’. Andy Schleck vormt geen bedreiging meer voor ‘Poupou’. De Luxemburger werd vandaag tot winnaar van de Tour 2010 uitgeroepen. Hij krijgt de zege na de uitspraak van het internationale sporttribunaal CAS in de dopingzaak tegen Alberto Contador.

 

Toch doping
Contador testte in de Tour van 2010 positief op het gebruik van Clenbuterol. Zelf wijtte de Spanjaard dat aan het eten van ‘vervuild’ vlees. Het CAS beoordeelt de testresultaten nu toch als doping. Contador wordt met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst en is tot half augustus uit competitie. Hij mist niet alleen de Tour de France, maar ook de Olympische Spelen in Londen.

Eeuwige tweede
Andy Schleck was hard op weg om Raymond Poulidor voorbij te streven als ‘eeuwige tweede’. Net als de Franse wielerlegende verzamelde Andy tweede plaatsen bij de vleet. Nu blijkt de Luxemburger toch een Tourzege binnen te hebben. Dat was ‘Poupou’, de andere bijnaam van Poulidor, niet gegeven. Hij eindigde drie maal als runnerup in de Tour (1964, 1965 en 1974) en droeg nooit de gele trui.

Zoetemelk
Drie tweede plaatsen in de Tour is overigens geen record: Joop Zoetemelk heeft er zes op zijn conto. Onze nationale wielerlegende stond echter in 1980 in Parijs op de hoogste trede van het podium en verknalde daarmee zijn zorgvuldig opgebouwde reputatie als eeuwige tweede.

Langslepende affaire
Met de uitspraak van het CAS lijkt een punt gezet achter een langslepende affaire. Volgens UCI-preses Pat McQuaid kent de zaak tegen Contador geen winnaars. “Er zijn geen winnaars in de strijd tegen doping. Iedere zaak is er een te veel.” Overigens kan Contador nog beroep aantekenen tegen de uitspraak. Daarvoor heeft hij dertig dagen de tijd.

Scarponi
Overigens wordt Contador ook de zege in de Giro 2011 ontnomen. Die prijs gaat nu naar Michele Scarponi. Deze Italiaan staat ook niet als brandschoon te boek. In 2007 werd hij geschorst nadat hij bekend had klant te zijn geweest van Eufemiano Fuentes. Deze omstreden Spaanse sportarts komt binnenkort voor de rechter. Hij wordt er van verdacht de spil te zijn in een omvangrijke dopingzaak, beter bekend als Operación Puerto.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>