CAS is rijkelijk laat met schorsing Ullrich

Alberto Contador werd pas na anderhalf jaar geschorst voor zijn positieve plas in de Tour van 2009. Het blijkt nog gekker te kunnen. Vandaag deed het internationale sporttribunaal CAS uitspraak in de dopingaffaire rond Jan Ullrich. De Duitser werd schuldig bevonden aan het overtreden van de dopingregels en voor twee jaar geschorst. De straf stelt niets voor, want Ullrich beëindigde zijn actieve loopbaan in … 2007.


Nauwe banden

Volgens het CAS is bewezen dat Ullrich nauwe banden onderhield met Eufemiano Fuentes. Deze omstreden Spaanse dopingarts is de spil in een omvangrijke bloeddopingzaak, beter bekend als Operación Puerto.

Betrokkenheid
Ullrich werd in 2006 vlak voor de start van de Tour de France door zijn toenmalige ploeg T-Mobile geschorst. De Duitser ontkende elke betrokkenheid bij het dopingprogramma van Fuentes, maar mocht niet meer koersen. Een jaar later zette hij een punt achter zijn carrière.

UCI
Het CAS deed uitspraak in deze zaak op verzoek van de UCI. De  internationale wielerbond wilde Ullrich levenslang geschorst zien, maar daar is het CAS niet op ingegaan.

Uitslagen geschrapt
Wel besloot het tribunaal alle uitslagen van Ullrich sinds 1 mei 2005 te schrappen, omdat de Duitser vanaf dat moment volop in het dopingprogramma van Fuentes meedraaide. Overigens is Ullrich nooit positief bevonden.

Burn-out
Door de uitspraak van het CAS is Ullrich nu onder andere zijn zege in de Ronde van Zwitserland van 2006 kwijt, evenals zijn derde plaats in de Tour van 2006 en enkele etappezeges (tijdritten) in Duitsland, Zwitserland en Italië. Daar lijkt ‘der Jan’ niet om te malen. “Ik zal blij zijn als het achter de rug is. Ik heb hier veel last van gehad en kreeg zelfs een burn-out.”

Bekentenis
Een paar uur na de uitspraak van het CAS gaf Ullrich toe nauwe banden te hebben onderhouden met Fuentes. “Dat was een grote fout. Ik wil mij daarvoor bij iedereen verontschuldigen.”

Ploegleider
Walter Godefroot, zijn ploegleider bij T-Mobile, kon zijn cynisme over de schorsing van Ullrich nauwelijks verbergen tegenover het Belgische Nieuwsblad. “‘Moest de zaak niet zo ernstig zijn, was dit iets om je echt kreupel mee te lachen.”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>