Kanshebbers Parijs-Roubaix 2012

De klimmers in het peloton bereiden zich in het Baskenland voor op de zogenaamde Ardennenklassiekers en de sprinters hebben zich woensdag kunnen uitleven in de semiklassieker de Scheldeprijs. Zondag gaat de aandacht weer uit naar de klassieke renners. Dan staat immers de 110de uitvoering van Parijs-Roubaix op het programma. Grote vraag: wie gaat Tom Boonen van zijn vierde zege in deze klassieker afhouden?

Eeuwige ranglijst
Na zijn overwinningen in de E3-Prijs, Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen is Tom Boonen natuurlijk de uitgesproken favoriet. Niet alleen verkeert de Belg in een bloedvorm, hij weet ook wat winnen in Roubaix betekent. Hij won deze klassieker al in 2005, 2008 en 2009. Daarmee staat hij in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met wielerlegendes als Eddy Merckx en Francesco Moser. Een nieuwe overwinning brengt hem naast recordhouder Roger de Vlaeminck.

Collectief
Boonen weet zich zondag omringd door een ijzersterk collectief. Omega Pharma-Quick Step komt in de sterkst mogelijke opstelling naar startplaats Compiègne, dus met Sylvain Chavanel, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh, Matteo Trentin en Gert Steegmans.

Sleutelbeenbreuk
Normaal gesproken zou Fabian Cancellara de grootste concurrent zijn geweest voor Tom Boonen, maar de Zwitser herstelt van een gecompliceerde sleutelbeenbreuk na zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Zijn ploeg RadioShack-Nissan-Trek hoopt zondag op een sterk optreden van een andere Zwitser: Gregory Rast eindigde vorig jaar als vierde en kan de koers dus prima aan.

Titelverdediger
Natuurlijk geldt ook titelverdediger Johan Vansummeren (Garmin-Barracuda) als een van de favorieten. Vorig jaar verraste hij vriend en vijand met zijn zege in Roubaix. Dit jaar weet hij de aandacht, zeker van wielerminnend België, op zich gericht. De vraag is of hij met die druk kan omgaan.

Weersomstandigheden
Vansummeren weet zich in ieder geval gesteund door ploeggenoten als Sep Vanmarcke en Heinrich Haussler. Bij Vanmarcke lijkt het beste eraf na zijn imponerende zijn zege in Omloop Het Nieuwsblad. Haussler blinkt vaak uit in slechte weersomstandigheden. De weerdiensten voorspellen voor zondag regen, dus de Australiër kan een gevaarlijke outsider zijn.

BMC
Kanshebbers zijn ook te vinden bij BMC. De Amerikaanse formatie komt met onder andere Alessandro Ballan en Thor Hushovd aan het vertrek. Ballan reed vorige week een sterke Ronde van Vlaanderen en kan ook prima uit de voeten op het parcours van Parijs-Roubaix. Vorig jaar eindigde de Italiaan als zesde.

Verlangenlijstje
Hushovd heeft Parijs-Roubaix al jaren op zijn verlangenlijstje staan. De Noor heeft dit seizoen zijn beste vorm nog niet getoond, maar hij kan zich gespaard hebben voor zondag. Bovendien weet hij zich gesteund door de ervaren George Hincapie. De geboren Newyorker won zijn favoriete klassieker nog nooit, zou best zelf een laatste kans willen wagen, maar heeft Hushovd zijn diensten toegezegd.

Sprintduel
In het lijstje der favorieten mag Filippo Pozzato zeker niet ontbreken. De kopman van Farnese Vini imponeerde vorige week in Vlaanderens Mooiste, maar kwam net tekort in de sprint tegen Boonen. Hij zal het zeker niet weer op een sprintduel laten aankomen, dus Boonen is gewaarschuwd op de laatste kasseistroken.

Nederlanders
Servais Knaven was in 2001 de laatste Nederlander die winnend over de streep kwam in Roubaix. De voornaamste gegadigden om hem op te volgen zijn Maarten Tjallingii en Lars Boom. Tjallingii liet in Vlaanderen zien dat hij goed is. Boom had vorige week nog last van een voorhoofdsholteontsteking, maar lijkt nu klaar voor een hoofdrol. Als parttime veldrijder en erkend tijdrijder heeft hij alle wapens in huis om te schitteren in Parijs-Roubaix.

Andere outsiders
Andere outsiders zijn Juan Antonio Flecha en Edvald Boasson Hagen van Sky Procycling, Luca Paolini (Katusha) en heel misschien Stijn Devolder (VacanSoleil-DCM). Zijn ploegmakker Bjorn Leukemans moet verstek laten gaan wegens problemen met de knie. Die liep hij op in de Ronde van Vlaanderen na een val op de Paterberg. Lieuwe Westra wordt gespaard voor de Ardennenklassiekers. De opengevallen plaatsen zijn voor Pim Ligthart en Bert Jan Lindeman.

Parcours en deelnemerslijst
Even leek het erop dat de beruchte passage door het Bos van Wallers uit het parcours zou worden geschrapt. De kasseien lagen er een paar maanden terug slecht bij. De organisatie heeft echter een flinke schoonmaakactie op touw gezet, waardoor de renners toch over dit roemruchte weggetje kunnen rijden.

Bekijk het parcours en kies zelf je favorieten op de voorlopige deelnemerslijst.

Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kanshebbers Parijs-Roubaix 2012

 1. Pieter

  Mooi artikel (:

    /   Reply  / 
  1. Henk Spee Auteur

   dank!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>