Spanjaarden favoriet voor Amstel Gold Race

Wie gaat Philippe Gilbert opvolgen als winnaar van de Amstel Gold Race? De kans is groot dat die coureur uit Spanje komt. Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en Samuel Sanchez gelden zondag als topfavorieten in de 45ste uitvoering van Neerlands enige echte wielerklassieker.


Topvorm

Natuurlijk mag ook Gilbert zelf tot de kanshebbers gerekend worden. De Waal kwam woensdag in de Brabantse Pijl al een stuk beter voor de dag, maar hij is nog ver verwijderd van de topvorm van vorig seizoen. Wellicht gaan we volgende week in Luik-Bastenaken-Luik pas de ‘oude’ Gilbert zien.

Superknecht
BMC heeft echter meer ijzers in het vuur. Wat kan Cadel Evans uitrichten in de Limburgse heuvels? De Australiër werd maanden geleden al naar voren geschoven als superknecht van Gilbert in klassiekers als de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en La Doyenne. Nu Gilbert geen topfavoriet is, kan de Tourwinnaar van 2011 misschien voor eigen kans gaan.

Armada
Dan moet Evans wel afrekenen met de Spaanse armada. Valverde (Movistar) is het hele voorjaar al goed, Rodriguez (Katusha) en Sanchez (Euskaltel) hebben zich in topvorm gereden in het Baskenland. Het kan een mooi gevecht worden op de flanken van de Cauberg tussen die drie Spanjaarden.

Nederlanders
Hopelijk mengen ook de Nederlanders zich in de strijd om de hoofdprijs. De voornaamse kandidaten zijn Bauke Mollema (Rabobank), Johnny Hoogerland en Lieuwe Westra (VacanSoleil-DCM).

Eigen publiek
Rob Ruijgh rijdt weliswaar in zijn eigen achtertuin, maar de Limburger lijkt nog steeds niet honderd procent fit. Heel misschien kan Karsten Kroon het geplaagde Saxo Bank een groot plezier doen. Aan ambitie geen gebrek, maar zijn benen moeten wel meewerken.

Wedstrijdritme
Robert Gesink is een minder voor de hand liggende kandidaat voor de zege. Het kopstuk van Rabobank is volledig hersteld van een dijbeenbreuk, maar mist nog wedstrijdritme. Steven Kruijswijk maakt, net als Mollema trouwens, zijn debuut in de Amstel Gold Race. Benieuwd wat hij kan presteren.

Outsiders
Outsiders zijn er genoeg te vinden. Wat te denken van Thomas Voeckler (Europcar) en Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step)? Beide Fransen verkeren in topvorm. Wellicht kan Simon Gerrans (GreenEdge) weer voor een verrassing zorgen na Milaan-San Remo. Ook Vincenzo Nibali en Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) zijn bepaald niet kansloos in de Limburgse heuvels.

Tourklanten
Er staan zondag nog meer Tourklanten aan de start. Fränk en Andy Schleck worden eigenlijk pas volgende week in Luik verwacht, maar misschien gaan de Luxemburgse broers van RadioShack-Nissan-Trek zondag al helemaal los. Ook Damiano Cunego is van de partij. De kleine prins van Lampre-ISD komt vaker uit het niets naar voren.

Belgen
België hoopt naast Gilbert ook op goede prestaties van Greg van Avermaet (BMC), Jurgen van den Broeck, Jelle Vanendert en Gianni Meersman (allen Lotto-Belisol). Van Avermaet is in veel klassiekers goed voor ereplaatsen, maar staat bij onze zuiderburen bekend als ‘meneer Netniet’. Van den Broeck reed heel solide in het Baskenland, Vanendert excelleerde in de Brabantse Pijl.

Dark horses
Voor wie graag geld inzet op dark horses: Robert Kiserlovski (Astana), Michael Albasini (GreenEdge) en, als hij stiekem mee kan sluipen, Oscar Freire (Katusha).

Parcours
Het wordt zondag als vanouds draaien en keren in het Limburgse landschap. De renners krijgen 31 hellingen voorgeschoteld. De ergste kuitenbijters zijn de Gulperberg, de Eyserbosweg, de Keutenberg en natuurlijk de Cauberg. De befaamde helling in Valkenburg moet zondag twee keer beklommen worden voordat de renners er finishen.

Parcours en deelnemerslijst
Bekijk zelf het parcours en kies je favorieten op de voorlopige deelnemerslijst.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>