Voorbeschouwing op Luik-Bastenaken-Luik 2012

Met de 98ste uitvoering van Luik-Bastenaken-Luik wordt zondag het klassieke voorjaar afgesloten. Vorig jaar gold Philippe Gilbert als de uitgesproken favoriet en hij maakte die rol waar. De Waal is dit jaar weer een grote kanshebber, gezien zijn stijgende vorm van de afgelopen week. Maar de echte favorieten komen uit Spanje: Joaquim Rodriguez en Samuel Sanchez.

Oudste wielerklassieker
Luik-Bastenaken-Luik wordt als sinds 1892 verreden en is daarmee de oudste wielerklassieker. De koers wordt ook wel La Doyenne genoemd, wat zoveel betekent als ‘ouderdomsdeken’. Voor wat het waard is.

Hellingen
Op het parcours liggen tal van bekende hellingen die elke wielertoerist zo kan opdreunen: Côte de Saint-Roch, Wanne, Stockeu, Côte de la Haute-Levée, Côte du Rosier, Côte du Maquisard, Mont Theux, La Redoute, Côte de la Roche au Faucons en, op vijf kilometer voor de finish, de Côte de Saint Nicolas.

Goldrush
In 2011 sloot Philippe Gilbert zijn goldrush in het Ardennenklassiekers af met een fraaie zege in Ans. In de sprint was hij de gebroeders Schleck de baas. De Waal reed een goede Waalse Pijl en wordt met de dag beter. Zondag kan hij zeker het podium halen.

Klasse apart
Voor winst moet de kopman van BMC wel afrekenen met de renner die woensdag in de Waalse Pijl een klasse apart was: Joaquim Rodriguez (Katusha). De Catalaan blaakt door zijn zege op de Muur van Huy van het zelfvertrouwen. Bovendien weet hij zich gesteund door een sterke ploeg. De Russische formatie controleerde de Waalse Pijl van begin tot eind.

Topfavorieten
Samuel Sanchez (Euskaltel) liet woensdag verstek gaan, maar is zondag zeker van de partij. De Asturiër oogde in de Amstel Gold Race ijzersterk, maar kreeg pech op een vervelend moment. Sanchez kan dit soort zware koersen goed aan, klimt goed en daalt nog beter. Dat maakt hem tot een van de favorieten.

Redelijk goed
Dat kan niet gezegd worden van de broertjes Schleck. De Luxemburgers zijn hooguit kanshebbers. Fränk kwam redelijk goed voor de dag in de Waalse Pijl, maar werd door een lekke band kansloos voor de eindzege. Andy lijkt nog ver verwijderd van de vorm die nodig is om een rol van betekenis te spelen.

Tubes
De renners van RadioShack-Nissan-Trek rijden overigens wel erg vaak lek. Fränk overkwam het in de Waalse Pijl, Fabian Cancellara stond in onder andere de E3-Prijs aan de kant. Misschien zou de Amerikaanse formatie eens moeten denken aan een ander merk tubes.

Kanshebbers
Tot de kanshebbers behoren naast de Schleckjes ook Damiano Cunego en Alejandro Valverde. Al moet achter de naam van de kopman van Movistar wel een vraagteken worden gezet. Valverde was in het begin van dit seizoen ijzersterk, maar de laatste weken komt hij in het stuk niet voor. Luik-Bastenaken-Luik is hem wel op het lijf geschreven.

Kleine prins
Cunego (Lampre) eindigde vorig jaar als vierde. De kleine prins in in vorm, getuige zijn ritzege en tweede plaats in het eindklassement in de Ronde van Trentino.

Outsiders
Outsiders zijn Vincenzo Nibali (Liquigas), Ryder Hesjedal (Garmin), Jelle Vanendert en Jurgen van den Broeck (beiden Lotto-Belisol), Michael Albasini en Simon Gerrans (beiden GreenEdge).

Grote motor
Nibali oogde nog wat bleekjes in de Waalse Pijl. Luik-Bastenaken-Luik is de Siciliaan meer op het lijf geschreven, want hij beschikt over een grote motor. Hesjedal was in Huy dicht bij een sensatie, maar ging vlak voor de streep kapot. Zondag ligt de streep niet op een muur, dus de Canadees maakt kans.

Sterk blok
Jelle Vanendert grossiert de laatste weken in ereplaatsen. Samen met Jurgen van den Broeck kan hij zondag een sterk blok vormen. Jammer is wel dat Jelle niet zo’n snelle in de sprint is. Een ander sterk blok draagt de kleuren van GreenEdge. De Australische formatie heeft met Albasini, woensdag tweede in de Waalse Pijl, en Gerrans twee erkende kleppers voor dit werk.

Nederlanders
Van de Nederlanders is alleen Bauke Mollema (Rabobank) een mogelijke kandidaat. De Groninger presteert de laatste week steeds beter. Voor een zege komt hij wellicht wat stootkracht te kort.

Benen
Bij VacanSoleil-DCM kunnen Lieuwe Westra en Wout Poels heel misschien een rol van betekenis spelen. Westra heeft echter zijn benen van Parijs-Nice nog niet teruggevonden, terwijl Poels nog niet op zijn top is.

Parcours
Bekijk zelf het parcours van Luik-Bastenaken-Luik en kies je favorieten op de voorlopige deelnemerslijst.

Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>