Terpstra en Mollema lichtpuntjes in mager voorjaar

Met Luik-Bastenaken-Luik is het klassieke voorjaar afgesloten. Tijd om de balans op te maken. De voornaamste conclusies: Tom Boonen is de grote man van het voorjaar; Astana rijdt opvallend sterk; BMC, RadioShack en Team Sky stellen hevig teleur en de Nederlanders komen er nog niet echt aan te pas.

Sterkste wielerland
België blijft vooralsnog het sterkste wielerland ter wereld. Vorig jaar heerste Philippe Gilbert in het voorjaar, nu was het de beurt aan Tom Boonen. De Vlaming won liefst vier koersen in de UCI World Tour en gaat daardoor ruim aan de leiding in de individuele ranking van de UCI. Door zijn goldrush geldt Boonen nu als een van de favorieten voor de Olympische wegwedstrijd. De kans is groot dat hij de Tour daarvoor laat schieten.

Opvallend
Opvallend dit voorjaar is het ook het goede rijden van Astana. Met overwinningen van Enrico Gasparotto in de Amstel Gold Race en Maxim Iglinksi in La Doyenne heeft de Kazakse formatie dit voorjaar al beter gepresteerd dan in heel 2011. Dat was ook niet zo moeilijk, want Astana maakte vorig jaar helemaal niets klaar.

Vedetten
Van BMC, Team Sky en RadioShack werd veel verwacht, maar deze teams stelden hevig teleur. Vooral bij BMC zullen ze zich wel even achter de oren krabben. Philippe Gilbert en Thor Hushovd werden als grote vedetten binnengehaald. Succes in de voorjaarsklassiekers leek verzekerd. Het pakte iets anders uit.

Niet thuis
Gilbert deed nog wel zijn best, maar bereikte door tandproblemen nooit de grootse vorm van 2011. Hushovd gaf in het geheel niet thuis. Datzelfde kan ook gezegd worden van Mark Cavendish (Team Sky). De wereldkampioen won nog wel de semiklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne, maar kwam duidelijk te kort in Milaan-San Remo en Gent-Wevelgem.

Lege handen
RadioShack-Nissan-Trek werd vooraf ingeschat als een van de sterkste ploegen in de UCI World Tour, maar bleef vrijwel met lege handen. Fabian Cancellara won nog wel de Strade Bianche, maar kreeg daarna vooral veel pech.

Sleutelbeenbreuk
Een val in de Ronde van Vlaanderen leverde de Zwitser een drievoudige sleutelbeenbreuk op. Daarmee was zijn voorjaar direct voorbij. In de Ardennenklassiekers konden de gebroeders Schleck geen potten breken. Vooral Andy heeft nog veel werk te doen voor de Tour de France.

Olympische selectie
Nederlandse successen in de World Tour bleven uit. Wel won Niki Terpstra de semiklassieker Dwars door Vlaanderen. Ook reed de coureur van Omega Pharma-Quick Step ereplaatsen bijeen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Het leverde hem een uitverkiezing op in de Olympische selectie van bondscoach Leo van Vliet.

Hoopvol
De kans is groot dat ook Bauke Mollema een ticket voor Londen krijgt. De renner van Rabobank zette een prima reeks neer in de Ardennenklassiekers. Dat stemt hoopvol voor de Tour de France en voor de komende jaren. Dan kan de Groninger wellicht meestrijden voor de overwinning in de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en/of Luik-Bastenaken-Luik.

Teleurstelling
Voor de rest stelde Rabobank teleur. Datzelfde geldt ook voor Vacansoleil-DCM. Na het succes van Lieuwe Westra in Parijs-Nice werd van de tweede Nederlandse ploeg weinig meer vernomen. Dat had deels te maken met het wegvallen van Bjorn Leukemans. De Belg liep bij een val in de Ronde van Vlaanderen een knieblessure op.

Giro
Na de klassiekers komt de Giro d’Italia in het vizier. De start is op 5 mei in het Deense Herning. Binnenkort volgt een reeks van voorbeschouwingen op de eerste grote ronde van 2012.

Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>