Voorbeschouwing Parijs-Nice 2013

In West-Europa bleek het afgelopen weekeinde nog iets te koud om te fietsen. Daarom zetten de renners vanaf zondag koers richting de zon. Dan begint de 71ste editie van Parijs-Nice. Bij afwezigheid van diverse toppers maakt een Nederlander een goede kans op de eindzege.


2012

Vorig seizoen leverde Parijs-Nice een overwinning op voor Bradley Wiggins. Zijn grootste tegenstrever in de ‘Koers naar de Zon’ was Lieuwe Westra. De Fries van Vacansoleil-DCM hoefde slechts acht tellen toe te geven op de Brit.

Afwezig
Wiggins is dit jaar niet van de partij in Parijs-Nice. Ook andere toppers als Alberto Contador, Cadel Evans, Vincenzo Nibali, Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde laten het afweten. Dat maakt de weg vrij voor onder andere Robert Gesink om een hoofrol te spelen in deze achtdaagse rittenkoers.

Vorm
Gesink lijkt vroeg in het seizoen al in een goede vorm te steken. De Varssevelder weet zich bij Blanco Pro Cycling bovendien omringd door talentvolle jongelingen als Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk. Die kunnen hem in de bergetappes bijstaan.

Concurrenten
Ondanks de afwezigheid van veel toppers blijven er voor een overwinning in Parijs-Nice nog genoeg concurrenten over. Vacansoleil-DCM komt natuurlijk weer met Lieuwe Westra aan de start. De Fries zal zijn goede prestatie van vorig jaar graag willen herhalen of zelfs verbeteren. Ook zijn ploeggenoot Thomas de Gendt behoort tot de kanshebbers. De Belg won vorig jaar nog een etappe.

Favoriet
BMC heeft met Tejay van Garderen misschien wel de grootste favoriet voor de eindzege. De jonge Amerikaan was vorig jaar de revelatie van de Tour de France. Hij weet zich gesteund door een sterke ploeg, met daarin onder andere wereldkampioen Philippe Gilbert.

Andere kanshebbers zijn Richie Porte (Sky), Thomas Voeckler (Europcar), Sylvain Chavanel (Quick Step), Jacob Fuglsang (Astana) en Rui Costa (Movistar). Dan zijn er nog enkele outsiders als Rein Taaramae (Cofidis), Andrew Talansky (Garmin) en Nicholas Roche (Saxo Tinkoff).

Sprints
Sprinters krijgen in deze aflevering van Parijs-Nice maar twee kansen: de eerste twee ritten zijn nagenoeg vlak en zouden daarom heel goed in een massasprint kunnen eindigen.

Argos-Shimano heeft met Marcel Kittel de rapste sprinter in huis. De Duitser zal wel af moeten rekenen met onder andere Nacer Bouhanni (FDJ), Yauheni Hutarovich (AG2R), Mark Renshaw (Blanco), Michael Matthews (Greenedge) en Jose Joaquin Rojas (Movistar). Dat moet te doen zijn voor Kittel.

Parcours
Parijs-Nice begint zondag met een proloog over 2.9 kilometer in Houilles, een plaatsje op 12 kilometer van Parijs. Daarna volgen dus twee vlakke ritten. Woensdag staan de eerste colletjes op het programma, donderdag begint het serieuze klimwerk. Dan krijgen de renners van Brioude naar Saint-Vallier zeven cols (van tweede en derde categorie) voorgeschoteld.

De koninginnerit is op vrijdag 8 maart. De renners gaan dan vanuit Châteauneuf-du-Pape naar La Montagne de Lure. Onderweg moeten vijf cols bedwongen worden. De finish is ook bergop: La Montagne de Lure is 13,8 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,6 procent.

Afsluiting
Zaterdag volgt de rit naar Nice. Dat is bepaald geen gemakkelijke etappe, want onderweg liggen nog twee cols van eerste categorie. Zondag is de afsluiting van Parijs-Nice met de traditionele klimtijdrit op de Col d’Eze, bijna 10 kilometer lang met een hellingshoek van bijna 5 procent.

Parcours
Bekijk zelf het parcours en kies je favorieten op de deelnemerslijst.

Televisie
Parijs-Nice is op televisie te volgen via het Belgische Sporza.

Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>