Voorbeschouwing Ronde van Vlaanderen en alles wat u moet weten!

Door: Sjors Beukeboom

————————————————————

Aanstaande zondag is het weer zover: De Ronde van Vlaanderen! Het zal traditioneel weer een waar volksfeest worden want het Vlaamse voorjaar kent haar climax wanneer ‘de hoogmis’ op het programma staat. Het is al de 98ste keer dat de Ronde van Vlaanderen verreden zal worden. Kan Cancellara zijn titel verdedigen? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

Ronde van Vlaanderen 2013:

Vorig jaar viel de mythische eendagskoers ten prooi aan een supersterke Fabian Cancellara. Na een eerdere zege in 2010 won de ‘beer uit Bern’ de ‘hoogmis’ voor de tweede keer. Op de Paterberg liet de Zwitser Peter Sagan en Jürgen Roelandts achter zich. Hij vervolgde de rest van de koers in zijn uppie en soleerde met overmacht naar de finishlijn in Oudenaarde. Peter Sagan eindigde als tweede. Roelandts moest genoegen nemen met plek drie. Op het podium kon de als tweede geëindigde Slowaak zijn handen niet thuishouden, zoals menig wielerliefhebber zich nog weet te herinneren.

Video Ronde van Vlaanderen 2013:


 

Parcours: 

Hellingen Ronde van Vlaanderen 2014

De editie van de Ronde van Vlaanderen dit seizoen is bijna 260 kilometer lang. De deelnemende renners zullen zeventien hellingen en zes kasseienstroken moeten overwinnen om over de finishlijn te komen. Het zwaartepunt van De Ronde ligt bij de Oude Kwaremont en de Paterberg.

Na een lange aanloopfase arriveren de renners in de heuvels van de Vlaamse Ardennen. De eerste van de zeventien beklimmingen is na 109 kilometer. De laatste twee beklimmingen, geliefd en gevreesd door menig wielerhebber, de Oude Kwaremont en de Paterberg liggen respectievelijk op zeventien en veertien kilometer voor het einde.

De Oude Kwaremont begint met een 600 meter smalle asfaltweg. Vervolgens volgen er 1600 meter kasseien. Het maximale stijgingspercentage is maar liefst 11%.

De Paterberg is slechts 360 meter lang maar minstens zo indrukwekkend als de Oude Kwaremont. Het maximale stijgingspercentage ligt boven de 20%. Daarnaast is de weg smal en is geplaveid met kasseien. Vorig jaar besliste Fabian Cancellara hier de wedstrijd.

Route:

Profiel:

Deelnemers:

Deelnemerslijst

Voorgaande winnaars:

2013 | CANCELLARA Fabian
2012 | BOONEN Tom
2011 | NUYENS Nick
2010 | CANCELLARA Fabian
2009 | DEVOLDER Stijn
2008 | DEVOLDER Stijn
2007 | BALLAN Alessandro
2006 | BOONEN Tom
2005 | BOONEN Tom
2004 | WESEMANN Steffen

Favorieten:

De winnaar van vorig jaar is opnieuw van de partij: Fabian Cancellara. Hij zal erop gebrand zijn de koers wederom naar zijn hand te zetten. Tijdens de voorbereidingswedstrijden liet de Zwitser al enkele malen zien dat het met de vorm wel goed zit.

Belkin vaardigt Sep Vanmarcke af. In Harelbeke en Gent-Wevelgem reed de Belg al bij de beste vijf. Hij zal de strijd aangaan met de andere favorieten.

Peter Sagan staat dit jaar in topvorm aan de start. De Slowaak schreef E3 Harelbeke op zijn naam en wist een rit te winnen in de Driedaagse de Panne. Als de Ronde van Vlaanderen dit jaar op een sprint uitloopt, zal Sagan nauwelijks te verslaan zijn.

Een man waar Sagan in het geval van een sprint rekening mee moet houden is natuurlijk de kopman van Giant-Shimano: John Degenkolb. De Duitser won al Gent-Wevelgem dit jaar.

Omega Pharma-Quick Step staat aan de start met een ijzersterke ploeg. Onder andere Tom Boonen, Niki Terpstra, Zdenek Stybar en Stijn Vandenbergh en Guillaume van Keirsbulck zullen aan de startlijn verschijnen. Stuk voor stuk kanshebbers op de overwinning.

Tot slot mogen we Roelandts, de nummer drie van vorig jaar, Van Avermaet, Phinney, Thomas, Boasson Hagen, Kristoff, Paolini, Pozzato, Chavanel, Haussler, Langeveld en Boom niet onderschatten. O ja, en misschien kan Bradley Wiggins wel voor een stunt zorgen?!

 

Favorieten volgens wielrennen.blog.nl

***** Fabian Cancellara

*** Peter Sagan, Tom Boonen

** Sep Vanmarcke, Niki Terpstra, John Degenkolb

* Zdenek Stybar, Edvald Boasson Hagen, Luca Paolini, Alexander Kristoff, Bradley Wiggins

 

TV & livestreams:

De koers wordt traditiegetrouw uitgezonden door zowel Sporza, NOS als Eurosport. Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

 

Overige informatie:

Officiële site

Facebook

Twitter

Overige informatie

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>