Voorbeschouwing Energiewacht Tour 2014 en alles wat u moet weten!

Door: Sjors Beukeboom

De ontwikkeling van het vrouwenwielrennen heeft gedurende de laatste decennia steeds meer aandacht verkregen. Rensters zoals Marianne Vos pleiten al jaren voor meer aandacht voor de vrouwelijke variant van het wielrennen. Dat lijkt te werken. Begin dit jaar kondigde de organisatie van de Tour de France aan om een eendagskoers te organiseren op de Champs-Élysées voorafgaande aan de binnenkomst van de renners die de 21-daagse koers tot aan Parijs hebben volgehouden.

Ook krijgt de Energiewacht Tour steeds meer aandacht van de media. De etappekoers in het noorden van het land zal van 9 tot en met 13 april verreden worden. Reden voor ons om aandacht te schenken aan deze prachtige vrouwenkoers. Wielrennen.blog.nl blikt vooruit.

Energiewacht Tour 2013:

Vorig jaar pakte Ellen van Dijk de eindzege in de Energiewacht Tour. De tijdritspecialiste legde de basis voor de overwinning in de individuele tijdrit die verreden werd in Winsum. Loes Gunnewijk moest genoegen nemen met een tweede plek in het eindklassement. Het podium werd compleet gemaakt door nog een Nederlandse: Kirsten Wild. Wild pakte eveneens vier dagzeges en ging met de puntentrui naar huis.

 

Parcours:

Zoals u kan verwachten in het noorden van het land zullen de verschillen niet heuvelop gemaakt worden. Naast de weersomstandigheden en de tactiek van de deelnemende ploegen, zal ook dit jaar het verschil grotendeels gemaakt worden in de tweede etappe (kasseien) en de ploegentijdrit op de derde dag. De etappekoers is bij rensters geliefd en gevreesd vanwege de spectaculaire waaieretappes die het klassement flink op de kop kunnen zetten. Een moment van onbedachtzaamheid kan het einde van klassementsambities betekenen. Dat zal ook het geval zijn in etappe vier, de koninginnenrit in de editie van dit jaar.

Etappe 1:

Als een etappe zich leent voor een waaieretappe is het deze Havenomloop, met start en finish in Delfzijl. De zeewind heeft vrij baan in de open vlakten tussen de havenstad en  de wierdendorpen Holwierde en Bierum. Er zullen vier rondjes van 23.4 kilometer verreden worden.

Routebeschrijving

Route:

Etappe 2:

Het peloton maakt in de tweede etappe drie rondes van 39 kilometer door het Groninger land. De omloop start in Wedde en zal eveneens te zien zijn in het centrum van Onstwedde, Veelerveen en Vriescheloo. Daarnaast kent de tweede etappe een zeer bijzondere doorkomst door vestingstad Bourtange. De rensters krijgen daarbij de keitjes van de vesting voor hun kiezen.  En dat allemaal drie keer. Na 117 loodzware kilometers kan bij de finish in Wedde de rekening worden opgemaakt.

Routebeschrijving

 

 Etappe 3:

De derde etappe bestaat uit twee delen. De deelneemsters zullen eerst een ochtendetappe over 97.1 kilometer voor de kiezen krijgen in de gemeente Tynaarlo. Vervolgens vertrekken de rensters naar Midwolda voor een ploegentijdrit rondom het Oldambtmeer over een dikke vijftien kilometer.

Etappe 3a:

Routebeschrijving

Route:

 

Etappe 3b:

Routebeschrijving

Route:

 

Etappe 4:

Deze etappe kan als de koninginnenrit beschouwd worden en zal het klassement goed kunnen gaan vormen.De open vlaktes zullen onder barre weersomstandigheden voor flinke schiftingen gaan zorgen. De concentratie en oplettendheid van de vrouwen zal enorm op de proef gesteld worden. Wie vandaag goed is, maakt niet alleen kans op dagsucces maar ook op de eindoverwinning.

Routebeschrijving

Route:

Etappe 5:

Veendam zal het decor zijn van de slotetappe van deze editie van de Energiewacht Tour. Na zeven omlopen door het centrum van Veendam zal er weinig kans zijn om het klassement nog op de schop te gooien. Sprintsters zijn torenhoog favoriet voor de dagzege en zullen strijden voor de hoogste trede op het podium voor het gemeentehuis in Veendam.

Routebeschrijving

Route:

Tot slot wordt er voor de junioren vrouwen ook een etappekoers georganiseerd. Zij dames beginnen op 11 april met een ploegentijdrit rondom het Oldambtmeer, op hetzelfde parcours waar de elite-rensters zullen rijden. Ook etappe 4 en 5 worden op hetzelfde parcours verreden. De junioren zullen echter minder kilometers maken. In de tweede etappe rijden zij 71 kilometer. In de derde etappe zullen zij 76 kilometer moeten overbruggen.

Deelneemsters:

Er doen dit jaar een record aantal ploegen mee. Maar liefst 31 ploegen zullen op woensdag 9 april in Delfzijl aan de start staan van de eerste etappe tijdens de vierde editie van de Energiewacht Tour. In totaal doen 14 UCI ploegen, 9 nationale selecties en 8 clubploegen mee.

Officiële deelnemerslijst

Voorgaande winnaressen: 

Jaar Winnaar Tweede Derde
2011  Adrie Visser  Loes Gunnewijk  Marianne Vos
2012  Ina-Yoko Teutenberg  Ellen van Dijk  Marianne Vos
2013  Ellen van Dijk  Loes Gunnewijk  Kirsten Wild

 

Favorieten:

***** Ellen van Dijk

*** Kirsten Wild, Elizabeth Arminstead

** Emma Johansson, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand

* Adrie Visser, Chantal Blaak, Liesbet de Vocht, Vera Koedooder, Titiana Antoshina

Overige informatie:

De Energiewacht Tour voor vrouwen is ook dit jaar in samenvatting op televisie te zien. RTL 7 zal de dag na de etappe telkens een samenvatting laten zien van de ritten. Op 10, 11 en 14 april gebeurt dat om 17.45 uur, op 12 en 13 april om 16.30 uur.

Officiële site

Facebook

Twitter

 

Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>