Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2014 en alles wat u moet weten!

Voorbeschouwing Parijs – Roubaix 2014

 

Door: Sjors Beukeboom en Joost Miljoen

09-04-2014

————————————————————————————————————

Na een prachtige Ronde van Vlaanderen maken de renners zich dit weekend op voor de volgende kasseienklassieker, ditmaal in Frankrijk. De 112e editie van Parijs – Roubaix neemt de renners op 13 april mee over de zwaarste kasseistroken in het warme vakantieland. Parijs-Roubaix staat vrijwel ieder jaar garant staat voor veel spektakel, spanning en sensatie. Lukt het Fabian Cancellara net als vorig jaar om zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs – Roubaix te winnen in één seizoen? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit op de “Hel van het Noorden”.

Blog.nl logo

Historie:

Theo Vienne en Maurice Perez, twee simpele textielfabrikanten, waren in 1896 de eerste organisatoren van “la Reine des Classiques”; de Koningin der Klassiekers. Sindsdien mondde deze eendagswedstrijd vaak uit in heroïsche man-tot-man-gevechten over de kasseistroken die karakteristiek zijn voor het gebied. Daarom wordt deze klassieker ook wel de ‘Hel van het Noorden’ genoemd.

In een aantal naoorlogse edities van Parijs – Roubaix werden de kasseistroken niet bereden maar ingeruild voor de geasfalteerde hoofdwegen.  Pas in 1965 keerde men terug naar de oude kasseienwegen. Voor de Nederlander Peter Post was dit een zege. Hij brak een jaar voor deze verandering namelijk het snelheidsrecord door het parcours met een gemiddelde van 45 km/h af te leggen. Een record wat sindsdien nooit meer is verbroken!

Na Peter Post wisten ook de Nederlanders Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982) en Hennie Kuiper (1983) Parijs – Roubaix te winnen in de vorige eeuw. De laatste Nederlandse winnaar dateert uit 2001, toen Servais Knaven als eerste over de meet kwam.

Parijs–Roubaix in 2013:

Vorig jaar verschenen liefst 198 deelnemers aan de start van de 111e editie van Parijs – Roubaix, waarin de renners een parcours van 254 kilometer af moesten leggen. Deze lange tocht, waarin onder meer de bekendste en tevens zwaarste kasseistroken, de Trouée d’Arenberg, de Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre terugkwamen, finishte zoals gebruikelijk in de Velodrome van Roubaix.

Na een lange afvalrace bleef op een kleine 15 kilometer voor de meet een kopgroep over met Fabian Cancellara, Zdenek Stybar, Stijn Vandenbergh en Sep Vanmarcke. De rol van het publiek bleek uiteindelijk bepalend voor het verloop van de finale. Vandenbergh viel na een aanrijding met een toeschouwer en Stybar raakte op achterstand door, eveneens, een toeschouwer.

Cancellara en Vanmarcke reden samen de Velodrome van Roubaix binnen, waar de Zwitser uiteindelijk in een sprint-à-deux de sterkste bleek. Zo wist hij na de Ronde van Vlaanderen ook Parijs – Roubaix te winnen in 2013, een ongekende prestatie van de Zwitser. Ook voor Nederland was er een klein lichtpuntje: Niki Terpstra werd na een korte sprint derde voor Greg van Avermaet en Damien Gaudin.

Video Parijs-Roubaix 2013:


Parcours

Hoewel de naam van deze eendagswedstrijd anders doet vermoeden, leidt een 259,5 kilometer lang parcours de renners van het iets ten noorden van Parijs gelegen Compiègne naar Roubaix. De tocht finisht traditioneel in het Velodrome van Roubaix, waar de renners hun laatste rondje over een wielerbaan afleggen alvorens zij de meet passeren.

Dit jaar bevat het parcours zevenentwintig sectoren met kasseistroken, die beginnen vanaf zo’n 160 kilometer voor de finish. Van deze sectoren zijn het Bos van Wallers-Arenberg, de Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre de beruchtste stukken. Dit komt zowel door hun lengte als de slechte staat. Zeker de laatstgenoemde strook wordt door veel renners gezien als een helse sector, doordat de kasseien werkelijk schots en scheef liggen en daardoor bij geen enkel weertype goed te berijden zijn. Een droge dag doet veel stof opwaaien, terwijl de steentjes bij regen ontzettend glad worden. Tevens wordt de Carrefour de l’Arbre gezien als de traditionele scherprechter richting de finale van Parijs – Roubaix, doordat deze kasseistrook op slechts 17 kilometer voor de finish ligt.

Route (Klik op de foto voor een groter beeld):

Profiel (Klik op de foto voor een groter beeld)

 

Kasseistroken
28 – Troisvilles (97.5km – 2,200 m) +++
27. Viesly (104km – 1,800 m) +++
26 – Quiévy (106.5km – 3,700m) ++++
25 – Saint-Python (111km – 1,500m) ++
24 – Solesmes (119.5km – 800m) ++
23 – Saulzoir (126km – 1,200m) ++
22 – Verchain-Maugré (130.5km – 1,600m) +++
21 – Quérénaing – Famars (135km – 1,200m) ++
20 – Monchaux-sur-Ecaillon (140.5km – 1,600m) +++
19 – Haveluy (153km – 2,500m) ++++
18 – Trouée d’Arenberg (161.5km – 2,400m) +++++
17 – Wallers – Hélesmes, aka “Pont Gibus” (167.5km – 1,600m)
16 – Hornaing (174.5km – 3,700m) ++++
15 – Warlaing – Brillon (182km – 2,400m) +++
14 – Tilloy – Sars-et-Rosières (185km – 2,400m) ++++
13 – Beuvry-la-Forêt – Orchies (191.5km – 1,400m) +++
12 – Orchies (196.5km – 1,700m) +++
11. Auchy-lez-Orchies – Bersée (202.5km – 2,700m) ++++
10 – Mons-en-Pévèle (208km – 3,000m) +++++
9 – Mérignies – Avelin (214km – 700m) ++
8 – Pont-Thibaut (217.5km – 1,400m) +++
7 – Templeuve – Moulin de Vertain (223.5km – 500 m) ++
6 – Cysoing – Bourghelles (230km – 1,300m) ++++
Bourghelles – Wannehain (232.5km – 1,100m) +++
5 – Camphin-en-Pévèle (237km – 1,800m) ++++
4 – Le Carrefour de l’Arbre (240km – 2,100m) +++++
3 – Gruson (242km – 1,100m) ++
2 – Hem (249km – 1,400m) ++
1 – Roubaix (256km – 300m) +

 

Deelnemers:

Deelnemerslijst

Voorgaande winnaars:

2013 | CANCELLARA Fabian
2012 | BOONEN Tom
2011 | VANSUMMEREN Johan
2010 | CANCELLARA Fabian
2009 | BOONEN Tom
2008 | BOONEN Tom
2007 | O’GRADY Stuart
2006 | CANCELLARA Fabian
2005 | BOONEN Tom
2004 | BACKSTEDT Magnus

De favorieten voor Parijs – Roubaix 2014:

 Zoals vrijwel ieder jaar worden Fabian Cancellara en Tom Boonen gezien als de belangrijkste kanshebbers voor de eindoverwinning in de 112e editie van Parijs – Roubaix. Beiden hebben zich in het verleden meermaals bewezen, door respectievelijk één en vier keer de dubbel (Ronde van Vlaanderen & Parijs – Roubaix) binnen een seizoen te winnen. Ook dit jaar lijkt het met de vorm goed te zitten, nu Fabian Cancellara afgelopen weekend al de Ronde van Vlaanderen wist te winnen.

Een belangrijke outsider voor de overwinning is Sep Vanmarcke, die al het hele voorjaar zijn vorm toont. Afgelopen weekend werd hij tweede in Vlaanderen en vorig jaar wist hij Fabian Cancellara net niet te verslaan in de Velodrome van Roubaix. Naast Vanmarcke zijn Alexander Kristoff, winnaar van Milaan – Sanremo dit jaar, en Peter Sagan belangrijke kanshebbers om een gooi naar het podium te kunnen doen.

Andere renners die dit voorjaar hun goede vorm hebben laten zien zijn onder meer Stybar, van Avermaet, Vandenbergh en Phinney. Namen om zeker in de gaten te houden tijdens de komende Parijs – Roubaix! Voor Nederland moet het succes komen van Niki Terpstra, die afgelopen weekend als zesde over de meet kwam in Vlaanderen. Sebastian Langeveld en Maarten Tjallingii zijn twee andere Nederlandse deelnemers die wellicht een kleine rol van betekenis kunnen spelen.

Ook de Brit Bradley Wiggins, rijdend voor Sky, is van de partij. Hij heeft zijn zinnen gezet op deze koers.

 

Favorieten volgens www.wielrennen.blog.nl:

***** Fabian Cancellara

*** Tom Boonen, Sep Vanmarcke

** Greg van Avermaet, Zdenek Stybar, Peter Sagan

* Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh, Taylor Phinney, Bradley Wiggins

 

TV & livestreams:

De koers wordt traditiegetrouw uitgezonden door zowel Sporza, NOS als Eurosport. Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

Overige informatie:

Officiële site

Facebook

Twitter

Overige informatie

 

 

 

 

 

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Voorbeschouwing Parijs-Roubaix 2014 en alles wat u moet weten!

 1. Alexander Kristoff

  Sagan komt, net zoals vorig jaar, ook dit jaar niet aan de start van Parijs-Roubaix.

    /   Reply  / 
  1. Sjors Beukeboom Auteur

   Beste ‘Alexander Kristoff’,

   Dat is nog niet bekend. Volgens de Cannondale voorlichters twijfelt Sagan nog over deelname. In de voorlopige selectie van Cannondale voor Parijs-Roubaix is de Slowaak wel opgenomen.

     /   Reply  / 
 2. Gerard van Dongen

  De naam “Hel van het Noorden” komt niet door de kasseien maar door de doortocht in 1919. De eerste editie na de Eerste Wereld Oorlog toen de koers door een totaal kapot geschoten landschap trok met op ieder hoek oorlogsresten. De oorlog was voor de gewone burger redelijk uit zicht gebleven en Parijs-Roubaix trok dwars door de plaats waar het front had gelopen en pijnlijk werd zichtbaar hoe gruwelijk die oorlog geweest moet zijn. Zie oa boek met gelijknamige titel. Ook is het niet correct dat een aantal edities zonder kasseien is gereden. Het minst aantal kilometers kasseien was in 1965 met slechts 22km stenen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>