Column Wouter Hendriksen: Angst

Angst

Door: Wouter Hendriksen

Als er iets is wat je als topsporter niet moet hebben is het angst. Ergens voor terug deinzen is een natuurlijke maar verkeerde reactie. Als je de absolute top wil bereiken moet je geen angst kennen. Dan moet je je door elke bocht heen wurmen alsof het de laatste van je leven is. Dan moet je met 60 per uur degene naast je van de weg af willen duwen.

Robert Gesink maakte afgelopen woensdag bekend dat hij last had van hartritmestoornissen. Als hij op de fiets zat durfde hij niet meer 100% te geven omdat hij bang was dat hij elk moment dood van zijn fiets zou kunnen vallen. Angst om dood te gaan dus. Hij hoopt dat hij met een operatie van zijn angst af kan komen.

Ik neem mijn pet af voor de Belkin-renner. Niet omdat ik zijn grootste fan ben. Maar omdat ik respect heb hoe de persoon Robert Gesink zich niet laat tegenhouden door tegenslagen. Als er iemand in het peloton is die het karakter van een doorzetter heeft is dat Robert Gesink.

Toen Robert als groentje het peloton in kwam fietsen werd hij bestempeld als Nederlands hoop. Deze titel heeft hij al die tijd op zijn smalle schouders moeten dragen. En toen verloor hij op 24-jarige leeftijd ook nog eens zijn vader, brak hij zijn been en piste een hele natie over hem heen toen het even wat minder ging.

Robert is na het overlijden van zijn vader nooit meer die Robert geworden die hij daarvoor was. Niemand geloofde dat hij na al die tegenslagen nog terug kon komen. Maar hij vorig jaar won hij op ongeloofelijke wijze de GP Quebec. Hij kwam terug tot de top en hij won.

Maar dit jaar was het wederom huilen met de pet op. Na een DNF in de Tirreno reed hij ook de ronde van het Baskenland niet uit. Hartritmestoornissen hadden hem al jaren parten gespeeld, zo bleek achteraf.

De Nederlander, uitkomend voor Belkin, had angst om niet te presteren. Op de momenten dat het moest gebeuren sloeg hij dicht, wilden de benen niet meer, kon hij alleen maar denken aan de manieren waarop het mis kon lopen. Maar als hij niet in de spotlights reed, ver weg van dat veeleisende Nederland, dan reed hij de sterren van de hemel.

Ik ben er van overtuigd dat Robert terug kan keren. Maar of hij ook van zijn angst af kan komen, die vraag kan alleen Robert beantwoorden.

 

Wouter

Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>