Amstel Gold Race gewonnen door Gilbert (+beeld)

Philippe Gilbert heeft de grootste klassieker van Nederland, de Amstel Gold Race, gewonnen. De renner van BMC bleek de sterkste na ruim 251 kilometer. Hij reed weg uit een uitgedund peloton op de laatste beklimming van de dag: de Cauberg en kwam vervolgens solerend over de meet. Jelle Vanendert en Simon Gerrans werden respectievelijk tweede en derde. De beste Nederlander was Bauke Mollema. Hij kwam als zevende over de finish. Het is de derde overwinning in de Amstel Gold Race voor de Belg. Gilbert won de heuvelklassieker eerder in 2010 en 2011.

Tien renners kozen na vijf kilometer voor de aanval. De enige Nederlander is deze vluchtgroep was Pim Ligthart. Hij werd vergezeld door de Belgen Van Hecke en Vanlandschoot. De kopgroep werd compleet gemaakt door Beletti, Boem, Riblon, Marycz, Mohoric, Lang en Lutsenko. De kopgroep kreeg een verrassend grote voorsprong van een dikke veertien minuten.

Wederom veel valpartijen in de koers door het heuvellandschap in Limburg. De grootste slachtoffers van onnozel gedrag in het peloton waren Joaquim Rodriquez, Andy Schleck, Daniel Martin en de Nederlander Thomas Dekker. Zij zouden de finishlijn niet passeren.

De kopgroep van de dag bleef lang vooruit. Het gat werd echter snel kleiner door een versnelling van Thomas Voeckler. Zes renners besloten te volgen, onder hen de Nederlander Pieter Weening.Later sloten ook Paul Martens, rijdend voor Belkin en Björn Leukemans aan.

Bardet en Van Hecke waren de enige twee renners die aan kop van de wedstrijd konden overleven. Jakob Fuglsang en Greg van Avermaet zorgde voor een nieuwe kopgroep van vier man. Zij bleven echter niet vooruit met als gevolg een algemene hergroepering zeven kilometer voor de meet en met nog een vierde passage over de Cauberg voor de boeg.

Samuel Sanchez was de eerste renner die voor vuurwerk zorgde op de steile slotklim. De ploegmaat van Philippe Gilbert zorgde ervoor de Kwiatkowski en Gerrans met hun krachten moesten smijten om het gat dicht te krijgen. Het was de Belg zelf die vervolgens snoeihard wegreed van de andere renners. Hij pakte al gauw een flinke voorsprong en soleerde naar de overwinning.

Uitslagen:

Video:

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>