Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2014 en alles wat u moet weten!

Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2014

 

Door: Sjors Beukeboom en Joost Miljoen

16-04-2014

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws rondom de Amstel Gold Race? Like onze Facebookpagina!

Column

————————————————————————————————————

De komende tijd is het weer tijd voor de heuvelklassiekers, beginnend met de grootste eendagskoers voor professionals in Nederland: de Amstel Gold Race. De klassieker start, net zoals de afgelopen jaren in Maastricht. Na een dikke 250 kilometer, en een groot aantal venijnige klimmetjes verder, komen de renners aan Valkenburg. Ondanks de AGR een prestigieuze klassieker is behoort deze niet tot het lijstje met beroemde ‘wielermonumenten’. Toch is zegevieren op de Cauberg alleen voor de allerbeste weggelegd. Wie is de allerbeste aankomende zondag? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

Historie

De Amstel Gold Race werd voor het eerst verreden in 1966 en is sindsdien uitgegroeid tot de enige, grote eendaagse klassieker in Nederland. De eerste versie van de koers werd georganiseerd door Herman Krott, die destijds vooral bekend was om zijn amateurploeg ‘Amstel Bier’, waarmee hij vele wereldwijde successen behaalde.Zo leverde Krott onder andere legendarische wielrenners als Gerrie Knetemann, Gert-Jan Theunisse en Joop Zoetemelk af aan het profpeloton. Zijn droom was echter om naast team ‘Amstel Bier’ een eigen klassieker te organiseren; de uiteindelijke Amstel Gold Race.

Het parcours van deze klassieker verschilde sterk door de jaren heen, zo finishten de renners tot 1990 (m.u.v 1968, toen finishte men in Elsloo) in Meerssen. In de jaren hierna, tot 2002 om precies te zijn, was de Limburgse hoofdstad Maastricht het eindpunt van de koers. Ook deze finishplaats werd aangepast: Maastricht diende voortaan als startpunt en de top van de Cauberg werd de nieuwe finish.

Door de successen van de Nederlander Jan Raas, die de Amstel Gold Race maar liefst vijf keer wist te winnen, draagt deze koers voor veel Nederlanders ook wel de bijnaam ‘Amstel Gold Raas’. Raas was echter niet de enige succesvolle Nederlander, ook renners als Gerrie Knetemann (2x), Joop Zoetemelk, Steven Rooks en Adrie van der Poel (allen 1x) waren succesvol! De laatste Nederlandse overwinning dateert uit 2001, toen Erik Dekker als eerste over de meet kwam in Maastricht.

Amstel Gold Race in 2013

De 48e editie van de Amstel Gold Race nam het peloton op 14 april 2013 mee van Maastricht naar de top van de Cauberg, in het plaatsje Vilt. Een uitstekend parcours voor de snelle klimmers, die na 251,8 kilometer de strijd op de Cauberg konden beslissen. Zover kwam het echter niet, want Roman Kreuziger reed al op zeven kilometer voor de finish bij zijn directe belagers weg, om vervolgens als eerste te finishen.

De Amstel Gold Race stond in 2013 vooral in het teken van grote valpartijen, op 90 kilometer voor de meet viel onder meer wereldkampioen Philippe Gilbert en 45 kilometer later was het opnieuw raak, nu voor Joaquin Rodriguez.

Dit bood een kleine kopgroep met onder meer landgenoot Pieter Weening de mogelijkheid om weg te geraken van het peloton, wat men tot zo’n acht kilometer voor het einde van de koers wist vol te houden.

Op het moment dat de kopgroep gegrepen leek te worden, wist Roman Kreuziger te ontsnappen en solo naar de finish te rijden. In de sprint, 22 seconden na de finish van Kreuziger, om de tweede en derde plaats, bleken de Spanjaard Alejandro Valverde en Australiër Simon Gerrans de beste benen te hebben. Pieter Weening werd de beste Nederlander, hij finishte als achtste.

Video Amstel Gold Race 2013:

Parcours

De Amstel Gold Race 2014 zal plaatsvinden op 19 april. De race begint om 10:15 op het Marktplein in Maastricht en zal eindigen rond 16:45 in Valkenburg, waar de opvolger van Roman Kreuziger gekroond zal worden. De renners dienen in de Amstel Gold Race 251 kilometer af te leggen. Tijdens de koers staan er 33 beklimmingen op het programma. In totaal zal het peloton 4.000 hoogtemeters moeten overwinnen.

Na vele kilometers draaien en keren kent de slotfase van de wedstrijd een dubbele passage over de Cauberg. Na de laatste doorkomst aan de finish worden zullen de deelnemers aan deze UCI WorldTour-wedstrijdrichting Geulhemmerberg (970 meter, stijgingspercentage 7.9%) gedirigeerd. Vervolgens zetten ze koers richting Maastricht. Via de Bemelerberg (900 meter, stijgingspercentage 7%) en Sibbe keren de renners terug in Valkenburg waar het peloton opnieuw de Cauberg voor de kiezen krijgt. Het altijd massaal aanwezige publiek op de Cauberg krijgt op deze manier de Amstel Gold Race op de meest beroemde Nederlandse berg vier keer te zien.

De Amstel Gold Race finisht sinds 2013 niet meer op de kop van de Valkenburgse Cauberg. De finishstreep is 1.8 kilometer verderop getrokken, op precies dezelfde plek als waar het WK wielrennen in 2012 eindigde. Door het verleggen van de finish is er een nog spannendere, interessantere slotfase en aankomst. Wie als eerste op de top van de Cauberg is, zal zeker niet verzekerd zijn van de overwinning.

Route:

Profiel:

 

1. Slingerberg (1,2 kilometer, gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Max. 12%)
2. Adsteeg (620m, gemiddeld 4,7%. Max. 8%)
3. Lange Raarberg (1 km, gemiddeld 4,3%. Max. 6%)
4. Bergseweg (2,2 km, gemiddeld 3,4%. Max. 8%)
5. Sibbergrubbe (2 km, gemiddeld 4,1%. Max. 6%)
6. Cauberg (1,5 km, gemiddeld 7%. Max. 12%)
7. Geulhemmerberg (1 km, gemiddeld 5,8%. Max. 9%)
8. Wolfsberg (500 meter, gemiddeld 5,8%. Max. 12%)
9. Loorberg (1,6 km, gemiddeld 5,1%. Max. 9%)
10. Schweiberg (3 km, gemiddeld 3,7%. Max. 10%)
11. Camerig (3,6 km, gemiddeld 7%. Max. 9%)
12. Vaalserberg, Drielandenpunt (2,6 km, gemiddeld 4,2%. Max. 9%)
13. Gemmenicherweg (2 km, gemiddeld 5,4%)
14. Vijlenerbos (1,8 km, gemiddeld 5,1%)
15. Eperheide (2,3 km, gemiddeld 4,5%. Max. 10%)
16. Gulperberg, westzijde (1,1 km, gemiddeld 5,2%. Max. 19%)
17. Plettenberg (1,2 km, gemiddeld 3,7%. Max. 8%)
18. Eyserweg (2,1 km, gemiddeld 4,4%. Max. 9%)
19. Huls (900 meter, gemiddeld 8,3%. Max. 12%)
20. Vrakelberg (600 meter, gemiddeld 7,7%. Max. 13%)
21. Sibbergrubbe (2e maal)
22. Cauberg (2e maal)
23. Geulhemmerberg (2e maal)
24. Bemelerberg (1,2 km, gemiddeld 4%. Max. 6%)
25. Loorberg (2e maal)
26. Gulperberg, oostzijde (600 meter, gemiddeld 9,8%. Max. 15%)
27. Kruisberg (800 meter, gemiddeld 8,4%. Max. 17%)
28. Eyserbosweg (1,1 km, gemiddeld 7,9%. Max. 17%)
29. Fromberg (1,2 km, gemiddeld 4,8%. Max. 9%)
30. Keutenberg (1,7 km, gemiddeld 6,1%. Max. 22%)
31. Cauberg (3e maal)
32. Geulhemmerberg (3e maal)
33. Bemelerberg (2e maal)
34. Cauberg (4e maal)

Deelnemers:

Deelnemerslijst

Voorgaande winnaars:

2013 | KREUZIGER Roman
2012 | GASPAROTTO Enrico
2011 | GILBERT Philippe
2010 | GILBERT Philippe
2009 | IVANOV Serguei
2008 | CUNEGO Damiano
2007 | SCHUMACHER Stefan
2006 | SCHLECK Fränk
2005 | DI LUCA Danilo
2004 | REBELLIN Davide

Favorieten

De Nederlandse hoop is dit jaar gevestigd op niemand minder dan Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter. De renner van Belkin leek even op gang te moeten komen maar zijn afgelopen resultaten zorgen ervoor dat de Groninger in het lijstje met favorieten genoteerd mag worden. Slagter presteerde al uitstekend in Parijs-Nice en bewees daar met de beste renners van de wereld heuvelop te kunnen. Daarnaast eindigde Slagter in de Ronde van het Baskenland als vierde tussen alle andere wereldtoppers. Tom Dumoulin, Wout Poels, Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland zullen ook aan de start verschijnen.

De Nederlanders zijn echter zeker geen topfavoriet op de overwinning. Carlos Betancur heeft bijvoorbeeld ook uitstekend gepresteerd in Parijs-Nice. Zo ging de Colombiaan met na de slotetappe er met de gele en witte trui vandoor. Daarnaast won hij twee etappes in de Franse etappekoers. Vorig jaar bleek Betancur met de beste mee te kunnen in de heuvelklassiekers. De voor AG2R-rijdende Colombiaan eindigde vorig jaar als derde in De Waalse Pijl en als vierde in Luik-Bastenaken-Luik.

Michal Kwiatkowski mogen we eveneens tijdens de finale voorin verwachten. De Pool heeft al een succesvol voorseizoen achter zich liggen met overwinningen en goede klasseringen in zowel eendags als rittenkoersen. Vorig jaar eindigde de Pools kampioen als vierde in de Amstel Gold Race.

Alejandro Valverde was ook in de voorste gelederen te zien in vrijwel alle koersen dit voorjaar. De Spanjaard is zeker een renner om op het favorietenlijstje bij te schrijven. Ondanks zijn leeftijd (33), is Valverde wederom bezig aan een tot nog toe succesvol seizoen. Misschien kan hij zijn voorseizoen nog mooier maken met een overwinning op de Cauberg.

De Brabantse Pijl 2014 werd gewonnen door Philippe Gilbert die daarmee aantoonde weer in vorm te zijn voor de heuvelklassiekers. Vorig jaar was een beetje een verloren jaar voor de Belg maar dit jaar is hij erop gebrand om zich te revancheren.

Ook mogen we Simon Gerrans en Michael Matthews, beide rijdend voor Orica-GreenEDGE niet onderschatten.

Roman Kreuziger, de winnaar van vorig jaar, is eveneens aanwezig. Kan hij zijn titel prolongeren?

U kunt ook op Joaquim Rodriquez, Daniel Martin, Rui Costa, Diego Ulissi,, Vicenzo Nibali, Roman Kreuziger, Tejay van Garderen en Bjorn Leukemans inzetten.

Favorieten volgens www.wielrennen.blog.nl:

***** Carlos Betancur

***  Michal Kwiatkowski,Alejandro Valverde, Philippe Gilbert

** Tom-Jelte Slagter, Bauke Mollema, Simon Gerrans

* Joaquim Rodriquez, Daniel Martin, Rui Costa, Diego Ulissi, Michael Matthews

 

TV & livestreams:

De koers wordt traditiegetrouw uitgezonden door zowel Sporza, NOS als Eurosport. Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

NOS

Sportlinkstreams

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

Overige informatie:

Officiële site

Facebook

Twitter

Overige informatie

 

 

 

 

 

Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorbeschouwing Amstel Gold Race 2014 en alles wat u moet weten!

  1. Pol Wishaupt

    Vel, heel veel informatie. Maar het starttijdstip kan ik niet vinden.
    Succes met de toer! Groet, Pol

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>