Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2014 en alles wat u moet weten!

Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik
Door: Sjors Beukeboom en Joost Miljoen
24-04-2014

—————————————————————————-

De Nederlandse en Belgische renners presteerden in de afgelopen heuvelklassiekers uitstekend. Zowel in de Amstel Gold Race als in de Waalse Pijl zagen we Nederlanders en Belgen in de finale vooraan. Zondag staat de laatste klassieker van het voorseizoen op het programma: de honderdste editie van Liège-Bastonge-Liège. Wie kunnen we voor deze koers verwachten? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

Blog.nl logo

Historie

De wielerklassieker Luik – Bastenaken – Luik, ook wel La Doyenne genoemd, werd voor het eerst verreden in 1892 en geldt al jarenlang als het sluitstuk van de voorjaarsklassiekers. Hoewel de klassieker al in de vorige eeuw werd verreden, kwamen de professionals pas in 1908 voor het eerst aan de start in Luik. Door verschillende redenen, zoals de beide Wereldoorlogen, werd de wedstrijd totaal tien keer niet verreden.

De meest memorabele editie vond plaats in 1980, toen een groot deel van het peloton moest afstappen door hevige sneeuwval. Na de eerste 100km waren al 100 van de 174 deelnemers uitgestapt. In het laatste deel van de race vielen nog eens 23 renners uit. Bernard Hinault bleek de sterkste, hij won de editie! Opvallend was de tweede plaats van landgenoot Hennie Kuiper, die tien minuten toegaf op de Fransman.

Naast de tweede plaats van Kuiper waren er weinig successen voor onze landgenoten, slechts drie keer wist een Nederlandse renner te winnen. In 1960 wist Ab Geldermans met de overwinning aan de haal te gaan, in 1983 was de eerste plek voor Steven Rooks en Adrie van der Poel was de laatste Nederlandse winnaar, hij won in 1988. Tijd voor een nieuw Nederlands succes!

Luik-Bastenaken-Luik 2013:

Vorig jaar wist Daniel Martin verrassend ‘La Doyenne’ op zijn palmares bij te schrijven. De Ier eindigde voor Joaquim Rodriquez en Alejandro Valverde. Beste Belg was Philippe Gilbert op een zevende stek. De beste Nederlander was terug te vinden op plaats 33, Pieter Weening.

Video Luik-Bastenaken-Luik 2013:

Parcours:

Er wordt traditioneel gestart in Luik, waarna er eerst zuidwaarts getrokken wordt in de richting van Bastenaken. De meeste beklimmingen liggen op de terugweg in de richting van Luik. De klassieker heeft tien hellingen een totale lengte van 262,9 kilometer.

We kunnen schiftingen in het peloton verwachten op de ‘Stockeu’ en op de ‘Redoute’. Dit zijn twee zeer steile hellingen die opgenomen zijn in het parcours. Vorig jaar ontbrak de Côte de la Roche-aux-Faucons. De lastige klim is nu opnieuw in het parcours opgenomen. Dit betekent dat de finale van de wedstrijd wat lastiger is geworden. De helling maakte zijn debuut in 2008.

Op de laatste twee klimmetjes van de dag kunnen we eveneens spektakel verwachten. De steile Côte de Saint-Nicholas ligt op ruim vijf kilometer voor de streep. Ook de aankomst loop moeilijk omhoog.

Route:

 

Lijst met beklimmingen:

1. 70 km – Côte de La Roche-en-Ardenne (2.8km à 6,2%)
2. 123 km – Côte de Saint-Roch (1 km à 11%)
3. 167 km – Côte de Wanne (2.7 km à 7,3%)
4. 173.5 km – Côte de Stockeu (1 km à 12,2%)
5. 179 km – Côte de la Haute-Levée (3.6km à 5,7%)
6. 201 km – Côte de Vecquée (3.1 km à 6,4%)
7. 218.5 km – Côte de La Redoute (2.0km à 8.8%)
8. 231.5 km – Côte des Forges (1.9 km à 5,9%)
9. 243.5 km – Côte de la Roche-aux-Faucons (1.5 km à 9,3%)
10. 257.5 km – Côte de Saint-Nicolas (1,2km à 8.6%)

Profiel:

Deelnemers:

Deelnemerslijst

Voorgaande winnaars:

2013 | MARTIN Daniel
2012 | IGLINSKIY Maxim
2011 | GILBERT Philippe
2010 | VINOKOUROV Alexandre
2009 | SCHLECK Andy
2008 | VALVERDE Alejandro
2007 | DI LUCA Danilo
2006 | VALVERDE Alejandro
2005 | VINOKOUROV Alexandre
2004 | REBELLIN Davide

Favorieten:

Alejandro Valverde is de topfavoriet voor de overwinning in deze editie van Luik-Bastenaken-Luik. Hij verkeert in een sublieme vorm en heeft al enorm veel overwinningen kunnen grijpen. Afgelopen woensdag won de Spanjaard op de Muur van Huy in de Waalse Pijl. In combinatie met een ijzersterk team, lijkt Valverde de te kloppen man.

De topfavoriet voor de overwinning

Nederlandse hoop is wederom gevestigd op Bauke Mollema en Tom-Jelte Slagter. Mollema beschikt over uitstekende vorm bleek in de afgelopen klassiekers. Voor Slagter lijkt de afstand, bijna 264 kilometer, een probleem te gaan worden. Daarnaast staat de voor Garmin-Sharp rijdende Groningen niet als kopman aan de start maar zal hij zeer waarschijnlijk moeten werken in de finale voor Daniel Martin. De Ier kunt u ook opschrijven als één van de favorieten.

Een van de Belgische favorieten is natuurlijk Philippe Gilbert. Vorige week schreef de bikkel uit België voor de derde keer de Amstel Gold Race op zijn naam. Andere Belgische renners die we in de gaten moeten houden zijn Jelle Vanendert,

Joaquim Rodriquez eindigt altijd goed in LBL maar heeft nog nooit deze klassieker op zijn naam geschreven. De landgenoot van Valverde zal erop gebrand zijn om dit jaar daar verandering in te brengen. Hij aast natuurlijk op revanche na zijn opgave in de Amstel Gold Race.

De Portugees en eveneens huidig wereldkampioen Rui Costa zal voor het eerst als kopman aan de start staan in Luik. Zijn achilleshiel is sprinten.  Als de klassieker eindigt in een sprint bergop, lijkt de Costa geen schijn van kans te hebben.

Andere renners die u kunt noteren op uw lijstje zijn Vicenzo Nibali, Chris Froome, Simon Gerrans,

favorieten volgens www.wielrennen.blog.nl:

***** Valverde

*** Gilbert, Martin

** Mollema, Kwiatkowski, Vanendert

* Rodriquez, Costa, Nibali, Froome, Gerrans

TV & livestreams:

De koers wordt traditiegetrouw uitgezonden door zowel Sporza, NOS als Eurosport. Via het internet is de koers goed te volgen via:

Sporza

NOS

Steephil

Firstrow

Hahasport

Sport-Livezz

Sport-Livez

Overige streams

Overige informatie:

Officiële site

Twitter

Overige informatie

 

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorbeschouwing Luik-Bastenaken-Luik 2014 en alles wat u moet weten!

  1. Klaas klinker

    dank. lekkere beschouwing.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>