Column Wouter Hendriksen: opwarmertjes

Opwarmertjes
Door: Wouter Hendriksen

Op de slotdag van de Tour de France zal er een vrouwenwedstrijd worden verreden. Een criterium over de Champs-Elyssées, als opwarmertje voor de mannen.Dat profwielrensters dit ‘geschenk’ van de ASO groots vieren, zegt eigenlijk al genoeg over de status van het vrouwenwielrennen.

Het vrouwenwielrennen is het ondergeschoven kindje. Ze krijgt weinig tv-minuten, haar wedstrijdkalender bestaat uit een handvol koersen, sponsoren zijn niet geinterreseerd en dan heb je ook nog Marianne Vos die alle vrouwen op een fiets belachelijk doet lijken. Media heeft alleen oog voor Vos en de rest doet er eigenlijk niet zo toe.

Vrouwenkoersen zijn de opwarmertjes voor het echte werk. Vrouwenkoersen worden verreden als de meeste mensen nog aan het werk zijn.  Vrouwenkoersen worden verreden wanneer er alleen familie van de plaatselijke rensters langs de kant staan, met een setje wielen. En als ze winnen krijgen ze zoenen van rondemissen. Niet eens stomend hete kerels, nee vrouwen. Want zo hoort dat, als er wordt gekoerst heb je rondemissen. En geen rondemisters.

En dan laat ik maar niet beginnen over het financiële plaatje. Wielrenners verdienen al weinig, als je naar de hoeveelheid trainingsuren en het loon kijkt, maar als vrouw zijn is het helemaal een droge boterham. Prijzengelden zijn zo laag dat ze het niet eens waard zijn om je er voor in te spannen.

Nu moet ik ook wel zo eerlijk zijn om toe te geven dat vrouwenkoersen sowieso niet altijd heel erg inspannend eruit zien. Waar er bij de mannen het testosteron van je beeldscherm spat is dat bij de vrouwen soms ver te zoeken. Ze loeren wat naar elkaar en het lijkt soms wel alsof ze geen zin hebben om hard te fietsen.

Maar dat komt waarschijnlijk meer door het feit dat het als vrouw zijnde ontzettend moeilijk is om hard te fietsen, dan dat de vrouwen ook daadwerkelijk geen zin hebben. Vrouwen zijn nu eenmaal niet zo krachtig als mannen. En dat levert ook wat minder spectactulaire beelden op. Maar zeg nu zelf. Wat heb je liever, vrouwen die razendsnel door het beeld flitsen of vrouwen die iets langer in beeld blijft zodat je er extra lang naar kan kijken. Want dat is toch de grootste hobby van de meeste mannen, vrouwen kijken.

Dat de vrouwen nu hun eigen koers krijgen tijdens de Tour klinkt leuk, maar is eigenlijk een grote aanfluiting. Eigenlijk maakt de ASO het vrouwenwielrennen nog een stuk belachelijker dan het als is. De mannen mogen drie weken vol in beeld rijden, en jullie vrouwen mogen de laatste dag de keitjes alvast inrijden voor de mannen. Belachelijk.

Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig. Zij verdienen net zo veel aandacht als mannen. En misschien is de koers niet altijd even spectactulair, het is wel mooi om naar te kijken. En ach, wie heeft er een spectactulaire koers nodig, je kan ook gewoon Michel en José op de achtergrond draaien.

Wouter

 

 

Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>