Column Sjors Beukeboom: einde “tijdperk” Mart Smeets?

Door: Sjors Beukeboom
18-04-2014

Vorig jaar werd de Amstel Gold Race door gemiddeld 624.000 kijkers gevolgd op de NOS. Goed voor een marktaandeel van 34,4 procent. Het viel ook op dat gemiddeld 65.000 Nederlanders de grootste klassieker van Nederland bij de Belgen keken, op Sporza. Maar liefst 107.000 Nederlanders bekeken de finish met het commentaar van onze zuiderburen. Even ter vergelijking, Sporza bereikte die zondag een marktaandeel van 63,24 procent.

Het is bekend dat sommige Nederlandse wielerliefhebbers het commentaar van Michel Wuyts verkiezen boven die van Smeets of Ducrot.

Terecht als je het mij vraagt; er is niks mooiers dan Renaat die live-verslag doet vanaf de motor bij het voortsnellende peloton. Zijn prachtige taal en beeldende uitspraken zijn inmiddels bekend bij menig wielerliefhebber. Ik denk dat er nog veel meer mensen de Amstel Gold Race bij de Belgen zullen gaan bekijken dan vorig jaar al het geval was.

Dat heeft de NOS volledig aan zichzelf te danken. Smeets, tv-icoon uit de verleden tijd, wordt langzamerhand uitgekotst door de Nederlandse tv-kijker. Vorig jaar tijdens de koers in Limburg zette Mart Smeets het op een zingen. Het is niet duidelijk of er een causaal verband bestaat tussen zijn zangtalent en de overloop van het Nederlandse wielerpubliek naar de Belgen. Zijn commentaar wordt niet meer gewaardeerd, het is teveel van wat we inmiddels al lang kennen en een lied uit zijn keel gezongen maakt het alleen maar erger. Aan de kijkcijfers te zien zou je rustig kunnen zeggen dat Smeets al lang en breed over de datum is.

Maar deze pensioen gerechtigde commentator denkt nog niet aan stoppen. Sterker nog, de NOS komt deze zomer toch weer met ‘De Avondetappe’, het parade paardje van Mart. Luisteren naar de Facebook-pagina ‘Mart auf wiedersehen Smeets’ doet de NOS blijkbaar niet ondanks dat pagina de 38.000 likes inmiddels gepasseerd is. Ik denk dat hij binnen de NOS een te dikke vinger in de pap heeft.  Of de NOS houdt niet van verandering.

Kortom, het Nederlandse wielerpubliek zal nog wel even moet ‘dealen’ met deze commentator. Ik vrees dat de NOS nog wel wat kijkers zal verliezen aan onze zuiderburen.

 

Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>