Column Sjors Beukeboom: wielrennen is oorlog

Door Sjors Beukeboom
12-04-2014

—————————————————————

“Voetbal is oorlog” zei Rinus Michels ooit eens. Volgens mij heeft het wielrennen deze status overgenomen.
Wielrennen is  oorlog, even als voetbal, zeg ik. Het is moeilijker dan ooit om de finish van een wedstrijd te halen. Niet omdat de koers zwaarder is als vroeger maar vanwege de vele valpartijen. Ik weet het, vallen is nou eenmaal een deel van de sport. Maar de valpartijen lijken enorm toegenomen te zijn, meer dan ooit tevoren donderen de renners van hun fiets.

Dit weekend staat Parijs-Roubaix op het programma. Voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins heeft zich de “Hel van het Noorden” als grootste doel gesteld dit jaar. In een interview met de NOS zei de Brit dat hij bereid is om in het ziekenhuis te belanden, als hij de overwinning maar binnen haalt.Dat is één van de grootste redenen waarom er zoveel gevallen wordt in het peloton. Renners die bereid zijn om een aantal nachtjes in het ziekenhuis te vertoeven voor een eventuele goede klassering in een wedstrijd. Het maakt niet meer uit of renners een bezoekje aan het ziekenhuis brengen, hun lichaam met botbreuken, schaafwonden, zwellingen en kneuzingen. Een rampzalige instelling om te gaan koersen. Ik verwacht dat het ziekenhuis weer overuren moet gaan draaien aanstaande zondag.

De pijnstillers, de rol van het publiek en de belangen. Ze hebben allemaal een rol in de vele valpartijen. Maar niks speelt zo’n grote rol als de mentaliteit van de huidige renners. De oplossing? Absoluut niet de gele en rode kaarten waar enkele wielerliefhebbers voor pleiten. Wat maakt het die renner nou uit wanneer hij in het ziekenhuis ligt met botbreuken en de volgende koers moet missen?

Fanatisme in de sport is geweldig, maar de instelling en de mentaliteit van de coureurs, die zijn de grootste vijanden van de veiligheid van onze sport. Daar moet wat aan veranderen. De wielersport is er bij gebaat dat de toeschouwer er met plezier naar kijkt en de renners in het zadel een sportieve strijd aangaan. Er zijn ander plekken waar mensen een oorlog uitvechten, die oorlog hoort niet plaats te vinden op het wielerparcours.

Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>