Voorbeschouwing: favorieten algemeen klassement Tour de France 2014

Voorbeschouwing Tour de France 2014
Door: Sjors Beukeboom
28-06-2014

Uw reclame hier? Neem snel contact op!
—————————————————————————————–

De gele trui
Foto: Tijmen Stam

In deze Tour de France kunnen we een titanenstrijd verwachten tussen een Brit en een Spanjaard. Vooraf gezien lijken Chris Froome en Alberto Contador de grote favorieten voor het algemeen klassement. Titelhouder Chris Froome was in 2013 de oppermachtige winnaar van de grootste wielerronde van het seizoen. Hij nam het geel mee naar Groot-Brittannië en won het algemeen klassement met maar liefst 4 minuten en 20 seconden voorsprong op de nummer twee Nairo Quintana. Quintana zal dit jaar niet aan de start staan.Blog.nl logo

Dit seizoen ging Froome indrukwekkend van start. Zo pakte de Brit het eindklassement in de Ronde van Oman. Naarmate het seizoen vorderde, kampte Chris Froome met rugklachten. Zo moest de geboren Keniaan in Tirreno-Adriatico de strijd gedwongen en vroegtijdig staken. Afgelopen maand, in het Critérium du Dauphiné, bleek de voormalig Tour winnaar weer de oude te zijn. Zo won hij de tijdrit en kon hij weer mee met de beste bergop. Na een valpartij was de Brit in de laatste rit niet meer in staat om zijn goede klassering in het algemeen klassement vast te houden. Desalniettemin verwachten wij dat Froome volledig hersteld aan de start staat om zijn titel in de Ronde van Frankrijk te prolongeren.

De grootste belager van Froome lijkt vooraf Alberto Contador. Contador heeft een degelijke voorbereiding achter de rug. Zo won de Spanjaard met afstand Tirreno-Adriatico dit seizoen. Hij pakte in Italië niet alleen het algemeen klassement, hij wist ook nog twee etappezeges te boeken. Daarnaast beschikt ‘El Pistilero’, net zoals Froome, over een ijzersterk team die de Spanjaard uitstekend kunnen ondersteunen in de titanenstrijd tegen de Brit.

Vicenzo Nibali was dit seizoen nog niet zo succesvol als in 2013. Vorig jaar reed de ijzersterke Italiaan nog de Giro en de Vuelta, dit jaar staat alles in het teken van deze overweldigende 21-daagse rittenkoers. Zijn team, Astana, heeft dit jaar Lieuwe Westra aangenomen als meesterknecht voor Nibali die al eens in 2012 derde werd in de Tour de France. Ondanks zijn matige resultaten in de koersen voorafgaand aan de Tour, kunt u Nibali noteren als de grootste outsider voor de eindoverwinning.

Tejay van Garderen

Tejay van Garderen rijdt dit jaar voor het eerst namens BMC als kopman in de Tour. Dit vanwege het feit dat Cadel Evans dit jaar de Franse rittenkoers overslaat. In 2012 wist de Amerikaan als vijfde te eindigen. Van Garderen ging toen eveneens met de witte trui aan de haal. Vorig jaar vielen de prestaties van de BMC-renner ietwat tegen. Ook dit seizoen zit de Amerikaan nog zonder zege. Revanche in de Tour?

Een andere Amerikaan om in de gaten te houden in Andrew Talansky.

Onze voornaamste Nederlandse hoop komt van Bauke Mollema. Vorig jaar wist de Groninger beslag te leggen op een zesde plek in het algemeen klassement. Na een succesvolle trainingsstage in de Sierra Nevada en een goede voorbereiding in de Ronde van Zwitserland mogen we de Belkin-renner noteren als kanshebber voor in ieder geval een podiumplaats in de Tour de France 2014.

Onze zuiderburen hebben een troef in de hand als het gaat om het algemeen klassement genaamd Jurgen van den Broeck.

Jurgen van den Broeck

De Belg beleefde een dramatisch seizoen vorig jaar en kwakkelde wat door dit jaar. De Vlaming mogen we toch als een van de favorieten bestempelen vanwege zijn uitstekende prestatie dit jaar in de Dauphiné. Na een ouderwets goede slotrit wist Van den Broeck met een podiumplek aan de haal te gaan. Kan hij deze prestatie herhalen in de Tour?

In 2013 presteerde Alejandro Valverde uitstekend tot de waaieretappe. Deze rit kan menig wielerliefhebber zich natuurlijk nog goed herinneren. De Spanjaard kwam uiteindelijk niet verder dan een plek in de top tien waar een podiumplaats er zeker in had gezeten. Dit voorjaar was de renner van Movistar in super vorm! Hij wist vele koersen op zijn palmares bij te schrijven. Wat laat de klimmer dit jaar in de Tour zien?

Een renner die eveneens een geweldig voorseizoen achter de rug heeft is de 24-jarige Pool Michal Kwiatkowski. Deze alleskunner kunnen we noteren als favoriet bij vrijwel elke etappe. Zo kan Kwiatkowski goed klimmen, tijdrijden als sprinten.

Ook zal er een Portugees meestrijden om de beste in het algemeen klassement. Rui Costa rijdt dit jaar voor Lampre en zal zich dus geen zorgen hoeven te maken om zijn voormalige ploeggenoot Alejandro Valverde. De man rijdend in de regenboogtrui kunnen we na 21 dagen fietsen in de top tien verwachten.

Thibaut Pinot

De Ronde van Frankrijk zonder een Franse favoriet of outsider klinkt vreemd maar is niet uitgesloten. De beste Franse ronderenner van dit moment lijkt Thibaut Pinot. Ondanks zijn prille 24 jaar legt Frankrijk hem een grote druk op zijn schouders. De renner van FJD.fr mag de komende editie laten zien of hij zijn talent voor wielrennen verder heeft kunnen ontwikkelen.

Favorieten volgens wielrennen.blog.nl:

***** Chris Froome
*** Alberto Contador, Vicenzo Nibali
** Bauke Mollema, Tejay van Garderen, Alejandro Valverde
* Michal Kwiatkowski, Jurgen van den Broeck, Andrew Talansky, Thibaut Pinot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>