Voorbeschouwing: favorieten bergtrui en bergetappes Tour de France 2014

Voorbeschouwing Tour de France 2014
Door: Sjors Beukeboom
28-06-2014

Uw reclame hier? Neem snel contact op!
—————————————————————————————–

De bolletjestrui
Foto: Tijmen Stam

Sinds 2012 gebruikt de Tour-organisatie een nieuwe puntentelling in het bergklassement. Dit om ervoor te zorgen dat de winnaar van de bolletjestrui ook echt een goede klimmer is. Dit systeem zal worden gebruikt om de strijd om het bergklassement soepel te laten verlopen:

Puntentelling bergklassement Tour de France 2014, per categorie:

  • Hors categorie – 25, 20, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4 en 2 punten
  • Eerste categorie – 10, 8, 6, 4, 2 en 1 punt
  • Tweede categorie – 5, 3, 2 en 1 p.
  • Derde categorie – 2 en 1 p.
  • Vierde categorie – 1 p.

Door deze nieuwe puntentelling, zullen we veel klassementsrenners in de top van het bergklassement kunnen vinden. Zo zagen we vorig jaar dat de nummer twee in de strijd om de gele trui er met de bolletjestrui aan de haal ging. Dat was Nairo Quintana. De Colombiaan zal dit jaar niet meestrijden om de truien. Wie kunnen we wel verwachten?Blog.nl logo

Voor klassementsrenners die in de openingsweek veel tijd verliezen op hun directe concurrenten, door bijvoorbeeld een valpartij of een waaieretappe, zou de bolletjestrui wel eens een doel kunnen worden. Zo bleek ook in de Giro d’Italia van dit jaar waar Julian David Arrendondo na een valpartij zich volledig kon focussen op het bergklassement. Arrendondo staat niet aan de start in deze Tour.

Renners met als doel het algemeen klassement te winnen zullen niet voor elke punt in het bergklassement gaan strijden. Desondanks is er een grote kans dat zij wel hoog in datzelfde klassement zullen gaan eindigen. Vandaar dat de favorieten voor de eindzege ook favoriet zijn voor de witte trui met rode stippels. Chris Froome en Alberto Contador, die in een titanenstrijd om de gele trui zullen gaan vechten, kunnen we eveneens verwachten om enkele etappes in de bolletjestrui te zien rijden. Ook Vicenzo Nibali, Rui Costa en Alejandro Valverde zouden wel eens aan de haal kunnen gaan met het roodwitte tricot.

Andy Schleck of zijn broer Frank Schleck zijn kandidaten om in Parijs met de opvallende trui te pronken. Naar verwachting zullen de broertjes Schleck niet kunnen strijden om de gele trui. Vandaar verwachten wij dat Andy en Frank voor een andere doelstelling gaan in deze 101ste editie van de Ronde van Frankrijk.

Een Nederlandse kanshebber op de bergtrui is Bauke Mollema. Ondanks de Groninger zich voorafgaand aan de Tour het bergklassement niet als voornaamste doel zal stellen, zou het koersverloop ervoor kunnen zorgen dat de Belkin-renner alsnog voor dit tricot zal strijden. Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor Jurgen van den Broeck, de klassementsrenner uit België.

Franse kanshebbers zijn Thibaut Pinot, Thomas Voeckler, Arnold Jeannesson en Pierre Rolland.

Andere klimmers die u kunt noteren als potentieel winnaar van de bolletjestrui zijn: Janier Acevedo, Mathias Frank en Joaquim Rodriquez

Favorieten volgens wielrennen.blog.nl:

***** Chris Froome

*** Alberto Contador, Pierre Rolland

** Bauke Mollema, Joaquim Rodriquez, Vicenzo Nibali

* Frank Schleck, Thibaut Pinot, Thomas Voeckler, Alejandro Valverde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>