Tony en Tony aan het feest in negende etappe Tour

Tony Martin heeft op imponerende wijze de negende etappe in de Tour gewonnen. De erkend tijdrijder uit Duitsland kwam na 170 kilometer ver voor iedereen aan en soleerde naar de dagzege.

De renner van Omega Pharma-Quick Step koos al vroeg in de etappe het hazenpad en kreeg gezelschap van Alessandro De Marchi. Al snel kon de Italiaan de Duitser niet volgen. Zo maakte Martin er een ultra-tijdrit van. Deze wist hij af te ronden met een geweldige zege. Daarnaast sprokkelde de wereldkampioen tijdrijden genoeg punten voor de bolletjestrui.

Achter hem werd er gestreden om de gele trui.  Zo zat Tony Gallopin, een directe belager van Vicenzo Nibali met oog op het algemeen klassement, in een groep waar ook Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin aanwezig waren. De groep van in totaal 22 renners wist uit de handen van het peloton te blijven maar was niet in staat om de eenzame vluchter, Tony Martin, bij te halen. Fabian Cancellara won de sprint om de tweede plek. Greg van Avermaet eindigde als derde. De Nederlander Tom Dumoulin moest genoegen nemen met de vierde stek.

Aan de meet bleek Tony Gallopin genoeg tijd gepakt te hebben om het geel te mogen dragen in etappe 10. Of de Fransman de trui morgen succesvol kan verdedigen is nog maar de vraag. Zoals u kunt lezen in onze voorbeschouwing, staat er morgen een fantastische etappe op het programma.

Uitslagen: