Column Sjors Beukeboom: online, virtueel en competitief racefietsen met Zwift

Door: Sjors Beukeboom

Online, virtueel en competitief racefietsen met Zwift

Voor een racefietser is het koude, vaak natte weer in de winter een groot probleem. Het is soms lastig om in vorm te blijven met slechte weersomstandigheden. Veel serieuze fietsers kiezen daarom voor stationaire opties, zoals een Tacx of spinnen in de sportschool. Veel renners zullen dit na enige tijd als saai gaan ervaren.

Met een Tacx is het mogelijk om via een duur programma de amusentswaarde ietwat op te krikken. Met deze applicatie is het mogelijk om virtueel tegen anderen te fietsen. Het bedrijf Zwift komt eveneens met een programma waar fietsers tegen anderen kunnen strijden in virtuele, driedimensionale werelden.

Door veel goedkoper te zijn, probeert Zwift de strijd aan te gaan met Tacx. Volgens het concept van het nieuwe bedrijf hoeft de consument slechts 200 euro uit te geven voor een volledig nieuwe ervaring in virtueel racefietsen. Het enige wat de fietser nodig heeft is een ‘trainer’ en een ‘wireless sensor’ die de snelheid en cadans kan meten. Veel fietsers beschikken al over deze technologie, aldus Zwift.

Zwift moet voor de consument 10,- euro per maand gaan kosten. Met deze bijdrage kan de fietser via het programma onbeperkt wedstrijden rijden met anderen. Te samen met een smartphone-app kan de renner zelfs met andere fietsers communiceren via een headset.

Op dit moment beschikt het programma over één driedimensionale wereld waar fietsers elkaar kunnen ontmoeten. Het bedrijf belooft dat er zeer binnenkort nieuwe werelden gemaakt zullen worden. Dat is niet het enige wat de fabrikant voor ogen heeft. Door nauw samen te werken met andere organisaties ziet Zwift een mooie toekomst. Zo hoopt het Britse bedrijf dat aan de hand van in-race camera’s, recreatieve fietsers virtueel en live kunnen meerijden in de Tour de France.

Het idee en het concept zijn goed. Of het allemaal te realiseren is, zal in de toekomst moeten blijken. Het is in ieder geval goed dat Tacx er een concurrent bij heeft. Zo zal het Nederlandse bedrijf de technologie moeten blijven ontwikkelen om klanten te behouden.

 

Lees ook:Zwift levert renner profcontract op
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Column Sjors Beukeboom: online, virtueel en competitief racefietsen met Zwift

  1. Manuel

    Uitstekend geschreven! Dit zou wel eens een enorm succes kunnen worden!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>