Column Sjors Beukeboom: vraagtekens bij Russische sportprestaties

Vraagtekens bij Russische sportprestaties

Door: Sjors Beukeboom

De afgelopen tijd is de wielerploeg Astana meerdere malen negatief in het nieuws geweest. Al vijf renners van deze ploeg zijn betrapt op doping. Het opvallende is, twee van de vijf vals spelende wielrenners zijn van Russische komaf. Zij brengen zowel het imago van het wielrennen als het imago van de Russische sportprestaties schade toe.

Het zijn geen toppers, die wielrenners uit een van de grootste landen van de wereld. De vijf die betrapt zijn, zullen niet bij elke wielerliefhebber een belletje doen rinkelen. Ik moest in ieder geval even googelen naar de Kazachstaanse Artur Fedossejev, Victor Okisjev en Ilija Davidenok. De Russische gebroeders Maxim en Valentin Iglinksi zijn iets bekender.

In een eerdere column schreef ik over een nieuwe, niet opspoorbare vorm van doping waarover de Russen zouden beschikken. Althans, dat beweerde de Duitse tv-station WDR. Het nieuwe goedje zou de spieren sterk doen verbeteren, als we de journalisten van onze oosterburen kunnen geloven. Het ARD kwam gisteren met een documentaire waarin een duidelijk georganiseerd en gestructureerd dopingbeleid bij de Russen werd geschetst.

Zij die het schaatsen volgen, zullen zich de laatste tijd verbaasd hebben over de prestaties van de Russische ploeg. Met name Pavel Koelosjnikov, die al eerder is betrapt op het gebruik van doping, valt enorm op door de voltallige Oranje sprintploeg aan gruzelementen te schaatsen. Het is bekend dat president Poetin graag goede prestaties van zijn onderdanen had gezien tijdens de Olympische Spelen in eigen land. Zouden deze Russen op ijzers een jaar te laat pieken of is er een causaal verband te leggen tussen de betrapte wielrenners en schaatsers zoals Koeloesjnikov? Het is om vraagtekens bij te zetten.

Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>