Voorbeschouwing Energiewacht Tour 2015

Voorbeschouwing Energiewacht Tour 2015
Door: Sjors Beukeboom
————————————————————————

Een primeur voor het vrouwenwielrennen. De Energiewacht Tour, een wielermeerdaagse voor vrouwen, wordt dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van het vrouwenwielrennen in zijn geheel live uitgezonden op een aantal kanalen. Daarnaast kan de hele wereld de etappekoers op het internet volgen. Dat is niet voor niets want de Energiewacht Tour biedt het sterkste deelnemersveld ooit naar Groningen.Blog.nl logo

Energiewacht Tour 2014

Vorig jaar ging Lucinda Brand er met de eindoverwinning vandoor. Nadat Kirsten Wild de eerste twee etappes op haar naam schreef, pakte Vera Koedooder na haar overwinning in de derde rit de leiding in het algemeen klassement. Lucinda Brand sloeg in de vierde etappe een dubbelslag. In de slotetappe zag de Nederlandse haar klassement niet meer in gevaar komen en greep zodoende de overwinning. Vera Koedooder eindigde als tweede, de Duitse Trixi Worrack maakte het podium compleet.

Video Energiewacht Tour 2014


Voorgaande winnaressen

2014 | BRAND Lucinda
2013 | VAN DIJK Ellen
2012 | TEUTENBERG Ina Yoko
2011 | VISSER Adrie

Parcours

Vijf dagen lang zullen de internationale wielerdames zich begeven op noord Nederlandse bodem. Beter gezegd vier dagen, want de laatste etappe wordt verreden op het Duitse eiland Borkum. Het peloton is te zien in zowel de gemeente Tynaarlo als de gemeente Noordenveld.

Parcoursoverzicht

Proloog

Kirsten Wild zal rekenen op de eerste leiderstrui in de Energiewacht Tour 2015. De tijdritspecialiste is topfavoriet voor de overwinning in de tweeënhalve kilometer lange proloog in Winsum. Ellen van Dijk echter, heeft goede herinneringen aan het Groningse wielerdorp. In 2013 werd zij al eens Nederlands kampioen tijdrijden in Winsum. Die tijdrit was een stuk langer dan de afstand van de proloog van aanstaande 8 april. Om zeven uur in de avond zal de eerste renster starten voor de afstand waarin elke seconde het verschil kan maken.

Etappe 1

Tijdens de eerste etappe keert de Energiewacht Tour terug naar het gebied rondom Westerwolde. Het parcours brengt de renners langs de Noordoostelijke plaatsjes van Nederland. Er wordt gestart in Wedde waarna de rensters eerst in noordelijke richting zullen rijden. Vervolgens wordt koers gezet naar Ter Apel waar nog vier plaatselijke rondes verreden gaan worden. Het belooft een waar wielerspektakel te worden, zeker als het weer, voor koersaantrekkelijkheidsbegrippen, een beetje meezit: wind en regen. Voor de kijkers thuis om van te smullen, voor het publiek langs het parcours wat minder fijn.

Etappe 2a

Traditioneel staat er een ploegentijdrit op het programma van de Energiewacht Tour. Zo ook dit jaar, startend en finishend in Peize. Tijdens deze editie gaan de deelnemende ploegen in teamverband ruim vijftien kilometer afleggen in de kop van Drenthe. De Onlanden staat garant voor een spannende strijd tussen de ploegen. Rensters met ambities voor het algemeen klassement zullen alles uit de kast moeten halen om deze ambities waar te maken.

Etappe 2b

Het is te hopen voor de rensters dat de verzuring van de ploegentijdrit van vanochtend uit de benen is verdwenen. In de middageditie van de derde dag in dit wielerevenement moet er namelijk een etappe van 111,8 kilometer overwonnen worden. De rensters krijgen eerst twee rondes van 45 kilometer voorgeschoteld. Volgens de organisatie is de kans op waaiers reëel en is bedachtzaamheid gewenst. De laatste kilometers worden afgelegd in Zuidhorn door middel van twee plaatselijke omlopen van respectievelijk veertien en zeven kilometer in lengte.

Etappe 3

De derde etappe vindt voornamelijk plaats in de gemeente Stadskanaal die dit jaar 250 jaar bestaat. Als cadeau krijgt de het dorp Stadskanaal zowel de start als de finish van de derde rit. Tijdens de omloop, die twee maal verreden wordt, doen de rensters respectievelijk Musselkanaal, Buinerveen, Drouwenerveen, Gasselternijveen, Bareveld en Wildervank aan. De finish is na een kleine plaatselijke ronde in Stadskanaal.

Etappe 4

De laatste etappe vindt plaats op het Duitse eiland Borkum. Het is een primeur voor de organisatie van de Energiewacht Tour om buiten haar landsgrenzen te treden. Per boot vertrekken de deelneemsters naar Borkum om daar in de Duitse natuur te strijden om de dagzege en de klassementen. Het parcours bevindt zich rondom het vliegveld van Borkum en er zullen zeven rondes van vijftien kilometer worden afgelegd. Na bijna 106 kilometer zullen de winnaressen van de vijfde editie van de Energiewacht Tour bekend zijn.

Deelneemsters

De Energiewacht Tour zorgt voor een sterk deelnemersveld. Nederland kent enkele favorieten voor de eindoverwinning dit jaar: Kirsten Wild, Ellen van Dijk, Lucinda Brand, Loes Gunnewijk en Chantal Blaak. Buitenlandse inbreng komt door Chloe Hosking, Lucy Garner, Lizzie Armitstead en de Duitse Lisa Brennauer. De laatste favoriet voor de eindoverwinning is ook de gevaarlijkste. De Belgische Jolien d’Hoore toont namelijk al weken goede vorm.

Deelnemerslijst

Klik hier

Favorieten

***** Jolien d’Hoore

*** Kirsten Wild, Lizzie Armitstead

** Chloe Hosking, Chantal Blaak, Lucy Garner

*  Lucinda Brand, Lisa Brennauer, Ellen van Dijk, Loes Gunnewijk

Energiewacht Tour op het internet

www.energiewachttour.nl/
www.facebook.com/energiewachttour
twitter.com/ewachttour

Junioreneditie

Er zal tevens dit jaar een junioreneditie van de Energiewacht Tour plaatsvinden. De jongere deelneemsters rijden drie wedstrijden tussen 9 en 11 april en rijden vrijwel identieke koersen als de professionals.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>