Giro 2015: Parcours deel 1/3

Voorbeschouwing Ronde van Italië
Parcours en rittenschema
Door: Sjors Beukeboom
………………………………

Klik hier voor een overzicht van alle voorbeschouwingen op de Giro

Klik hier voor deel 2 van het parcours (etappes 8-14) 

Klik hier voor deel 3 van het parcours (etappes 15-21)

Etappe 1 (09-05)

Het startschot van de 98ste Giro d’Italia wordt gegeven in San Lorenzo Al mare waar de deelnemers een ploegentijdrit over 17,6 kilometer te wachten staat. Er wordt gefinisht in SanRemo en het parcours is nagenoeg vlak. Voor de klassementsrenners zaak om ‘in het startschot te vallen’ en niet met een figuurlijke ‘valse start’ aan deze 21 dagen fietsen te beginnen.

Etappe 2 (10-05)

De tweede etappe is eentje over 174 kilometer van Albenga naar Genova. Vandaag zal de eerste bergtrui uitgereikt worden want op de Pratozanino zijn bergpunten te verdienen. Vervolgens zetten de renners koers naar de finishplaats waar nog twee lokale rondes volgen. Zeer waarschijnlijk zal een massasprint uitmaken wie er op het podium met de dagzege mag pronken.

Etappe 3 (11-05)

Etappe drie in de Ronde van Italië kent een bergachtig profiel met een vlakke finale. Het is vandaag natuurlijk de vraag welke sprinters de flinke pukkels goed over komen en wie er eventueel na de laatste klim weer kan aansluiten in het peloton. De etappe is 136 kilometer lang en finisht in Sestri Levante.

Etappe 4 (12-05)

Ook vandaag zullen de renners vele hoogtemeters moeten maken. De vierde etappe van Chiavari naar La Spezia kent drie gecategoriseerde cols, alle van de derde categorie. De laatste klim ligt ruim tien kilometer van de meet. Sprinters met ambitie moeten dus ook over goede klimbenen beschikken.

Etappe 5 (13-05)

In de vijfde etappe wordt er voor het eerst deze Giro bergop gefinisht! Na een col van de derde categorie zet het peloton koers naar Abetone, een klim van de tweede categorie. Deze col is bijna achttien kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4%. Het maximum percentage ligt boven de 10%. Vandaag kunnen de klassementsrenners de eerste speldenprikjes uitdelen.

Etappe 6 (14-05)

Etappe nummer zes start in Montecatini Terme. Na 183 kilometer kunnen we een sprinter op het hoogste schavot verwachten. Het profiel is namelijk nagenoeg vlak en de kleine klimmetjes halverwege deze etappe zullen niet voor veel slachtoffers zorgen.

Etappe 7 (15-05)

De eerste week wordt afgesloten met een etappe over 264 kilometer. Daarmee is het de langste etappe van de Giro 2015. Op het eerste gezicht lijkt de etappe niet heel zwaar maar de laatste twee klimmetjes in de finale kunnen zeker voor een spannende finish zorgen.

Klik hier voor deel 2 van het parcours (etappes 8-14) 

Klik hier voor deel 3 van het parcours (etappes 15-21) 

 

01-05-2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>