Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 2: Arnhem – Nijmegen

Giro 2016: Voorbeschouwing Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem

Etappe 2, 7 mei

Alle informatie over de Giro in Nederland!


Na een fantastische ervaring met de Tour de France in Utrecht heeft Nederland dit maal de start Giro d’Italia in de wacht gesleept. De provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem staan 6, 7 en 8 mei volledig in het teken van de Grande Partenza.

Door: Sjors Beukeboom

Daags na de proloog voert de tweede etappe het peloton van Arnhem naar Nijmegen. Hemelsbreed liggen deze twee plaatsen niet ver van elkaar vandaan, maar de caravaan plakt er een extra lus aan. Zo koerst het onder andere door Ede, Rhenen, Tiel en Wijchen.

Parcours: 

Het profiel van de 190 kilometer lange etappe is voor Nederlandse begrippen heuvelachtig. Toch worden er vandaag maar eenmaal punten voor het bergklassement verdeeld. In Berg-en-Dal, na ruim 155 kilometer, heeft de organisatie een streep getrokken. Het is zeer waarschijnlijk dat de vluchtersgroep met de eerste bergtrui van deze Giro aan de haal gaat.

Het Kerkplein in Arnhem is het toneel van de start van  de tweede etappe in Nederland. Vanaf het centrum vervolgen de renners hun weg richting het noorden. Onderweg komt het peloton nog wel langs enkele bekende Arnhemse gebouwen, zoals het Gelredome. Na een rondje over de Veluwe, waar ondanks de hoogtemeters geen bergpunten te verdienen zijn, stevent het peloton via Rhenen af op de Betuwe.

Na plaatsen als Aalst, Ommeren, Tiel, Woerd, Megen, Hermen en Wijchen te hebben doorkruist, volgt een interessant deel van de etappe. Enkele serieuze heuvels, net over de grens in Duitsland, maken het zwaar. De Randwijckweg is daarbij de voornaamste beklimming. Deze weg is ruim één kilometer lang en kent een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Naarmate de weg vordert wordt de helling steiler: de laatste honderden meters zijn boven de tien procent gemiddeld.

Nijmegen is dan niet ver meer, maar voordat de renners finishen volgen nog twee plaatselijke rondes in de Nederlandse stad. De plaatselijke rondes voeren over brede wegen waarna de Oranjesingel het decor gaat zijn van een massasprint.

Doorkomsttijden en tijdschema

Klik hier voor de doorkomsttijden en het tijdschema

Favorieten:

Rappe mannen met dynamiet in de benen maken vandaag de meeste kans op de dagzege. Neem bijvoorbeeld Marcel Kittel. De snelle Duitser van Etix-Quickstep maakte dit seizoen de overstap naar de Belgische ploeg die Mark Cavendish zag vertrekken. Zolang Kittel fit blijft is hij de topfavoriet voor de overwinning in Nijmegen.

Concurrentie kan Kittel verwachten van een landgenoot. André Greipel heeft namelijk ook bekend gemaakt de Giro te gaan rijden. Tot slot is Arnaud Démare, de sprinter van FDJ, zeker een favoriet voor de overwinning in Nijmegen.

IAM Cycling komt aan de start met Matteo Pelucchi en Lampre-Merida wil schitteren met Matej Mohoric. Daarnaast heeft de Italiaanse ploeg met Sacha Modolo nog een sprinter die voor etappes kan gaan.

Overige sprinters die in aanmerkingen komen voor een goede klassering zijn: Luka Mezgec, Davide Formolo, José Joaquim Rojas, Elia Viviani, Ramunas Navardauskas en Giacomo Nizzolo. Allicht komen hier nog namen bij zodra de officiële deelnemerslijst bekend is.

Kanshebbers: 

***** Marcel Kittel
***André Greipel, Arnaud Démare
** Elia Viviani, Sacha Modolo, Giacomo Nizzolo
* José Joaquim Rojas, Ramunas Navardauskas, Luka Mezgec, Matteo Pelucchi

 

Lees ook:Caja Rural en de ploegentijdrit in de Vuelta: Een kijkje achter de schermen
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg
Lees ook:Zwift levert renner profcontract op

1 Reacties // Reageer

One thought on “Giro 2016: Voorbeschouwing etappe 2: Arnhem – Nijmegen

  1. Jo

    Formolo is een klimmer en geen sprinter ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>