Voorbeschouwing Olympische wegwedstrijd mannen en vrouwen

Voorbeschouwing Olympische wegwedstrijd mannen en vrouwen

 

Op 6 augustus worden de Olympische Spelen geopend. Op deze dag wordt ook gelijk de wegwedstrijd van de mannen verreden. Eén dag later, op 7 augustus, rijden de vrouwen de Olympische wegwedstrijd. Wielrennen.blog.nl blikt vooruit.

Door: Sjors Beukeboom

Olympische wegwedstrijd mannen

Parcours

Voor de gouden medaille in Brazilië moeten de renners in hun nationale kleuren als eerste na 241 kilometer over de meet komen. Naast 5000 hoogtemeters, vele vlakke kilometers langs het strand staan er acht kilometer aan kasseienstroken op de renners te wachten.

Het parcours van de wegwedstrijd van Rio 2016 bestaat uit twee delen. De eerste vijftig kilometer zijn redelijk vlak waarna er vier lokale ronden met twee klimmetjes afleggen. Die twee klimmetjes zijn betrekkelijk stijl en bevatten kasseienstroken. De eerste is de Grumari, 1,2 kilometer à 7% (max 13%). De tweede is de Grota Funda (2.3 km à 4.5%). Vervolgens gaat het peloton weer richting Rio de Janeiro. De wegwedstrijd zal dan losbarsten. Opnieuw volgen er vier plaatselijke rondes.

Deze plaatselijke rondes kennen één col, maar deze is een stuk zwaarder dan die in de voorgaande rondes. De Vista Chinesa is 8,5 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.7%. Waarschijnlijk kunnen de meeste renners niet genieten van het prachtig uitzicht op de stad vanaf de top.

Het maximum percentage van deze klim is 12%. Na de vierde beklimming volgt een betrekkelijk vlak stuk richting het centrum van Rio de Janeiro.

Hoe laat begint de wegwedstrijd voor mannen?

De wegwedstrijd begint om 14.30 uur Nederlandse tijd. De verwachte finishtijd is 21:15 uur. Het tijdsverschil met Rio is vijf uur.

Deelnemers

 

Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Wout Poels en Tom Dumoulin gaan de Olympische wegwedstrijd in Rio namens Nederland rijden. Daarmee heeft Nederland één deelnemers minder aan de start dan andere grote landen als België, Spanje en Italië.

Klik hier voor de officiële deelnemerslijst voor Rio 2016

Favorieten

 

Dit parcours is voor heel veel renners weggelegd. Natuurlijk moeten de favorieten voor de gouden plak goed kunnen klimmen, maar de lange vlakke delen en de listige afdalingen gaan het een spannende wedstrijd maken. Daarin zijn de Nederlanders zeker niet kansloos.

Greg van Avermaet kan dit parcours, ondanks dat hij geen berggeit is, in goede doen aan. Datzelfde geldt voor Edvald Boasson Hagen en Julian Alaphilippe.

Rasechte klimmers die aan het vertrek staan zijn: Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Chris Froome, Fabio Aru, Joaquim Rodriquez, Romain Bardet, Warren Barquil, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Simon Spilak, Louis Meintjes en Daniel Martin

Kanshebbers

 

***** Chris Froome

*** Daniel Martin, Greg van Avermaet

** Edvald Boasson Hagen, Vincenzo Nibali

* Alejandro Valverde, Fabio Aru, Julian Alaphilippe, Wout Poels

 

Olympische wegwedstrijd vrouwen

Parcours

 

De vrouwen rijden exact hetzelfde parcours als de mannen, alleen is de afstand minder ver. De vrouwen moeten namelijk 141 kilometer overbruggen. Zij rijden, in tegenstelling tot de heren, maar éénmaal de plaatselijke ronden. Daarom hebben zij maar één keer de Vista Chinesa en maar één keer de kasseienklimmen Grumari en Grota Funda op het programma staan.

Hoe laat begint de wegwedstrijd voor vrouwen?

 

De vrouwen starten om 1715 uur Nederlandse tijd. De verwachte finishtijd is 2130 uur.

Deelnemers

 

Klik hier voor de deelnemerslijst

 

Kanshebbers

 

***** Evelyn Stevens

*** Katazyna Niewiadoma, Megan Guarnier

** Elizabeth Armitstead, Anna van der Breggen, Marianne Vos

* Linda Villumsen, Pauline Ferrand-Prevot, Giorgia Bronzini, Emma Pooley

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>