Hoe goed zijn de dopingcontroles?

Iljo Keisse

Dat sporters doping gebruiken staat als een paal boven water, maar hoe betrouwbaar zijn de controles? Ricco werd gepakt in de Tour van vorig jaar. Zelf heeft hij toegegeven gebruikt te hebben, maar zet zijn vraagtekens bij de controle. Hij is in die Tour nar eigen zeggen wel 10 x gecontroleerd. Dan is het vreemd dat hij slechts 1 x positief wordt bevonden. Op een Belgische wielerblog kwam ik het volgende tegen.

In Sportwereld gaf Iljo Keisse een reactie op zijn betrapping op cathine:

“Wat momenteel overheerst, is het niet-begrijpen. Geef toe, ik zou knettergek moeten zijn om domme dingen te doen in een Zesdaagse van Gent waar ik sowieso meedoe voor de zege en waar ik iedere dag gecontroleerd word. Ik wacht zonder veel illusie op de tegenexpertise. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat die anders zal uitvallen. Dit betekent allicht het einde van mijn carrière.”

Ook vader Ronny vreest dat. Hij gaf een reactie aan Sporza: “Toen hij me belde en het mij zei, was ik 100% verrast”, reageerde hij. “Iljo beweert dat hij van niks weet. Ik geloof hem, het is mijn zoon. Hij weende heel hard. Officieel weet hij nog van niks. Enkel wat zijn manager heeft verteld. Hij zal met de pers praten wanneer hij ook officieel op de hoogte is. Iljo zei dat dit misschien wel het einde is. Hij krijgt sowieso een stempel voor de rest van zijn leven. Een klein beetje doping of veel maakt niet uit. Ik zal hem altijd blijven verdedigen, maar ik zou niet graag in zijn schoenen staan.”

Begrijp me goed, ik geloof niet elke sporter op zijn blauwe ogen als hij zegt niet gebruikt te hebben. Maar ik zet ook mijn twijfels bij de betrouwbaarheid van de controles. Zoals in het geval van Iljo Keisse, hoe dom moet je zijn om juist op dat moment te gebruiken. Sporters gaan ver om hun doel te bereiken, maar ze zullen toch nog wel 1 werkende hersencel in hun koppie over hebben?

Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:Garmin Edge 820 combineert 520 en 1000 in één model
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus
Lees ook:Bitemojo self-guided foodtours: een review

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Hoe goed zijn de dopingcontroles?

 1. Carolien

  Daar heb je helemaal gelijk in. Als er 1 is waar ik niet van verwacht dat ie wat zal pakken is ‘t Iljo…. Hopelijk wijst de B-staal dat ook uit….

    /   Reply  / 
 2. Robin

  100% waterdicht zijn de controles niet, en foutloos net zo min. Ik denk dan aan de zaak tegen Landis, waar veel fouten zijn gemaakt door de doping-organisatie, maar die zeiden al bij het begin van het proces dat Floyd geen schijn van kans had omdat nog nooit iemand van WADA had gewonnen….

    /   Reply  / 
 3. renzo

  Peter Winnen zei al eens: het is niet alleen de doping die sport oneerlijk maakt, maar ook de controles… of woorden van die strekking. En daar lijkt veel in te zitten./..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>