Voorbeschouwing Waalse Pijl

Met het Ardennentweeluik komt alweer een eind aan de periode van de voorjaars- klassiekers. Zondag is Luik-Bastenaken-Luik de laatste uit de rij, maar eerst staat woensdag de Waalse Pijl op het programma.

Beslissing op Muur van Huy
Het parcours van de 75e editie van de Waalse Pijl gaat over 201 kilometer van Charleroi naar Huy. Onderweg worden tien hellingen beklommen, met drie keer de befaamde Muur van Huy. Sinds 1983 ligt ook de finish van de Waalse Pijl op de Muur. In de meeste edities wordt de wedstrijd pas beslist tijdens de laatste klim.

Andere hellingen
Toch biedt het parcours wel mogelijkheden om de koers eerder open te breken. Bijvoorbeeld tussen kilometer 140 en 150; hier volgen snel na elkaar drie hellingen. Tien kilometer verder wacht de Côte d’Ahin, met 2,3 kilometer de langste van de beklimmingen in de Waalse Pijl. Op 30 kilometer van het einde wordt dan de Muur van Huy voor de tweede keer beklommen.
De voorlaatste helling van de dag is de Côte d’Ereffe, een klim van 2,1 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,9 %. Hier ligt nog een kans voor renners die de sprint bergop willen ontlopen. Na de Côte d’Ereffe is het nog elf kilometer tot de finish.

Zeer steile stukken
De laatste jaren is het gebruikelijk dat eventuele vluchters in de slotkilometers worden teruggepakt, en dat de groten het in een sprint op de Muur van Huy beslissen. Hier kunnen de klimmers hun slag slaan. De Muur is slechts 1,3 kilometer lang, maar kent bijzonder steile stukken. Het gemiddelde stijgingspercentage is 9,3 %, en op het steilste gedeelte loopt dit op tot boven de 20 %.

Pas één Nederlandse winnaar
Tot de jaren zeventig werd in de Waalse Pijl meestal een Belg als winnaar gehuldigd. In 1976 voorkwam Joop Zoetemelk een tiende Belgische zege op rij. Zoetemelk is tot nu toe de enige Nederlander die de Waalse Pijl wist te winnen. Er zijn een paar Nederlanders die daar verandering in kunnen brengen. Robert Gesink liet al enkele keren zien goed uit de voeten te kunnen op de Muur van Huy. Wout Poels zou hier ook wel eens iets kunnen laten zien, al lijkt het daarvoor dit jaar nog wat vroeg. Andere Nederlanders om in de gaten te houden zijn Bauke Mollema en Johnny Hoogerland.

Belgische kansen
De laatste Belgische zege dateert ook alweer van 2002, toen Mario Aerts won. Aerts is nog altijd actief, maar ontbreekt aan de start omdat hij binnenkort een hartoperatie moet ondergaan. Twee van zijn ploegmaats horen woensdag wel tot de kanshebbers. Van Philippe Gilbert wordt wel gezegd dat hij op de Muur tekort zal komen ten opzichte van de echte klimmers. In zijn huidige vorm ben ik daar echter niet zo zeker van. Met Jurgen van den Broeck heeft Omega Pharma-Lotto nog een tweede ijzer in het vuur. Ben Hermans is de derde Belg die ik voorin verwacht.

Evans zal zege niet prolongeren
In 2010 werd de Waalse Pijl gewonnen door Cadel Evans, die Joaquim Rodriguez en Alberto Contador achter zich hield. Evans is er dit jaar echter niet bij. De enige oud-winnaar aan de start os Danilo di Luca. Van hem wordt niet direct een nieuwe zege verwacht. In de Amstel Gold was de Italiaan nagenoeg onzichtbaar. Damiano Cunego lijkt dit jaar de belangrijkste Italiaanse kanshebber.

Klimmers favoriet
Joaquim Rodriguez en Andy Schleck horen door hun goede rijden in de Amstel Gold Race tot de topfavorieten voor de Waalse Pijl. Ook van Igor Anton en Simon Gerrans wordt een goed resultaat verwacht. In de Waalse Pijl zien we ook veel ronderenners tussen de deelnemers. Zo zal Alberto Contador er opnieuw bij zijn. De Waalse Pijl is de enige klassieker waar de Spanjaard aan meedoet. Zijn derde plaats in 2010 is voldoende om hem bij de favorieten te noemen. Tot de kanshebbers reken ik verder nog Ryder Hesjedal, Alexandre Vinokourov, Frank Schleck en Samuel Sanchez.

De Waalse Pijl volgen
Vanaf 14.00 uur zal Sporza verslag doen van de Waalse Pijl, Studio Sport schakelt tien minuten later in. Ruim op tijd om alle verwikkelingen te volgen. De finish wordt verwacht tussen 16.10 en 16.40 uur.
Bekijk ook het volledige tijdschema en de deelnemerslijst met rugnummers van de Waalse Pijl 2011.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>