Operacion Puerto eindigt in Operatie Doofpot

De dopingzaak Operacion Puerto lijkt te eindigen in de grootste doofpotoperatie in de sportgeschiedenis. Hoofdverdachte Eufemiano Fuentes moet wegens ‘inbreuken tegen de publieke gezondheid’ een jaartje brommen in de cel. En daarmee is voor de Spaanse justitie de kous af. Belangrijke bewijzen gaan daarom nu de prullenbak in.

Appartement vol doping

In het voorjaar van 2006 doet de Spaanse politie in het appartement van ene Eufemiano Fuentes een schokkende ontdekking. De woning van de arts lijkt wel een ziekenhuis. De Guardia Civil neemt 211 zakken bloed, spuiten epo, groeihormonen, zakken plasma, de telefoons, de computers en de blocnotes van Fuentes en zijn handlangers in beslag. Een uiterst grootschalig dopingnetwerk is ontmaskerd. Dokter Fuentes en zijn amigo’s worden opgepakt. Wie hoopt op snelle veroordelingen komt echter bedrogen uit.

Falende rechter: deel 1

In 2010 loopt Fuentes nog altijd vrij over straat. Het brein achter het grote dopingschandaal is wel voor de rechter verschenen, maar wordt simpelweg vrijgesproken. De reden: in het Spaanse strafrecht was in 2006 geen anti-dopingwet opgenomen en de rechter (Antonio Serrano) vond niet dat Fuentes het leven van de sporters in gevaar had gebracht. De handel in doping, de levensgevaarlijke bloedtransfusies (wielrenner Jesus Manzano overleed bijna in de Tour van 2003) zag Antonio Serrano over het hoofd.

211 zakken bloed, vijf schorsingen

Zes jaar geleden nam de politie in totaal 211 bloedzakken in beslag. Op die zakken stonden codenamen van sporters. Daarnaast was er nog meer bewijsmateriaal in de vorm van video-opnames, afgetapte telefoongesprekken en aantekeningen. 200 sporters staan op de lijst. Van voetballers en  tennissers tot basketballers en hardlopers. Opvallend genoeg komen alleen namen van wielrenners naar buiten. Jan Ullrich, Jörg Jaksche, Ivan Basso, Michele Scarponi en in een later stadium Alejandro Valverde krijgen door hun anti-dopingautoreiten een schorsing opgelegd.  De andere sporten blijven buiten schot.

De stilte doorbroken

Als Fuentes in een andere dopingzaak wordt opgepakt, doorbreekt hij in 2010 in zijn cel de stilte. ”Ik snap er niks van. Er komen namen van sporters naar boven waarmee ik nooit gewerkt heb. Anderen blijven onbekend. Daar zitten tennissers, boksers, basketballers en voetballers uit de Primera en Segunda Division bij.” Na het WK Voetbal van 2010 gaat hij nog een stapje verder. Tegen een Franse krant zegt de Spanjaard: ”Als ik ga vertellen wat ik weet, is het Spaans voetbal elftal zijn WK titel van 2010 en EK 2008 kwijt.” Daar blijft het bij. Uitzicht op meer informatie komt er pas in januari 2013 als de dopingarts door de veranderde wetgeving weer voor aangeklaagd. De aanklacht luidt: ‘misdaad tegen de volksgezondheid’. De wielermedia volgen het proces met veel interesse. Komen alle namen dan eindelijk boven tafel?

Operatie Doofpot

De rechtbank beslist echter dat de rechtszaak zich alleen richt op wielrenners. Als Fuentes vertelt dat hij bereid is om zijn volledige klantenlijst aan het Wereldantidopingbureau WADA prijs te geven, is er paniek bij de rechters. Dit is absoluut niet de bedoeling! En ze steken vakkundig een stokje voor de openbaring van de namen. Wat vooraf gevreesd werd, wordt werkelijkheid. We kijken hier na een geregisseerde rechtszaak door de Spaanse justitie, waarvan de uitkomst al vast staat. Dit schandaal moet en zal de doofpot in gaan.

Falende rechter: deel 2

Terwijl Koning Willem Alexander in de Nieuwe Kerk te Amsterdam wordt ingehuldigd, spreekt in Madrid rechter Julia Patricia Santamaria haar vonnis uit. Eufemiano Fuentes moet een jaar de bajes in om zijn zonden te overdenken en mag vier jaar geen doktertje meer spelen. Dan volgt het schokkende bericht: De documenten en zakken bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces tegen dopingarts  Fuentes worden vernietigd. Santamaria verschuilt zich hierbij keurig achter het recht voor de privacy van de sporters. Alles wordt definitief vakkundig onder het tapijt geveegd.

En nu?

Er is nog een laatste kans om de grootste doofoperatie uit de sportgeschiedenis te stoppen. Het Spaans Antidopingagenschap gaat alvast in beroep en ook het WADA mag binnen tien dagen beroep aantekenen. Zij hopen zo alsnog de bloedzakken in hun bezit te krijgen. Als dit lukt kunnen zijn DNA-vergelijkingen uitvoeren en stuk voor stuk de identiteit van betrokken sporters onthullen. De rechters in Madrid kennende hebben ze 0,01% kans. De geheimen van Operacion Puerto zullen zo dankzij de Spaanse justitie helaas nooit boven tafel komen. En wij kunnen enkel machteloos toekijken hoe zij alles in de doofpot stoppen. Een regelrechte schande. Spanje moet zich schamen!

Lees ook:Trekz Titanium maakt fietsen met muziek veilig
Lees ook:Waarom geeft mijn fietsaccu steeds minder lang ondersteuning?
Lees ook:De Airworx Plus 10.0: Robuust en luxueus
Lees ook:ALO Drinks: Heerlijk voor na het wielrennen
Lees ook:SKS Germany RideAir: Niet meer pompen onderweg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>