Tour 2013: Uitslag etappe 8

Mocht iemand nog twijfel aan de status van Chris Froome als topfavoriet, dan is die persoon na gisteren helemaal overtuigd. Froome en zijn Sky-ploeg gaven op Ax-3-Domaines een indrukwekkend demonstratie, waardoor de eerste bergrit eindigde in een ware veldslag. Froome pakte het geel en het is nog maar die vraag of hij die gele trui ooit nog af gaat staan. De concurrentie kreeg gisteren namelijk een flinke dreun te verduren.

Johnny en Robert
Onze landgenoten lieten zich naar Ax-3-Domaines veel opmerken. Het begon met Johnny Hoogerland, de Nederlands kampioen, die deel uitmaakte van de vroege vlucht. Hij en drie Fransen kregen maximaal negen minuten, maar op de Col de Pailhères werden Hoogerland en twee metgezellen al vroeg gegrepen. Vervolgens zocht Robert Gesink de aanval. Helaas geraakte hij niet tot koploper Riblon, iets waar pocketklimmer Nairo Quintana (Team Movistar) wel in slaagde. Hij kreeg in de afdaling nog het gezelschap van Pierre Rolland (Team Europcar) en samen begonnen ze aan de slotklim.

Sky-trein
Net als op de Col de Pailhères nam Sky Procycling op de flanken van Ax-3-Domaines het heft in handen. Door toedoen van debutant Peter Kennaugh moesten al veel renners direct lossen in de groep der favorieten. Toen Richie Porte op kop kwam en de rest een verschroeiend tempo oplegde, konden alleen kopman Froome, het Saxo Bank-duo Alberto Contador-Roman Kreuziger en Alejandro Valverde (Team Movistar) volgen. De laatste drie stonden echter al op kraken en braken toen Froome op vijf kilometer van het einde er nog een schepje bovenop deed. De Brit gaf zijn uitdagers direct het nakijken en snelde, nadat hij Nairo Quintana nog had opgeslokt, naar de overwinning. Aan de streep liepen de verschillen op tot ruim boven de minuut. Is de Tour hier al beslist?

Bauke en Laurens
Van spanning was niet veel sprake, maar de prestaties van onze Nederlandse wielerhelden maakten een hoop goed. Bauke Mollema bevestigde zijn goede vorm met een uitstekende vierde plaats. De Groninger kende vooral een ijzersterk slot. Met deze klassering zet de Belkin-kopman zijn ambities direct kracht bij. Veel verrassender was de vijfde plek van ploegmaat Laurens ten Dam. Die had superbenen en zag dat geresulteerd worden in een geweldig optreden. Twee Nederlanders in de top-5 van een bergrit. Genieten! Want de laatste keer dat dit voorkwam was op 20 juli 1989 (Rooks en Theunisse). Laten we hopen dat onze landgenoten deze lijn de rest van de Tour door kunnen trekken. Dan kan het vanuit Nederlands oogpunt nog een hele mooie Ronde van Frankrijk worden.

Tour 2013 – Uitslag etappe 8:
1. Chris Froome (Gbr/Sky Procycling) 5u 03′ 18”
2. Richie Porte (Aus/Sky Procycling) +51”
3. Alejandro Valverde (Spa/Team Movistar) +1’08”
4. Bauke Mollema (Ned/Belkin Procycling Team) +1’09”
5. Laurens ten Dam (Ned/Belkin Procyling Team) +1’16”
6. Mikel Nieve (Spa/Euskaltel-Euskadi) +1’34”
7. Roman Kreuziger (Tsj/Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) +1’45”
8. Alberto Contador (Spa/Team Saxo Bank-Tinkoff Bank) z.t.
9. Nairo Quintana (Col/Team Movistar) z.t.
10. Igor Anton (Spa/Euskaltel-Euskadi) z.t.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>