12 december de geboortedag van …

Johan van der Velde (1956)

In 1978 reed ik op mijn rooie RIH van mijn toenmalige woonplaats Wilnis naar Nunspeet. Onderweg maakte ik een sanitaire stop bij een cafeetje en daar hoorde ik via de radio dat Johan The Milkrace, ofwel de Ronde van Engeland had gewonnen. In het voorjaar had hij als neoprof ook al de Ronde van Romandië gewonnen en hij zou later nog de Ronde van Nederland winnen. Hij zag er toen nog uit als een jongetje en je ziet nu nog niet dat hij volgend jaar vijftig wordt. Hij realiseerde een mooie carrière maar de afloop was helaas minder mooi. Johan had nooit bij Post weg moeten gaan, want hij heeft een strenge vader nodig. Maar petje af voor de wijze waarop hij zich met zijn sterke vrouw Josée heeft hersteld. Hij werkt hard voor zijn gezin, is een fantastische begeleider van Alain en Ricardo, zijn fietsende zoons, en hij staat heel positief in het leven. Johan van harte en maak er een mooie dag van!

Wie zijn er verder op 12 december geboren?

Piet van Kempen (1898, overleden 06.05.1985)

De faam van deze renner, die voor de tweede wereldoorlog uitblonk in zesdaagsen en koppelkoersen omspande de hele wereld. In de hele geschiedenis van de winterbaan heeft Nederland vijf superrenners gehad. Dat waren achtereenvolgens Van Kempen, Pijnenburg, Schulte, Post en Pijnen. Die vijf hebben voorts gemeen dat ze na hun afscheid alle vijf in de horeca zijn gestapt. Van Kempen werd hotelier in Brussel. Hij was een vermogend man die zijn kapitaal in de jaren vijftig in de waagschaal zette voor een mistig avontuur in de Verenigde Staten. Daar organiseerde hij in 1956 een drietal zesdaagsen, maar de publieke belangstelling was nul. Alleen bij de laatste in Chicago was het verlies iets minder dan bij de andere twee. De winnaars van die Six waren Harm Smits en Peter Post. Peter won daar zijn eerste zesdaagse in een indrukwekkende reeks van 65. Heel veel geld en een illusie armer kwam Piet van Kempen in Brussel terug. We hebben daarna niet zoveel meer van hem vernomen. Alleen nog dat doodsbericht in mei ’85.

Kees van de Wereld (1955)

Kees was helemaal gespecialiseerd in het veldrijden. Drie maal werd hij op rij Nederlands kampioen, waarna Hennie Stamsnijder de fakkel van hem overnam. Ik herinner me vaag dat hij het eerzame beroep van uitvaartleider uitoefende. Dat doet hij niet meer, want ik heb hem vorig jaar telefonisch gesproken. Wat hij nu doet ben ik vergeten, maar het veldrijden is nog steeds zijn hobby. Daar is hij nog dagelijks mee in de weer als bondstrainer van de KNWU. Een aardige man die vandaag 60 wordt. Proficiat Kees!

Thomas Rabou (1983)

In een interview met Thomas Rabou lees ik dat zijn voorkeur uitgaat naar de zware Belgische koersen en niet naar de winderige klassiekers die in Nederland worden verreden. Thomas rijdt daarom weinig in eigen land. Hij zoekt bewust het zware werk als lid van het Belgische verenigingsteam Royal Antwerp B.C. Begin van dit jaar kwam hij in het nieuws omdat hij samen met Arjen de Baat een contract had gekregen bij het continental team van Minolta-Konica, een Zuid-Afrkaanse formatie met grootse plannen. Helaas plaatste Thomas zijn handtekening te laat waardoor de verbintenis niet geaccordeerd kon worden. Ik hoop dat zijn prestaties in 2006 in Nederland meer aandacht zullen krijgen dan tot nu toe het geval is geweest. Deze renner uit Schijndel verdient dat, want ik heb altijd veel respect voor jongens die zich willen ontwikkelen en het zich daarbij niet makkelijk maken.

Addy van Stiphout (1986)

Misschien weet ik niet waar ik zoeken moet, maar ik heb over deze pas 19-jarige renner nauwelijks iets gevonden. Hij maakte in het afgelopen seizoen deel uit van Bert Story-Piels en ik kom twee uitslagen tegen in het prille voorjaar. Daarna niets meer. Ik zou graag meer van Addy van Stiphout willen weten en wie maakt mij wijzer. In ieder geval wens ik hem een fijne verjaardag.

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “12 december de geboortedag van …

 1. Rien van Horik

  Addy werd in 2002 nationaal baankampioen omnium bij de nieuwelingen. Op de weg won hij als tweedejaars junior in 2004 de GP Bouwers met Visie en de wielerronde van Gerwen. Vorig jaar behaalde hij op de baan opnieuw de nationale keirintitel bij de junioren. Mede op grond hiervan werd hij geselecteerd voor de EK op de baan in het Spaanse Valencia. Daar sloeg het noodlot toe. Een zware val maakte een einde aan zijn ilussies. Het zag er even naar uit dat hij verloren leek voor de wedstrijdsport. Met een contract van Bert Story-Piels op zak is hij er toch weer bovenop gekomen in zijn eerste jaar als belofte met prima prestaties in Gerwen en de ZLM Tour. Volgend jaar fietst hij weer in de kleuren van het (vernieuwde) Buitenlusteam. Tot de begeleiding van dit team zijn de oud-profs Kees Jeurissen en Marco Engels toegetreden.

    /   Reply  / 
 2. Karien Rabou

  Thomas is inderdaad vorig jaar vol verwachting in een groot avontuur gestapt door naar Zuid Afrika te vertrekken zonder dat zijn contract getekend was. Het contract dat hem beloofd was zou ter plaatse getekend worden. Acheraf bleek dat men daarmee te laat was, Thomas kon daar niets aan doen. Organisatorisch was alles slecht geregeld bij Konica Minolta en bovendien is december in Zuid Afrika vakantiemaand en is ook de Wielerbond die weken niet bereikbaar. Thomas is daarvan het slachtoffer geworden. Gelukkig kon Thomas na terugkeer uit Afrika nog bij RABC terecht en heeft hij mooie wedstrijden kunnen rijden, met name in de Ardennen en Frankrijk.
  Hij is ook nog meegeweest naar de Pyreneen met de nationale selectie.
  In 2006 rijdt hij voor het Marco Polo Cycling Team.
  In januari vertrekt hij naar Thailand voor de ronde van Siam en de ronde van Thailand.
  Een nieuw avontuur met een internationaal team dat goed georganiseerd is! Voor de zomer staan er wedstrijden in Europa op het programma. In het najaar weer in Azie.
  Houd hem maar in de gaten!

    /   Reply  / 
 3. fred van slogteren

  Een leuke reactie Karien! Wat ben je van Thomas? Omdat hij veel in verwegistan fietst is het moeilijk om hem in de gaten te houden. Jij hebt natuurlijk een direct lijntje en daarom lijkt het me leuk als jij mij even per e-mail meldt als Thomas een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. En als je mooie foto’s hebt is het helemaal geweldig.

  Ik hoor graag van je!

  Fred

  [email protected]

    /   Reply  / 
 4. elly scott

  Hallo, ik ben op zoek naar Henry en Karina Pekelharing die vorig jaar vertrokken zijn naar Zuid Afrika. Op de een of andere manier kan ik geen contact meer met ze opnemen (e-mail werkt niet, adres niet etc.)
  Ik maak me een beetje zorgen en zou graag weten hoe het met ze is. Weet iemand iets?

    /   Reply  / 
 5. Kane

  Eey ik ben een maat van addy van stiphout
  miss dat je iets wilt weten dan kan je me mailen als ik niet terug mail dan geeft hij hier geen toestemming voor
  Gr. Kane

    /   Reply  / 
 6. Henk Berkelaar

  Jammer, dat juist onze “Keessie”, die ik nog als jeugdrennertje bij de Uithoornse Wieler Trainings Club heb zien uitgroeien tot de Kees die nationale titels wist te veroveren, dat hem 10 levensjaren teveel zijn toegedicht. Maar, ook voor hem geldt dat wat in het vat zit, niet verzuurt!

    /   Reply  / 
 7. Heidi Huizinga

  Henry en Karina woon in Ramsgate aan die Natal Suidkus, Suid Afrika. Hulle kan gekontak word op die vlge nommers:
  Karina – 0721080907
  Henry – 0763342380
  Huis – (039)312-2964.
  Hulle het ongeveer 2 jaar gelede hierheen getrek. Hule kinders, Gabriella en Ricardo gaan tans by Creston College in Oslo Beach skool. Ek het geen kntak meer met hulle nie, maar weet dat hulle nog hier woon. Moet asb nie vir hulle vertel dat ek die details deurgestuur het nie, aangesien daar nie goeie verhoudngs meer tussen ons almal is nie.

    /   Reply  / 
  1. arthur

   Hoop julle Afrikaans kan verstaan . Vertel my asseblief n bietjie van die Pekelharing gesin Hier in Zuid Afrika gaan hy op die 12 Julie in die Hof verskyn as gevolg van beweerde aanklagtes wat betrekking het op bedrog ens
   Enige inligting van jou kant af sal waardeer word
   Arthur

     /   Reply  / 
 8. Sonya

  Hallo,
  Henry en Karina zijn inderdaad met hun 2 kinderen naar Zuid Afrika. Vorig jaar rond de kerst zijn ze nog in Nederland geweest en het ging erg goed met ze. Zal proberen of een vriend van mij ze op de hoogte kan stellen (via sms of mail)van uw zoektocht naar ze. Hopelijk lukt het.
  Groeten S

    /   Reply  / 
 9. john bok

  Mevrouw Scott, bent u al wat verder gekomen met uw zoektocht naar Pekelharing?
  Ik heb voor een paar jaar terug ook regelmatig contact gehad met Henri en Karina, en ben hen nog niet vergeten.
  De herinneringen laten me maar niet los,
  en ik verheug me op de dag van ons weerzien.
  Wanneer u , of de andere lezers actuele info heeft, wilt u me dan aub mailen?

    /   Reply  / 
 10. john bok

  Sonya,
  ben jij er misschien van op de hoogte, wanneer Henri en Karina weer naar Nederland op bezoek komen?
  Meestal naar de ouders van Karina de Koning, denk ik?
  Ik wil hen graag weer ontmoeten. We hebben samen zoveel beleefd,
  en ik vindt het leuk wat oude herinneringen op te halen met Henri.

    /   Reply  / 
 11. fred van alphen

  Er zijn meer mensen die Henry graag weer eens zouden spreken…..(zoals o.a. de FIOD). Het laatste mij bekende adres was/is 180 Ulu drive, Ramsgate 4285 en zijn laatse e-mail adres [email protected] (maar ja, dat is alweer bijna een jaar gelden!).

    /   Reply  / 
  1. john bok

   Goedemorgen alle gedupeerden,
   tijdje terug alweer….
   Hoop dat het goed met u gaat.

   Pekelharing is gearresteerd in Zuid Afrika en zit nu in voorlopige hechtenis.
   Processen gaan tegen hem volgen.

     /   Reply  / 
   1. jaques

    nog nieuws over mijnheer pekelharing en zijn zaken?

      /   Reply  / 
    1. john bok

     Jaques , je kan me een mail sturen zodat ik je wat info kan verstrekken.
     John Bok

       /   Reply  / 
    2. M.

     Henry Pekelharing is weer terug in Nederland. Zit in Spanbroek

       /   Reply  / 
 12. john bok

  Heer van Alphen,
  heeft u mogelijkheden in Nederland en Zuid Afrika om de mensen die Henry graag weer eens zouden willen spreken, in kaart te brengen?
  Misschien zijn er nog andere mensen of bedrijven die hier graag aan mee willen werken?

    /   Reply  / 
 13. K. vanderAbeele

  John al succes met het adres? Hier nog een geintresseerde.

  groet

    /   Reply  / 
 14. john bok

  Al degene die Pekelharing en Koning graag een spaak in het wiel steken, of graag een stukje met ons oprijden om Pekelharing en Koning daarbij in de wielen te rijden,mogen zich melden op [email protected]

    /   Reply  / 
 15. Lizelle

  Pekelharing familie woont tans in 1222 Marine Drive, Ramsgate, Kwazulu Natal Suidkus, Suid-Afrika.

    /   Reply  / 
 16. Catherine

  Heel ouwe tread , maar ik neem toch een gok , is er iemand die informatie heeft over meneer Pekelharing? ? Alvast bedankt

    /   Reply  / 
 17. M

  Ze zijn weer in Nederland. Henry Vd week gezien in Spanbroek

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>