2 januari de geboortedag van …

Leo Duyndam (1948, overleden 26.07.1990)

Leo Duyndam uit Honselersdijk was een geweldige wielrenner, maar hij miste de echte passie om de top te willen bereiken. Hij was een uitstekende wegrenner, die geen brug op kon, maar in bepaalde klassiekers had kunnen excelleren. Hij won een hele reeks criteriums en een etappe in de Tour de France, maar er had veel meer in gezeten. Als pistier was hij zo mogelijk nog beter. Hij was een geboren zesdaagsecoureur die met René Pijnen een ijzersterk duo vormde. Maar de karakters verschilden te veel, waardoor het tot een breuk kwam. Toch won Duyndam 17 zesdaagsen. “Hij kon er niet tegen om zes dagen en nachten opgesloten in zo’n sportpaleis te zitten”, vertelde Pijnen me eens. Door het gebrek aan passie stopte Duyndam al op 28-jarige leeftijd. Hij ging in zaken en hij werd een bemiddeld man. In de zomer van 1990 maakte een hartstilstand een einde aan zijn leven. Hij was pas 42 jaar.

Wie zijn er nog meer op 2 januari geboren?

Rein de Jong (1938)

Na een aardige amateurcarrière werd deze Amsterdammer in 1961 onafhankelijke, met welke licentie hij toen zowel bij de amateurs als bij de beroepsrenners kon rijden. Negen jaar reed hij in het profpeloton. Hij won drie koersen en pakte zijn prijsjes, maar hij was geen hoogvlieger. Hij startte één keer in een grote ronde. Dat was in 1964 in de Vuelta. Hij was snel weer thuis. Wat is er van Rein geworden?

Leijn Loevesijn (1949)

Leijn was een Amsterdamse jongen uit een gezin met drie kinderen. In vier jaar tijd verloor hij zijn broer, zijn moeder en tenslotte zijn vader. Leijn was toen al een aardig rennertje in de sprintklas van Jan Derksen. Op zijn sterfbed liet Loevesijn senior Derksen bij hem komen en hij vroeg de oud-wereldkampioen om op zijn zoon te letten. Derksen zorgde er voor dat Leijn met dispensatie op zijn twintigste beroepsrenner kon worden en hij zorgde er als manager tevens voor dat de jongen overal startgelegenheid kreeg. Loevesijn behoorde enkele jaren lang tot de internationale sprinttop. In 1971 werd hij wereldkampioen. Hoe dat ging en hoe zijn verdere carrière verliep, kun je lezen in Wielerhelden van Oranje

Leo van Dongen (1942)

Kees Pellenaars, de fameuze ploegleider uit de jaren vijftig en zestig, werkte het liefst met Brabanders. Hij was er zelf één en die jongens bij hem uit de buurt waren gezeggelijk, zoals hij dat noemde. Zo ook Leo van Dengen die bijna zijn hele profcarrière (1964-1969) voor de Televizier-ploeg reed. Als amateur was de renner uit Made met 50 overwinningen een topper, maar als prof schikte hij zich in een knechtenrol. Hij startte drie maal in de Tour en twee maal in de Vuelta, maar alleen de Tour van 1965 reed hij uit. Hij zorgde er voor dat zijn ploeggenoot Cees van Espen een etappe kon winnen en zelf pakte hij de tweede plaats. Ik heb eigenlijk nooit meer iets over hem gehoord of gelezen. Henk Theuns weet vast wel meer van zijn plaatsgenoot. Misschien heeft hij wel een truitje van hem.

Jaap de Waard (1940)

Jaap is er één van de Zuid-Hollandse eilanden, waar in de jaren vijftig en zestig sterke renners vandaan kwamen. Jo de Haan, Arie den Hartog, Gerrit de Wit, Adri van Steenselen, Dick Groeneweg, Jan Pieterse en natuurlijk ook Jaap de Waard. Jaap was een echte hardfietser, een stoemper die als amateur redelijk succesvol was. Als prof ging het een stuk minder. Eigenlijk is hij dat nooit geweest, want hij bleef vier jaar lang als onafhankelijke bij de beroepsrenners rijden. Ik denk dat hij er altijd bij heeft gewerkt, anders had er zeker meer in gezeten. Nu is het bij wat ereplaatsen gebleven. Weet iemand meer van Jaap de Waard?

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “2 januari de geboortedag van …

 1. Bap van Breenen

  Over één van mijn favoriete renners Leo Duyndam, had ik wat meer reacties op deze side verwacht. Hij was een grillige renner
  met veel klasse en kon als hij goed was iedereen kloppen.Het beste kon hij in het
  wielerpeloton met Gerben Karstens overweg.
  ( wanneer komt er over deze wielerparel een
  boek op de markt)Hij had alleen angst voor Tiemen Groen, als de Fries aan de start verscheen bij de amateurs, was Leo’s dag
  veziekt.In zijn woonplaats Honselersdijk reed hij in 1969? tegen middernacht omdat
  iedereen op de verlate komst van Merckx moest wachten, het hele peloton op een ronde
  incluis Eddy Merckx die daar helemaal niet
  lekker mee was.Onvergetelijk was de door Leo en Karstens gewonnen zesdaagse van Rotterdam, waar ze dwars door de combine heen fietsten (1975)Bij de amateurs won Leo o.a. de omloop der Kempen, de Kersenronde
  en ritten in de Tour de l’Avenir en Olympia’s Tour.Hij werd 2 maal 2e bij het
  N.K. op de weg en werd geflikt door de jury
  van de ronde van Zeeuws-Vlaanderen waar hij
  in de einduitslag gelijk eindigde met schaatskampioen Rudi Liebrechts (1967)
  Bij de profs was zijn uitslagenlijst prima,
  naast de vele successen in de zesdaagsen en
  andere baanwedstrijden werd hij 2 maal kampioen bij de achtervolgers (1968 en 1970)
  Hij vormde met o.a.Peter Post,René Pijnen,
  Gerben Karstens,Ole Ritter,Roy Schuiten en
  Frits Pfenninger een succesvol koppel.
  Op de weg won hij de ronde van Belgisch Limburg,de Elfstedenronde,criteriums in Nederland en België en ritten in Parijs-Nice en de Tour de France.De foto op deze side gemaakt door Guus de Jong is prachtig
  en geeft een goed beeld van Leo.

    /   Reply  / 
 2. jan zomer

  Met Rein de Jong gaat het goed. Hij houdt regelmatig met onder andere de leden van de Bosbaanploeg ‘de ketting strak’ en zijn vaste maten zijn onder andere Wim Faber, Jules Bruessing en Peter Post. Ook met regelmaat geniet Rein van een Grote (Davidoff) sigaar en witte wijn…..

  Een mooie en gezellige man die altijd leven binnen een gezelschap brengt.

  jan zomer

    /   Reply  / 
 3. Kees van der Burg

  Jaap de Waard was een tweelingboer van mijn moeder en hij is overleden op 12 april 2000
  in het ziekenhuis in Gent Belgie.Hij is
  overleden aan een zeldzame vorm van Leukemie.Hij woonde in Waasmunster in Belgie

    /   Reply  / 
 4. Liesbeth Reijerkerk

  Jaap de Waard was mijn oom, hij is enkele jaren geleden overleden. Hij woonde al jaren in België. Hij had niet heel veel contact met de familie in Nederland. Zijn tweelingzus woont in Ridderkerk. Ik wil eventueel via email wel een telefoonnummer sturen waar u meer informatie kunt vragen.

    /   Reply  / 
  1. Gijs Zandbergen

   Ik zou graag wat meer over jaap de Waard willen weten, omdat hij een rol heeft gespeeld in de ronde van Tunesie van 1962. Gijs Zandbergen 023-5627056.

     /   Reply  / 
 5. Mart

  Heerlijk die nostalgie!

  Huisje kopen

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>