Etappeschema Tour de France 2008 bekendgemaakt (inclusief schema)

tour de franceVandaag is het routeschema van de Tour de France 2008 bekendgemaakt in Parijs. Voor het eerst in ruim 40 jaar zal de Tour niet starten met een proloog, maar met een etappe van 170 kilometer. De start zal plaatsvinden in Brest in Bretagne. Eerst zullen de Pyreneëen bedwongen moeten worden en vervolgens de Alpen. In totaal zijn er vijf bergetappes. De eerste Alpenetappe zal eindigen in Prato Nevoso in Italië. De laatste bergetappe zal met finish op de l'Alpe d'Huez zijn. Daarnaast zijn er twee individuele tijdritten, waarvan eentje van 29 km en de ander van 53 km.

Het volledige etappeschema (groen tijdrit/rood bergettape):

1. zaterdag 5 juli: Brest-Plumelec (195km)

2. zondag 6 juli: Auray – Saint-Brieuc (165km)

3. maandag 7 juli: Saint-Malo – Nantes (195km)

4. dinsdag 8 juli: Cholet – Cholet (29km)

5. woensdag 9 juli: Cholet – Châteauroux (230km)

6. donderdag 10 juli: Aigurande – Super-Besse Sancy(195km)

7. vrijdag 11 juli: Brioude – Aurillac (158km)

8. zaterdag 12 juli: Figeac – Toulouse (174km)

9. zondag 13 juli: Toulouse – Bagnères-de-Bigorre (222km)

10. maandag 14 juli: Pau – Hautacam (154km)

11. dinsdag 15 juli:  rustdag

12. woensdag 16 juli: Lannemezan – Foix (166km)

13. donderdag 17 juli: Lavelanet – Narbonne (168km)

14. vrijdag 18 juli: Narbonne – Nîmes (182km)

15. zaterdag 19 juli:Nîmes – Digne-les-Bains (182km)

16. zondag 20 juli: Digne-les-Bains – Prato Nevoso (216km)

17. maandag 21 juli: rustdag

18. dinsdag 22 juli: Cuneo – Jausiers (157km)

19. woendag 23 juli: Embrun – L'Alpe-d'Huez (210km)

20. donderdag 24 juli: Bourg-d'Oisans – Saint-Étienne (197km)

21. vrijdag 25 juli: Roanne – Montluçon (163km)

22. zaterdag 26 juli: Cérilly – Saint-Amand-Montrond (53km)

23: zondag 27 juli: Étampes – Paris Champs-Élysées (143km)

lees ook:    Soler opnieuw favoriet voor de bollen

                 Robbie McEwen favoriete sprinter

                 Cadel Evans topfavoriet voor de Tour

33 Reacties // Reageer

33 thoughts on “Etappeschema Tour de France 2008 bekendgemaakt (inclusief schema)

 1. Hans

  Ik denk dat ik er dit jaar in de Pyreneeën bij ben. Etappe 9 en 10 bezoeken. Al moet ik zeggen dat etappe 19 op papier er ook erg smakelijk uitziet.

    /   Reply  / 
 2. Kevin

  Ik vindt dit absoluut geen tourwaardig schema. Je kunt de proloog toch niet zomaar weglaten en een tijdrit inkorten met 20 km? Dan is het geen tour meer. Een echte tourwinnaar hoort te winnen door zijn klimmers- en tijdrijcapaciteiten. Nu heb je straks allemaal winnaars die alleen maar kunnen klimmen en met de tijdritten niet te veel verliezen. Ik vond het al jammer dat de ploegentijdrit verdween maar dat heeft tenminste een goede reden. Het wordt straks een stuk minder leuk als je allemaal tourwinnaars à la Rasmussen hebt(en dan heb ik het over de Rasmussen voor 2007). Dit jaar had van mij btw Rasmussen best mogen winnen en dat komt omdat hij heeft laten zien toch wel een flinke tijdrit af te kunnen leveren. Prachtig toch hoe hij Millar een tik om zijn oren gaf in Albi! Dat mis je nu waarschijnlijk. Zo wordt de tour saai. Als ik naar de proloog keek had ik altijd gelijk het tourgevoel te pakken, dat was anders als bij een tijdrit in de vuelta etc. Als je nu straks gelijk met een klassieker dan is het net een gewone koers. Ik denk niet dat ik nog ga kijken en al helemaal niet als Astana niet mag starten!

    /   Reply  / 
 3. Jan Hanssen

  Ja maar de meeste tourwinnaaars waren heel goede klimmers
  dat zal altijd wel zo blijven
  2007 was iets anders daarin was het van belang dat je goed kon tijdrijden omdat de verschllen zo klein waren
  voor 2008 zal dat een stuk minder worden
  wel vind ik dat de laaste tijdrit een paar dagen voor de laaste etappe wordt gedaan
  en niet voor de laaste en dat je dan een winner heb met maar 30 sec voorsprong omdat er door 2 en 3 toch niet meer gereden wordt om nog de tour te winnen

    /   Reply  / 
 4. Ilse

  YESSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS, DIT JAAR WEER NAAR EMBRUN OP VAKANTIE, LEKKER CHILL MET ME MEIDEN EN DAN LEKKER TOUR DE FRANCE LIVE ZIEN, VORIG JAAR OOKAL GEZIEN IN DORPJE VLAK BIJ EMBRUN, EN DE AVONDETTAPE VANUIT EMBRUN, WAS NET ZO GAAF! WOEHOEEEEEEEW, NET ZO CHILL OM DE TOUR WEER TE ZIEN!!

    /   Reply  / 
 5. Chantal

  zouden jullie de rustdag van maandag 21 juli niet kunnen ruilen met de etappe in Nîmes? Dan zijn wij in de buurt, anders niet, en we willen graag gaan kijken…

    /   Reply  / 
 6. Redactie

  hoi chantal..misschien dat de hoge heren van de ASO voor jullie het programma best wel even willen omgooien ;)

    /   Reply  / 
 7. piet

  hhhhhhhhhiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeeeee

    /   Reply  / 
 8. klaas jan stunterlaar

  jullie zijn gek hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha

    /   Reply  / 
 9. Ron

  Toch wel weinig berg etappes.

    /   Reply  / 
 10. Metal

  Ik kijk er naar uit ieder geval!!!

    /   Reply  / 
 11. Kristl

  Hallo,

  weet iemand waar ik kan te weten komen door welke dorpen en steden de tour rijdt.
  Op de website van de tour vind ik alles terug voor de eerste acht etappes, maar ik zoek eigenlijk details voor de rit “Narbonne – Nimes”.

    /   Reply  / 
 12. Lianne

  hoe kun je de tour verkrachten :S
  ik vind dit echt jammer. rare beginetappe..

    /   Reply  / 
 13. Richard

  Denk eraan om naar de rit Embrun – L’Alpe-d’Huez te gaan wie heeft er tips waar je het best kan gaan staan op die route,en leuke goedkope hotels-hostels.ben aan het denken om een dag of 3 a 4 naar frankenrijk te gaan.

    /   Reply  / 
 14. Ivo van Alphen

  Ik wil graag de etappe op 22 july van Cuneo naar jausiers bijwonen. Kijk hier nu al naar uit, maar hoe pak je dat precies aan?? Ik zou graag bergop in de buurt van de Col de la Bonette gaan kijken, maar ja ik ben vast niet de enige. Wie heeft er tips over hoe veel uur voor aankomst daar, de wegen zijn afgesloten? kun je in tegengestelde richting de berg op fietsen? Alvast bedankt voor jullie reactie.

    /   Reply  / 
 15. Niena

  Ik ga dit jaar weer op vakantie naar de Alpen! Is ff kijken of ik me record tijd ken verbreken op de alp d’huez!
  We zitten op een camping ong. 2 km van de alp d’heuz vandaan :D !!
  Ik ben er 23 juli dus zeker live bij op de alp d’huez zelf!
  Heb er weer zooooo zin in (L)

  xx

    /   Reply  / 
 16. Rene

  LET OP DE RABO PLOEG, DIE NEMEN DIT JAAR SPORTIEVE WRAAK! LET OP!

    /   Reply  / 
 17. Richard

  Laten we hopen op een mooie tour,dit jaar,en zonder gerotzooi.wie weet het het gesteld is met de talen in de franse alpen,spreken die lui ook een beetje engels en of iets anders?want dit is wat me tegen houd om eens te gaan kijken daar.
  groetjes.

    /   Reply  / 
 18. screw

  Richard, zolang jij nog kleuter-nederlands uitkraamt, zou ik geen eisen stellen. Voor alle andere “fans”: als je denkt dat je in de Tour echt koers te zien krijgt, heb je er overduidelijk de ballen verstand van.

    /   Reply  / 
 19. jan hartmans

  veel vragen worden er gesteld over de omstandigheden op deze bij uitstek Nederlandse berg er moet rekening worden gehouden dat p;us minus vier tot vijf uur voor aankomst in bourg d Oisans niemand de alp meer op kan dus is het zaak een nacht van te voren een tentje op te zetten bij uitstek boven op de berg er is ruimte in overvloed maar snachts wordt het min 6 graden dus erg koud dus warme kleding en van de grond slapen eten en drinken zijn uitstekend en niet duur boven zijn winkels in overvloed zodat je alle eet en drinkwaren niet hoeft mee te slepen
  er is in de directe omgeving een sporthal waar je als je vroeg uit de veren bent
  je toilet in orde kan brengen douchen en scheren en je natuurlijke behoefte kan doen
  ook de restaurants zijn perfect
  met meestal Nederlandse studenten
  dus geen taalprobleem ook met Engels kun je hier terecht want alpe D huez is in de winter een prachtig ski oord hotels in overvloed en de inwoners zijn zeer vriendelijke mensen ook de politie is op de dag dat hier de tourkaravaan aankomt
  alert maar heel vriendelijk..een ding moet ik iedereen zeggen die een bezoek brengt
  alpe d Huez RUIM DE TROEP DIE JE HEBT GEMAAKT OP je komt gewoon die berg niet af
  voor de rest wens ik iedereen veel tourplezier als laatste tip breng ook eens een bezoekje aan dat mooie witte kerkje boven en steek een kaars op voor allen die je dierbaar zijn

    /   Reply  / 
 20. Tol

  Zo.. eindelijk eens leuk beginnen in de Tour. Die proloog kon van mij gestolen worden, want dat is saai fietswerk.
  Vind alleen dat er weinig echte bergetappes meer zijn. Voorheen ging men nog wel eens over 4 grote bergen en vandaag de dag maar 1 a 2.

  Toch lijkt mij deze Tour spannender te gaan worden dan alle anderen hiervoor.

    /   Reply  / 
 21. henk

  de start van de etappe van zondag 20 juli was niet in digne-les bains maar in embrun.

    /   Reply  / 
 22. affeld

  q3wh4rtniokln terioas para el analisis de la competitividad wjhgtukjnhl;qkr bikini male waxing

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>