Door Joost Miljoen en Sjors Beukeboom
———————————————————————-
De eerste ronde die dit jaar op Spaans grondgebied werd verreden belooft veel goeds voor de komende trip door het Baskenland. Joaquim Rodríguez, Alberto Contador en Tejay van Garderen vormden het podium na zeven dagen koersen in de Ronde van Catalonië. Zijn het weer de Spanjaarden die gaan domineren, of kan Tejay van Garderen zich ertussen werpen? Wij, wielrennen.blog.nl, blikken vooruit op de Ronde van Baskenland 2014!
De Ronde van Baskenland in het verleden
De historie van de Ronde van Baskenland kent een bijzonder verloop, de eerste acht versies van deze etappekoers werden gereden in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Na een lange stilstand stapten de renners pas in 1969 weer op in Baskenland, waarbij de grote Jacques Anquetil de eerste naoorlogse overwinnaar was in Spanje. Sinds zijn overwinning is de ronde ieder jaar verreden, met tal van grote namen als winnaars. Nederlands succes was er slechts één keer, in het jaar dat Oranje het EK voetbal won, wist Erik Breukink de Ronde van Baskenland op zijn naam te schrijven (1988).
De Ronde van Baskenland 2013:
Heel even leek het er in 2013 op, dat er weer een Nederlander in de buurt zou komen van het podium. Pieter Weening werd uiteindelijk zesde (op +1’18”) en Wout Poels (op +2’47”) moest genoegen nemen met een negende plaats. De hoofdrollen tijdens de ronde van 2013 waren weggelegd voor Nairo Quintana (Movistar), het jonge talent uit Colombia, Richie Porte en Sergio Henao (beiden Sky). Hoewel Henao de leiderstrui drie dagen in zijn bezit wist te houden, was het uiteindelijk Quintana die er na een ijzersterke tijdrit vandoor ging met de hoogste klassering. Porte, die eveneens een goede tijdrit reed, werd tweede en Henao moest het doen met een verdienstelijke derde plaats.
Video:
Het parcours in 2014
De Ronde van Baskenland vormt het tegenovergestelde van de huidige kasseienklassiekers en lijkt een prooi voor de heuvelspecialisten. Veel renners zullen de ronde dan ook beschouwen als een ideale voorbereiding op de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Etappes zijn vaak kort, heuvelachtig en lange, vlakke stukken komen vrijwel niet voor. Het belooft ook dit jaar een spektakel te worden in Baskenland!
Etappe 1, 7 april 2014, Ordizia – Ordizio (153.4 km)
We beginnen de Ronde van Baskenland met een korte rit van slechts 153 kilometer, waarin de renners direct aan de bak kunnen. Met zes bergen van de tweede categorie en nog twee van de derde categorie, lijkt het deze dag een kans voor de favorieten om de vorm van hun benen te testen. Op slechts zeven kilometer van de finish lijkt een ideale puist te liggen voor een aanval, met een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 13%. Wie heeft het vizier op scherp staan?
Etappe 2, 8 april 2014, Ordizia – Dantxarinea (155.8 km)
De tweede etappe lijkt op voorhand makkelijker te rijden dan de eerste etappe van deze editie, echter staat ook deze etappe in het teken van klimmen. In het begin van de tocht, die de renners over een traject van 156 kilometer voert, gaan de mannen over twee colletjes van de tweede categorie. Iets over de helft volgen dan nog twee bergjes van respectievelijk een derde en eerste categorie. Afhankelijk van het koersverloop zouden de sprinters een kans kunnen hebben op de dagzege.
Etappe 3, 9 april 2014, Urdazubi-Urdax – Vitoria-Gasteiz (194.5 km)
Op dag drie rijden de renners de langste etappe door het Baskenland: een rit van ruim 194 kilometer. In de eerste 40 kilometer moet er direct flink geklommen worden. Na deze felle start volgt er een lang stuk vlak terrein. Wellicht zullen we wat ontsnappingen te zien krijgen. In het laatste deel van deze etappe volgen twee heuveltjes, beide geklasseerd als categorie drie, waarna er in de laatste negen kilometer gedaald wordt. De winnaar zal dus zowel bergop goed moeten zijn, als in de afdaling.
Etappe 4, 10 april 2014, Vitoria-Gasteiz – Arrate (151.0 km)
Na een relatief rustige derde etappe, kunnen de klimmers in etappe 4 weer aan de bak. Vandaag wordt een rit van iets meer dan 150 kilometer afgewerkt door het peloton, waarbij het venijn van deze etappe in de staart zit. Na twee bergen in de eerste honderd kilometer, wordt er in het laatste deel over twee collen van de eerste categorie en eentje van de tweede categorie gereden. De laatste klim is zes kilometer lang (6.71% gemiddeld) en ligt op slechts twee kilometer van de finish. Duidelijk een kans voor iemand met de goede klimmersbenen vandaag.
Etappe 5, 11 april 2014, Eibar – Markina-Xemein (160,2 km)
Etappe 5 begint rustig en valt qua lengte mee: totaal wordt er 160 kilometer afgelegd. De laatste 60 kilometer bevat echter nog flink wat klimwerk. De laatste kans om een goede algemene klassering te rijden voordat de renners aan de afsluitende tijdrit kunnen beginnen. Er wordt in dit laatste stuk tweemaal over een col van de derde categorie gereden. Vervolgens zullen de renners een klim van de eerste categorie moeten verwerken om tot slot aan de laatste klim van de wielerweek te beginnen. De laatste 10 kilometer wordt er gedaald dus ook vandaag lijken er kansen te liggen voor een goede daler.
Etappe 6, 12 april 2014, Markina-Xemein – Markina-Xemein (25.9 km – individuele tijdrit)
Net als in de editie van vorig jaar, zal ook dit jaar worden afgesloten met een individuele tijdrit. De tijdrit heeft een lengte van een kleine 26 kilometer, waarin de renners over twee kleine heuveltjes met respectievelijk 6% en 6,92% stijgingspercentage moeten klimmen. De start en finish liggen in het plaatsje Markina-Xemein.
Deelnemers:
Voorgaande winnaars:
2013 | QUINTANA Nairo
2012 | SáNCHEZ Samuel
2011 | KLöDEN Andréas
2010 | HORNER Chris
2009 | CONTADOR Alberto
2008 | CONTADOR Alberto
2007 | COBO Juan Jose
2005 | DI LUCA Danilo
2000 | KLöDEN Andréas
De favorieten in 2014:
Met de heuvelklassiekers in het vooruitzicht komt een groot peloton aan specialisten aan de start in Baskenland. De kans op een outsider als winnaar is hierdoor groot, wat de koers voor de neutrale kijker alleen maar leuker zal maken.
De grootste favoriet voor de Ronde van Baskenland is wellicht de huidige leider in de World Tour; Alberto Contador. De Spanjaard bewees zijn goede vorm dit seizoen onder meer met een tweede plaats tijdens de Ronde van Catalonië en een eerste plek in de Tirreno-Adriatico. Contador reist samen met zijn maartje Roman Kreuziger af. Aangezien de etappekoers afsluit met een lastige afsluitende tijdrit heeft Contador in onze ogen de beste papieren om met de eindoverwinning aan de haal te gaan.
Naast Contador is er nog een andere Spanjaard die wellicht allures heeft om de hoogste plaats van het ereschavot te bestijgen; Alejandro Valverde. Net als Contador won Valverde dit jaar al een aantal keer, tijdens de Ruta del Sol, de Ronde van Murcia en tijdens Roma Maxima. Anders dan andere jaren verscheen de Spanjaard ook aan de start bij twee voorjaarsklassiekers, Dwars door Vlaanderen en de E3 prijs. Ex-ploeggenoot Rui Costa zou na het pakken van de regenboogtrui een belangrijke uitdager van Valverde en Contador kunnen zijn, al leek hij in Parijs-Nice nog niet over de goede benen te beschikken.
De ploeg met wellicht de sterkste afvaardiging als geheel is BMC Racing, wat zal starten met Cadel Evans, Tejay van Garderen, Samuel Sanchez en Peter Velits. Voor Sanchez is het een thuiswedstrijd die na zijn vertrek bij Euskatel wil laten zien, dat hij het klimmen nog niet verleerd is.
Wellicht kan ook Michal Kwiatkowski een rol van betekenis spelen voorin, na een sterke Tirreno-Adriactico gereden te hebben. Thibaut Pinot is een renner die altijd getipt wordt als outsider.
Naast bovenstaande namen zijn outsiders als Peter Kennaugh, Jean Christophe Peraud en Simon Spilak renners om in de gaten te houden. Ook de gebroeders Schleck horen in dit rijtje thuis, al hebben ze dit seizoen nog weinig laten zien.
Ook vanuit Nederland reizen een aantal veelbelovende renners richting het warme zuiden, zo start het Belkin Pro Cycling Team met Bauke Mollema en Robert Gesink. Gaan deze Nederlanders een succes forceren?
De nummer zes van de vorige editie, landgenoot Pieter Weening, mag bij Orica-GreenEDGE voor eigen kansen gaan en hoopt zijn positie van vorig jaar te verbeteren. Het zou in dit sterke deelnemersveld ontzettend knap zijn, we sluiten niks uit. Tot slot komt het Nederlandse Giant-Shimano met Tom Dumoulin aan de start, helaas rijdt hij in dienst van de Fransman Warren Barguil, die volgens velen gaat verassen deze ronde. Kan hij nu al mee met de grote namen?
Onze favorieten voor de overwinning:
**** Alberto Contador
*** Alejandro Valverde, Tejay van Garderen
** Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema
* Cadel Evans, Jean-Christophe Peraud, Robert Gesink
TV & livestreams:
Via het internet is de koers goed te volgen via:
Overige informatie:
Ik kan niet anders zeggen, PUIK WERK Sjors!