Nederlander Niki Terpstra zegeviert in Parijs-Roubaix (+beeld)

Niki Terpstra Terpstra triomfeert!

Niki Terpstra is als eerste over de lijn op de wielerbaan in Roubaix gekomen! De Nederlander versloeg in de “Hel van het Noorden” John Degenkolb en Fabian Cancellara. Zij werden respectievelijk tweede en derde. Terpstra volgt Servais Knaven op als Nederlandse winnaar van Parijs-Roubaix. Beste belg was Sep Vanmarcke. Sebastian Langeveld eindigde als achtste.

De voor Omega Pharma-Quick Step rijdende Terpstra reed na alle kasseienstroken alleen weg uit een groep met alle favorieten. Vervolgens kwam de Nederlander solerend aan in Roubaix.

Naast de Belgen Dehaes, De Troyer en Boucher waren Schillinger, Kolar, Murphy, Koretzsky, en Jarrier vertegenwoordigd in de kopgroep. Hun maximale voorsprong kwam nooit boven de tien minuten uit.

In het Bos van Wallers werd zowel de kopgroep als het peloton flink uitgedund door lekke banden. Vrijwel alle favorieten kwamen echter schadevrij uit het bos tevoorschijn. Behalve Alexander Kristoff: de Noor moest per ambulance het toneel verlaten.

Op de kasseistrook van Hornaing trok een versnelling van Omega Pharma-Quick Step het peloton uiteen. Boonen reed vervolgens voor een tweede keer lek, waarna de Belgische storm ging liggen. Op de strook van Beuvry-la-Fôret probeerde Boonen het opnieuw. Met een splijtende demarrage maakte hij indrukwekkend de overstap naar een groepje renners tussen het peloton en de vluchters, waar onder meer Thor Hushovd, Geraint Thomas en Maarten Tjallingii deel van uitmaakten. De vroege vluchters werden ingelopen en achter gelaten.

De samenwerking in de kopgroep verliep matig maar de voorsprong bleef toch toenemen. Tjallingii kon het tempo niet meer bijhouden en Belkin ruilde de Nederlander in voor Bram Tankink. Bert de Backer van Giant-Shimano, Yannick Martinez (Europcar) en Jasper Stuyven van Trek maakten de nieuwe kopgroep compleet.

Toen de voorsprong op begon te lopen richting de minuut, volgden er vanuit de achtergrond tempoverhogingen en demarrages. Op minder dan twintig kilometer voor de finish volgde een algemene hergroepering. Peter Sagan kon daar niet mee leven en sprong weg. De uitlooppoging van de Slowaak had echter geen succes met als gevolg dat er een kopgroep van elf ontstond.

Op zes kilometer voor het einde plaatste Niki Terpstra een versnelling. Hij had al snel tien seconden te pakken. Van samenwerking in de achtervolgende groep was geen sprake met als gevolg dat Terpstra zijn grootste overwinning uit zijn carrière boekte.

Uitslagen:

Video:

 

 

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>