Simon Gerrans profiteert van val Martin en zegeviert in Luik (+beeld)

Simon Gerrans heeft Luik-Bastenaken-Luik op zijn naam geschreven. De Australiër was in Ans de sterkste sprinter in een grote groep. Hij klopte Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski. Daniel Martin reed in de laatste kilometer weg en leek af te stevenen op de overwinning maar kwam op wonderbaarlijke wijze ten val. Beste Nederlander was Tom-Jelte Slagter met een uitstekende zesde plaats.

In de honderdste editie van ‘La Doyenne’ hielden enkele renners het al voor de start voor gezien. Tourwinnaar Chris Froome (Team Sky) moest vanwege een luchtweginfectie forfait geven. Ook zijn ploeggenoot Peter Kennaugh was ziek, net als Carlos Betancur (AG2R La Mondiale). Een peloton van 197 begon aan de 263 kilometer lange tocht door de Ardennen.

Na twaalf kilometer ontstond er een kopgroep van zes man. Naast de Nederlander Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert) bestond de vluchtersgroep uit de Belg Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen–Baloise), de Zwitser Pirmin Lang (IAM Cycling), de Italiaan Matteo Bono (Lampre-Merida), de Duitser Michel Koch (Cannondale) en de Zuid-Afrikaan Jaco Venter (MTN – Qhubeka). Na een uur reden de zes een voorsprong van meer dan veertien minuten bij elkaar. In Bastenaken won Koch na honderd kilometer de tussensprint, waarmee hij 5000 euro verdiende.

Met nog elf kilometer te gaan volgde een hergroepering, waarna een grote groep van ongeveer veertig renners ontstond.

Op de Cote de Saint Nicolas ging Stefan Denifl (IAM Cycling) als eerste aan. De favorieten bleven afwachten, waarna Giampaolo Caruso (Katusha) samen met Domenico Pozzovivo in de aanval ging. Caruso werd pas in de slotkilometer ingelopen door Daniel Martin. De Ier ging in de voorlaatste bocht onderuit, waarna Gerrans over de meest explosieve benen bleek te beschikken.

Uitslagen:

Video:

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>