Navardauskas verrast sprinters in negentiende etappe Tour

Ramunas Navardauskas heeft naar de dagzege gesoleerd in de negentiende etappe in de Tour de France. De renner van Garmin-Sharp demarreerde op ruim vijftien kilometer van de meet en zag zijn mede-coureurs niet meer langszij komen. Enkele seconden na de finish van de Litouwer sprintte John Degenkolb naar de tweede plek. De renner van Giant-Shimano bleef daarmee Alexander Kristoff nipt voor.

Vroeg in de etappe kozen vijf renners voor het hazenpad. Gautier, Gerard, Elmiger en Taaramäe kregen gezelschap van de Nederlander Tom-Jelte Slagter. Ondanks de hevige regenval hadden Giant-Shimano en Cannondale de koers volledig onder controle. Het verschil met de vijf vluchters bleef binnen de perken en liep naarmate de finale naderde steeds verder terug. Onder leiding van Katusha en Lotto-Belisol bleek het nutteloze van de aanval snel duidelijk. Slagter dacht daar anders over en besloot op ruim dertig kilometer van de meet weg te springen van zijn medevluchters. Zo bleef de Nederlander van Garmin-Sharp alleen over en begon met een minimale voorsprong aan het enige klimmetje van de dag. Deze lag op zo’n 20 kilometer van de meet.

Op deze klim vertrok Slagter zijn ploegmaat Navardauskas uit het peloton. De Litouwer gebruikte Slagter uitstekend als springplank en soleerde naar de dagzege.

Ondanks een massale valpartij in de finale veranderde er niks in het algemeen klassement. Onder meer Ten Dam, Sagan en Bardet kusten het grond maar als geluk bij een ongelukje, deden zij dit binnen de laatste drie kilometer.