Vuelta 2012: voorbeschouwing twaalfde etappe

Na de verrassende winst van Fredrik Kessiakoff (Astana) in de individuele tijdrit gaat het peloton donderdag op weg van Vilagarcía de Arousa naar Dumbria Mirador de Ézaro. Deze rit in Galicië oogt redelijk vlak, maar het venijn zit ‘m in de staart. In de laatste twee kilometers gaat de weg ineens vervaarlijk omhoog: typisch een aankomst voor renners als klassementsleider Joaquin Rodriguez of de Belg Philippe Gilbert.

Abonnement
De individuele tijdrit heeft niet voor grote verschuivingen in het algemeen klassement gezorgd. Grote winnaar was Alberto Contador. De Spanjaard van Saxo Tinkoff Bank zit Rodriguez nu op de hielen. De Catalaan reed voor zijn doen een uitstekende race tegen de klok en heeft daarmee zijn abonnement op de rode trui met zeker een dag verlengd.

Vuurwerk
Daar kunnen nog wel een paar dagen bij komen, want de twaalfde etappe is ’Purito’ op het lijf geschreven. De rit van Vilagarcía de Arousa naar Dumbria Mirador de Ézaro is ruim 190 kilometer lang. Onderweg krijgen de renners geen cols van betekenis te verteren. Pas in de laatste kilometers is vuurwerk te verwachten.

Favorieten
De Mirador de Ézaro is een korte maar steile klim met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 13 procent. Dat is niet alleen spek naar de bek van Rodriguez. Ook Philippe Gilbert weet er wel raad mee. Hij geldt eveneens als een specialist in het korte steile klimwerk. Zondag boekte hij in Barcelona zijn eerste zege dit seizoen. Die zal ongetwijfeld naar meer smaken.

Kanshebbers
Ook Alberto Contador en Alejandro Valverde (Movistar) behoren tot de kanshebbers op de ritzege. Contador zal een goede moraal hebben gekregen van de tijdrit, Valverde verkeert in topvorm getuige zijn twee ritzeges. Misschien kan Paolo Tiralongo (Astana) nog uitpakken. De Italiaan won in de Giro een rit met een vergelijkbare aankomst.

Schade beperken
Voor Chris Froome is het vooral zaak de schade te beperken. Vooraf was hij de grote favoriet voor winst in de individuele tijdrit, maar de Brit van Sky Procycling oogt vermoeid en lijkt zijn beste dagen dit seizoen al te hebben verbruikt. Het moest ook een keer ophouden voor hem.

Nederlanders
Ook voor de Nederlanders is het woensdag een kwestie van aanklampen. Robert Gesink, Laurens ten Dam en Bauke Mollema (Rabobank) houden niet zo van dit soort aankomsten. Zij zijn beter in het langere klimwerk en kijken daarom reikhalzend uit naar de rit van zaterdag.

Parcours
Bekijk zelf het parcours van de twaalde etappe op de website van de Vuelta 2012.

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>