De Tour vandaag: eindelijk echte bergen

parcours 12e etappe Tour de France 2011 Luz-ArdidenVeel renners, maar ook veel wielerfans, kijken er al een tijd naar uit: de eerste etappe door het hooggebergte. De etappe van vandaag is meteen een hele zware met de legendarische Tourmalet en de aankomst op Luz-Ardiden.

Nieuwe fase in de Tour
De Tour de France gaat met deze rit door de Pyreneeën een nieuwe fase in. Tot nu toe was de Tour vooral een Ronde die je kunt verliezen. Vanaf vandaag is de Tour een wedstrijd die je kunt winnen. Van de renners met klassementsambities staat Cadel Evans er nu het beste voor. Alle anderen zullen nog moeten aanvallen om tijd goed te maken. Evans wordt in klassement nog voorgegaan door Thomas Voeckler en Luis Leon Sanchez. Het is niet ondenkbaar dat een van deze renners zich zal handhaven in de top van het klassement.

Favorieten moeten aan de bak
Er zal vandaag veel duidelijk worden over de vorm van de favorieten Mocht Contador voldoende fit zijn verwacht ik dat hij zeker zal aanvallen op de slotklim. Als Contador niet over de juiste benen beschikt zal wellicht een van de gebroeders Schleck de beschietingen openen. Ook Samuel Sanchez, die ongetwijfeld zal worden gesteund door vele Basken langs de weg, zal zich wel laten zien.
Wie in Parijs op het podium wil staan, zal vandaag lang bij de eersten moeten blijven. Uiteraard kijken we vooral naar de prestaties van Robert Gesink. De kopman van Rabobank lijkt voldoende hersteld om weer eens te vlammen. Andere renners die wel eens goed voor de dag zouden kunnen komen zijn Ivan Basso, Rigoberto Uran en Peter Velits.

Drie lastige cols
Voor de zware cols zich aandienen, is er nog een lange vlakke aanloop. De etappe is met 211 kilometer tamelijk lang voor een bergrit, en pas na 130 kilometer begint de eerste beklimming. De top van de Hourquette d’Ancizan (eerste categorie) ligt op zo’n 70 kilometer van de meet. Meteen daarna volgt de eerste col van de buitencategorie in deze Tour. De Tourmalet maakt al voor de 77e keer deel uit van de Ronde. De beklimming van deze historische berg is 17 kilometer lang tegen gemiddeld 7,4 procent. De top van de Tourmalet (2115 meter) ligt ruim 35 kilometer voor de finish.

Slotklim naar Luz-Ardiden
Na een pittige afdaling van 22 kilometer begint meteen de slotklim naar Luz-Ardiden, sinds 1985 een regelmatig terugkerend finishplaats in de Tour. De klim naar Luz-Ardiden is ook van buitencategorie. De klim is even steil, maar met iets meer dan 13 kilometer wel wat korter dan de Tourmalet. Na de beklimming van Luz-Ardiden zal het algemeen klassement er heel anders uitzien. Ook het bergklassement zal volledig op zijn kop gaan. Op de slotklim worden al 40 punten toegekend aan de winnaar. Het lijk haast ondoenlijk voor Johnny Hoogerland (die ondanks zijn verwondingen alweer aankondigde dat hij als het ook maar enigszins mogelijk is weer zal aanvallen) om op de eerdere cols voldoende punten bijeen te sprokkelen om een nieuwe bolletjestrui op te halen.

Tour de France Luz-Ardiden profile stage

Geen reacties // Reageer