Giro 2016: Voorbeschouwing proloog Apeldoorn

Giro 2016: Voorbeschouwing Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem

Proloog / etappe 1, 6 mei

Alle informatie over de Giro in Nederland!

Na een fantastische ervaring met de Tour de France in Utrecht heeft Nederland dit maal de start Giro d’Italia in de wacht gesleept. De provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Nijmegen en Arnhem staan 6, 7 en 8 mei volledig in het teken van de Grande Partenza

Door: Sjors Beukeboom

Net zoals in Utrecht vorig jaar aast Tom Dumoulin op de eerste leiderstrui. Tijdens de Tour ging het niet zoals gepland waarna een zware crash de ambities van de Limburger volledig in het water liet vallen. In mei heeft Dumoulin opnieuw een kans om alsnog met een leiderstrui door Nederland te koersen. De Grande Partenza trapt namelijk af met een proloog over een kleine tien kilometer.

Parcours

Op vrijdag worden de eerste meters van de Giro 2016 verreden vanaf Omnisport Apeldoorn, vlak bij de wielerbaan, volleybalhal en atletiekhal.

Na twee linkse bochten volgt een lange rechte lijn waar flink vaart gemaakt kan worden. Vervolgens sturen de 198 renners naar rechts om langs het kanaal naar het noorden te rijden. Na twee bochten naar links stevenen de coureurs in zuidelijke richting af op de Kerklaan. Onderweg passeren zij ook nog een tussenmeetpunt. Daarna kan er weer een grote plaat worden gereden. Na een kleine twee kilometer volgt een bocht naar rechts richting de Jachtlaan. Een laatste bocht richting het oosten zorgt voor het laatste rechte stuk richting de finish aan de Loolaan in Apeldoorn.

Bekijk ook: Een reportage van de SKS Marathon te Sauerland

Startvolgorde en starttijden

Klik hier voor de startvolgorde en starttijden.

Favorieten

Tom Dumoulin is, zoals eerder aangegeven, één van de favorieten voor de eerste roze trui in 2016. Dat wil niet zeggen dat hij geen enkele concurrentie kent. Fabian Cancellara lijkt namelijk zijn voornaamste belager in de strijd om het roze.

De Zwitser heeft het geel en het rood als eens om de schouders gehad, maar het roze van de Giro d’Italia ontbreekt nog in zijn kledingkast. Mocht Cancellara de klassiekers heelhuids doorkomen dan lijkt hij de te kloppen man in Apeldoorn.

Wereldkampioen Vasil Kyrienka staat ook aan het vertrek in het velodrome van Apeldoorn. De Wit-Rus is tevens Europees kampioen tijdrijden, maar presteert doorgaans minder tijdens prologen. Allicht is de tijdrit in Apeldoorn te kort voor de renner van Sky, maar er volgen deze Giro nog meer kansen om te winnen.

Het Nederlandse Lotto-Jumbo hoopt op een uitschieter van Martijn Keizer. Het is bekend dat de Groninger goed uit de voeten kan op een tijdritfiets, maar of hij zich ook in eigen land met de besten van de wereld kan meten, valt te betwijfelen. Een andere tijdritspecialist binnen de Nederlandse formatie is Jos van Emden.

Ook voormalig werelduurrecordhouder Matthias Brändle is een man om rekening mee te houden.

Update: Vasil Kiryienka doet niet mee aan de Giro.

Update 2: Fabian Cancellara kampt momenteel met koorts. Lees hier meer.

Kanshebbers: 1526934_1412884502291408_555382008_n

***** Fabian Cancellara

*** Tom Dumoulin, Matthias Brändle.

** Bob Jungels, Jos van Emden, Illnur Zakarin

* Daniel Oss, Tobias Ludviggson, Alejandro Valverde, Manuel Quinziato

 

 

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Giro 2016: Voorbeschouwing proloog Apeldoorn

  1. Bert

    De route op het filmpje is voor een groot deel onjuist. Vanaf Deventerstraat langs kanaal en later de Parketbuurt staat er niet op. Later verkeerde kant Loolaan op zonder eerst Soerenseweg en Jachtlaan.

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Goed dat je het zegt, Bert. Ik ga nu op zoek naar een beter filmpje. Er staat nog eentje op YouTube.

        /   Reply  / 
  2. Wim van Beek

    De start is niet vanuit een velodrome maar vanuit Omnisport Apeldoorn
    En dat is naast volleybal, een wielren en atletiekhal.

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Bedankt voor de tip, Wim. Ik ga het aanpassen.

        /   Reply  / 
  3. Alex

    Kiryienka staat niet op de startlijst, lastig als favoriet?

      /   Reply  / 
    1. Sjors Beukeboom Auteur

      Interessant! Dat moet dan afgelopen week besloten zijn. Enfin, we gaan het veranderen.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>