Powerbanks, de oplossing voor onderweg

powerbankDe powerbank is tegenwoordig een onmisbaar gadget, ook voor de wielrenner. We leven in een wereld waarin elektrische apparaten zoals de smartphone, tablet en laptop onderdeel zijn van het dagelijks leven. Deze apparaten worden elke dag regelmatig gebruikt en overal mee naar toe genomen. Het kan zomaar voorkomen dat tijdens de fietstrip de accu voortijdig leeg is en je geen mogelijkheid hebt om het apparaat op de gebruikelijke wijze op te laden. Een powerbank is dan de redder in nood. Op deze pagina kun je meer informatie over dit handige gadget lezen. Alles wat je moet weten over deze handige hulpmiddelen komt aan bod.

Wat is een powerbank?

Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw mobiele apparaat opladen als je thuis, bij familie of vrienden of op het werk bent. Er zijn echter situaties waarbij een powerbank als geroepen komt, omdat er geen stopcontact is. Een powerbank is een draagbare oplader voor mobiele apparaten. Het is eigenlijk een externe batterij in een compact formaat. Dankzij dit gadget kun jij overal waar je bent jouw mobiele apparaat opladen. Je hebt dus geen oplader en stopcontact nodig als voedingsbronnen. Met deze reserve accu hoef je niet meer bang te zijn dat je met een lege telefoon of tablet. Je kunt jouw elektrische apparaat altijd van een beetje extra stroom voorzien.

Welke apparaten kan ik opladen?

Over het algemeen is een powerbank bedoeld om mobiele apparaten zoals de smartphone of tablet op te laden. Hiervoor moet je bij de aanschaf letten op de capaciteit. Er zijn modellen waar je de accu volledig mee kunt opladen, maar er zijn ook types waar je de batterij beperkt mee oplaadt. De accu van een laptop heeft meer stroom nodig dan die een smartphone of tablet. Er zijn echter ook types op de markt die over voldoende capaciteit beschikken om een laptop mee op te laden. De meeste powerbanks zijn ook geschikt om een smartwatch mee op te laden. Er bestaan ook modellen voor de Playstation 4.

Situaties waarin een powerbank handig is

Er zijn verschillende situaties waarin een draagbare oplader handig is. Je kunt bijvoorbeeld een powerbank meenemen als je een dagje uit bent of als je aan het reizen bent. In deze twee situaties kan het voorkomen dat de batterij van jouw telefoon snel leeg is, omdat je veel foto’s maakt of de route moet opzoeken. Ook als je op vakantie gaat, is het handig om dit gadget in te pakken. Een andere situatie waarin een draagbare oplader geen overbodige luxe is, is als je naar een festival gaat. Ook voor het dagelijks gebruik kun je een draagbare oplader aanschaffen. Een powerbank is bijvoorbeeld handig voor in de bus of de trein. Ook tijdens het fietsen of wielrennen kun je jouw telefoon opladen.

Powerbank gebruiken

Je hebt een powerbank aangeschaft, maar hoe werkt dit gadget eigenlijk? Er zal stap voor stap uitgelegd worden hoe je ze dient te gebruiken. Over het algemeen moet je eerst de powerbank zelf opladen, voordat je het kunt gebruiken om een apparaat mee op te laden. Je kunt dit handige gadget op verschillende manier opladen. De meeste types kun je aansluiten aan een USB-oplader. Je kunt ook gebruik maken van de bijgeleverde USB-kabel en de powerbank aan jouw computer of laptop koppelen. Types die speciaal bedoeld zijn voor de laptop worden meestal geleverd met een adapter. Er zijn er ook bij die opgeladen worden met een zonnepaneel.

Oplaadtijd van powerbanks

De oplaadtijd van een externe batterij is afhankelijk van de capaciteit van de powerbank. Ook de stroomsterkte van de adapter speelt hierbij een rol. Over het algemeen geldt: hoe groter het vermogen van de powerbank, hoe langer het duurt voordat de powerbank volledig is opgeladen. Een powerbank 10.000 mA heeft meer tijd nodig dan een van 2.600 mA. De meeste types hebben LED-lichten die aangeven wanneer de gadget klaar is met opladen. Er wordt aangeraden om een draagbare oplader altijd volledig te laten opladen als je deze voor het eerst gebruikt.

Zelf de oplaadtijd berekenen

Er is een manier om de oplaadtijd zelf te berekenen. Neem daartoe de capaciteit van de powerbank en de stroomsterkte van de adapter. Je moet bij de stroomsterkte er rekening mee houden dat er altijd 20% verloren gaat tijdens het oplaadproces. Vervolgens deel je de capaciteit door de stroomsterkte.

Hoe kan ik mijn apparaat opladen met een powerbank?

Als je de powerbank hebt opgeladen, kun je het gebruiken om mobiele apparaten op te laden. Ze zijn geschikt voor apparaten die worden opgeladen door middel van een USB-aansluiting. Het enige wat je hoeft te doen is het oplaadkabeltje die je normaal gesproken gebruik in de USB-poort van de powerbank aan te sluiten. De meeste modellen hebben meerdere USB-poorten. Vervolgens krijgt jouw toestel gelijk energie. Er zijn er ook waarbij je eerst op een knop moet drukken voordat het oplaadproces begint. Vrijwel alle modellen hebben een LED-licht waarmee aangegeven wordt hoeveel energie er nog beschikbaar is.

Soorten powerbanks

Powerbanks zijn er in alle soorten en maten. Tegenwoordig komen steeds vaker bijzondere uitvoeringen op de markt. Denk hierbij aan powerbanks in verschillende kleuren en diverse printjes. Over het algemeen zijn ze allemaal zeer compact, waardoor je ze gemakkelijk in jouw zak of tas kunt stoppen. Er bestaan simpele modellen waarmee je één apparaat oplaadt, maar er bestaan ook varianten waarmee je meerdere smartphones tegelijk mee kunt opladen. Er zijn ook modellen te koop met extraatjes zoals een bluetooth luidspreker, telefoonsteun of zaklamp functie. Andere bijzondere soorten zijn: de draadloze powerbanks en de solar powerbanks. De laatstgenoemde soort werkt op zonne-energie.

Powerbankcapaciteit

De capaciteit, ook wel het vermogen genoemd, is de belangrijkste eigenschap van dit gadget. De capaciteit wordt altijd in de eenheid mA (milliampère) uitgedrukt. De capaciteit bepaalt hoeveel stroom er kan worden opgeslagen. Dit geeft aan hoe vaak je iets met een volle lading kunt opladen. Voor een smartphone wordt een capaciteit van minimaal 5.000 mA aangeraden. Bij een kleinere vermogen wordt je smartphone gedeeltelijk opgeladen. Voor een tablet wordt een capaciteit van minimaal 7.500 mA aangeraden. Een powerbank 10.000 mA is bijvoorbeeld gangbaar. Een laptop heeft minimaal een capaciteit van 12.500 mA nodig.

Wat kun je met een powerbank met 10.000 mA?

Met een powerbank 10.000 mA kun je gemiddeld tot 5 keer een smartphone opladen en 1 keer een tablet.  Je kunt zelf berekenen hoe vaak je een device kunt opladen met een vermogen van 10.000 mA. Hiervoor zoek je op wat de accucapaciteit is van het toestel dat je wilt ophalen. De capaciteit vermenigvuldig je met 0,8. Vervolgens deel je de accucapaciteit door het vermogen. Een powerbank met 10.000 mA kan dus een iPhone 6s met 1.715 mA ongeveer 7 keer opladen.

Tips voor het kopen van een powerbank

Een powerbank 10.000 mA wordt vaak verkocht. Tegenwoordig kun je in veel winkels ook online herlaadbare batterijen aanschaffen. Welke powerbank je aanschaft is afhankelijk van het doel van de draagbare oplader. Hierbij is het handig om altijd op het vermogen te letten. Elk apparaat heeft een andere accucapaciteit. Een powerbank 10.000 mA is bijvoorbeeld geschikt voor veel apparaten die intensief gebruikt worden. Je kunt ook het formaat meewegen bij het maken van een beslissing. Er zijn modellen die zo compact zijn, dat je ze gemakkelijk in jouw broekzak kwijt kan.

Geen reacties // Reageer