Thomas Voeckler wint 15e etappe Tour de France

De 15e etappe in de Tour de France is gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman maakte deel uit van een kopgroep van tien man die gevormd werd 90 kilometer na de start in Pamiers. Het peloton liet de koplopers (onder wie ook Johan van Summeren, Alessandro Ballan en Sergej Ivanov) lang zijn gang gaan. Erkend niet-klimmer Robbie McEwen reed zelfs vooraan in het peloton tijdens de beklimming van de Portet-d’Aspet, berucht geworden door het fatale ongeval van Fabio Casartelli in de tour van 1995.

De groep bleek uiteindelijk voldoende voorsprong te hebben opgebouwd om de favorieten op de slotklim voor te blijven. Toen Voeckler zo’n 10 kilometer voor de top van de Port de Balès aanviel, liet hij zien de sterkste te zijn in de kopgroep. Ballan en Van Summeren probeerden hem nog wel bij te halen, maar de Franse kampioen liet zich niet meer terugpakken. Ook in de afdaling naar Bagnères-de-Luchon kwam de etappezege van Voeckler niet meer in gevaar. Aan de meet bedroeg de voorsprong op naaste belagers Ballan en Perez Arrieta nog altijd 1 minuut 20.

Thomas Voeckler was al eerder succesvol met lange ontsnappingen in de Tour. De Franse renner werd bekend bij een groot publiek toen hij in 2004 de gele trui veroverde in de vijfde etappe naar Chartres. De jonge Voeckler wist de leiderstrui tien dagen te behouden. Vorig jaar was hij opnieuw succesvol in de vijfde etappe. In de rit naar Perpignan, waarin Robert Gesink zijn pols brak, kwam Voeckler na een lange vlucht aan de meet met zeven seconden voorsprong op een aanstormend peloton.

Lees ook: Contador nieuwe drager gele trui

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>