Voorbeschouwing: favorieten bergtrui en bergetappes Giro d’Italia 2014

Voorbeschouwing Giro d’Italia 2014
Door: Sjors Beukeboom
02-05-2014
—————————————————————————————–

De 97ste editie van de Ronde van Italië kent wederom, zoals u kunt zien in onze voorbeschouwing op het parcours, veel bergetappes. Vorig jaar mocht Stefano Pirazzi zich bergkoning van de Giro d’Italia noemen. De Italiaan staat dit jaar ook aan de start. Naar alle waarschijnlijkheid Pirazzi zijn blauwe trui verdedigen in eigen land. Hij zal prolongatie echter niet cadeau krijgen. Wie zijn de voornaamste concurrenten van de Italiaan? Wielrennen.blog.nl blikt vooruit!

De drieweekse rittenkoers kent dit jaar maar liefst veertig gecategoriseerde collen. Elke col heeft zijn eigen categorie gebaseerd de lengte, hellingsgraad, hoogte en de plaats in de etappe.

Dit jaar heeft de organisatie enkele wijzingen aangebracht in de puntentelling voor het bergklassement. De doelstelling van de organisatie: de beste berggeit wint de blauwe trui en niet meer de renner die in vele vluchtpogingen van de partij is. Slecht nieuws voor Pirazzi dus.

Puntenverdeling
Cima Coppi (Passo dello Stelvio): 40 – 28 – 21 – 15 – 10 – 7 – 4 – 2 – 1
1ste categorie: 32 – 20 – 14 – 10 – 7 – 4 – 2 – 1
2de categorie: 14 – 9 – 6 – 4 – 2 – 1
3de categorie: 7 – 4 – 2 – 1
4de categorie: 3 – 2 – 1

In onze voorbeschouwing op het parcours kunt u alle informatie over de gecategoriseerde bergen vinden.

Favorieten:

Nairo Quintana

Voor weinig renners is de blauwe bergtrui voor aanvang van de grote ronde een doel. Over het algemeen besluit de renner tijdens de drieweekse rittenkoers om voor de bergpunten te gaan strijden. Er zijn vele favorieten en outsiders voor deze prijs maar één ding is zeker: de renners moeten hun goede klimmersbenen meenemen om te kunnen winnen.

Naast het feit dat Nairo Quintana de grote favoriet is voor het algemeen en het jongerenklassement, is de berggeit uit Colombia eveneens de grootste kanshebber voor dit klassement. Het zou ons niet verbazen als de renner van Movistar na drie weken fietsen drie keer op het hoogste schavot staat in Trieste. Iedereen weet dat Quintana een super klimmer is. Dit bewees hij afgelopen seizoen in de Tour de France.

Julian David Arredondo

Joaquim Rodriquez is een man die u ook mag noteren op het lijstje met kanshebbers voor deze titel. Rodriquez is al sinds begin dit seizoen aan het voorbereiden op de Giro. Purito is een ras klimmer van formaat en zal, als het zo uitkomt, zich concentreren op de bergpunten.

Een andere Colombiaan en eveneens klassementsrenner is Rigoberto Uran. Uran rijdt dit jaar als kopman. In 2013 werd de 27-jarige renner zevende in het bergklassement. Over klimmende Colombiaantjes gesproken, vlak Julian David Arredondo niet uit. We hoeven deze 25-jarige renner niet in de top drie van het algemeen klassement te verwachten dus wellicht richt hij zijn pijlen op het bergklassement.

Stefano Pirazzi

Stefano Pirazzi, de winnaar van het bergklassement van vorig jaar, zal ontzettend vaak aan de kop van de wedstrijd te zien zijn op zoek naar zijn felbegeerde blauwe trui. Ondanks de verandering in de puntentelling zal de Italiaan zijn titel willen prolongeren. Een andere Italiaan om in de gaten te houden is Matteo Rabottini. Rabottini rijdt voor een Pro-continentale ploeg die als doelstelling heeft om in de publiciteit te geraken. Er lijkt geen mooiere stunt dan de bergtrui pakken voor de Italiaanse ploeg Nero Sottoli.

Is er ook nog Nederlandse hoop op succes in het bergklassement? Pieter Weening lijkt een outsider voor de blauwe trui. Daarnaast zou Steven Kruijswijk voor het bergklassement kunnen gaan. Als Wilco Kelderman te kort komt voor een goede klassering in het algemeen klassement, kunt u deze jonge renner ook noteren. Misschien kunnen Johnny Hoogerland of Wout Poels ook nog wel stunten!

Johnny Hoogerland

Andere renners om in de gaten te houden voor de blauwe trui: Mikel Landa, Pierre Rolland, Domenico Pozzovivo, Franco Pellizotti, Cadel Evans, Samuel Sanchez, Daniel Martin, Ryder Hesjedal, Ivan Santaromita, Thomas de Gendt, Damiano Cunego, Rafal Majka, Daniel Moreno,

Favorieten volgens Wielrennen.blog.nl

***** Nairo Quintana
*** Joaquim Rodriguez, Rigoberto Uran
** Julian David Arredondo, Stefano Pirazzi, Domenico Pozzovivo
* Samuel Sanchez, Pierre Rolland, Franco Pellizotti, Matteo Rabbotini

Blog.nl logo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>