Column: Is het bergklassement nog wel voor klimmers?

Na de etappe naar de Tourmalet is de Fransman Anthony Charteau zeker van de eindzege in het bergklassement. Naaste concurrent Christophe Moreau ondernam geen pogingen meer zijn landgenoot van de troon te stoten.

In de beslissende bergetappes echter reed Charteau nooit vooraan. De laatste jaren wordt de strijd om de bolletjestrui vaker beheerst door renners (meestal Fransen) die de punten bijeensprokkelen tijdens lange ontsnappingen in heuvelachtige etappes. Als de Alpen of Pyreneeën eenmaal bereikt worden, hebben de echte klimmers geen belangstelling meer voor de bollen.

Het bergklassement van de Tour heeft grote winnaars gekend. Lang geleden maakten legenden als Bahamontes en Gaul naam. Later wonnen onvervalste berggeiten als Van Impe en Herrera. Ook de Nederlanders die de bolletjestrui mee naar huis namen – Rooks en Theunisse – waren echte klimmers. In deze Tour spreken de klimprestaties een stuk minder tot de verbeelding. Daarvoor wordt te berekenend gereden.

Veel wielervolgers vinden dat er wat moet veranderen aan het reglement van het bergklassement. Het zou een goede zet zijn als voortaan alleen nog punten worden uitgedeeld op echte cols.

Tegelijk mag van de klassementrijders en klimmers ook wat meer verwacht worden. De favorieten bekommeren zich amper nog om ritzeges. Ook in de zwaarste bergetappes krijgen ontsnappingen alle ruimte. Pas op de laatste col komen de groten uit hun schulp.

Deze Tour doet verlangen naar heroïsche klimmers. Naar aanvallers die heersen in het hooggebergte. Een wijziging van de regels kan helpen, maar het zijn uiteindelijk de renners die het moeten doen.

Lees ook: Column: Safety car in de wielersport?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Column: Is het bergklassement nog wel voor klimmers?

  1. Germa

    Gave blog Stan!!!
    Ga zo door!

      /   Reply  / 
    1. Stan van der Heijden Auteur

      Bedankt Germa en Frank voor jullie enthousiaste reacties.

        /   Reply  / 
  2. jan-jaap-jacob-joost

    peleton??
    de beste braziliaanse voetballer ooit met 100.000 euro?

      /   Reply  / 
    1. Stan van der Heijden Auteur

      Zo wat een hersenkraker. Wel leuk gevonden, maar het is peloton met een o. Misschien een verbastering van Velo- ton?

        /   Reply  / 
  3. Kim

    Hey Jan-Jaap-Jacob-Joost,

    Wat ben jij een grappenmaker!

    Groetjes
    Kim

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>